Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Ο Μπάρμπα-Νικόλας ζούσε στην άκρη του χωριού Κότσινας, το μικρό ψαροχώρι στη βόρεια Λήμνο. Παλιά είχε μεγάλο ψαροκάϊκο κι ανθρώπους στη δούλεψή του. Άλλες εποχές τότε, με καλές ψαριές.
Τα...
τελευταία χρόνια, όμως, τα ψάρια λιγόστεψαν και το μεροκάματο έγινε πολύ δύσκολο. Ευτυχώς πρόλαβε και βγήκε στη σύνταξη, και κράτησε μια μικρή βαρκούλα να πηγαίνει να ρίχνει πότε-πότε κανένα δίχτυή παραγάδι, περισσότερο για το κέφι του, να τον χτυπάει ο καθαρός αέρας της θάλασσας.
Μια μέρα, παραμονές Χριστουγέννων, καθώς μάζευε το δίχτυ του με τα λιγοστά ψάρια, έβγαλε κι ένα παράξενο μπουκάλι. Έμοιαζε σαν να’ ταν από ουίσκι και μέσα στο μπουκάλι είχε κάτι σαν γράμμα, γραμμένο στα ξενικά.
Όταν γύρισε σπίτι έδειξε το γράμμα στην εγγονή του Άννα. Η Άννα ήξερε να διαβάζει Αγγλικά, μάλιστα πρόσφατα είχε πάρει και το Λόουερ.
- Τι γράφει, κορίτσι μου;
Κι η εγγονή του διάβασε και μετέφρασε το γράμμα:
Αγαπητέ/ή κύριε/α,
Είμαστε από το Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Γιατρών, και κάθε χρόνο το καλοκαίρι κάνουμε μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Φέτος διαλέξαμε την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τα νησιά του Αιγαίου. Μέσα στο πρόγραμμα της κρουαζιέρας μας περιλαμβάνεται και η ρίψη δέκα μπουκαλιών, σαν κι αυτό που βρήκατε, σε διάφορα σημεία της θάλασσας στο ανοιχτό πέλαγος.
Ελπίζουμε να μη χαθούν κάπου στο βυθό, παρασυρμένα από τα κύματα, αλλά να υπάρξει, έστω κι ένας τυχερός που θα βρει το μπουκάλι με το σημείωμα. Γιατί όποιος το βρει, κερδίζει ένα πολύ σημαντικό ποσό, προσφορά του Συλλόγου μας. Πέρσι το καλοκαίρι, που είχαμε ξαναρίξει τέτοια μπουκάλια στην Αδριατική, δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς τυχερός.
Γι’ αυτό, σας παρακαλούμε να έλθετε σε επαφή μαζί μας το ταχύτερο δυνατό. Θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε και να σας παραδώσουμε το έπαθλό σας!
Ο Μπάρμπα-Νικόλας ούτε πολυκατάλαβε, ούτε πολυπίστεψε στο γράμμα. Η εγγονή του Άννα, όμως, κάθισε κι έγραψε μιαν απάντηση, έτσι για να κάνει και μια εξάσκηση στα Αγγλικά της.
Μετά από καμιά 20/ριά μέρες ο ταχυδρόμος έφερε στον Μπάρμπα-Νικόλα ένα μεγάλο φάκελο. Μέσα είχε διάφορες φωτογραφίες από το σύλλογο των γιατρών, από το Μάντσεστερ, κι ένα σημείωμα που έγραφε:
Αξιότιμε κ. Νίκολας
Με μεγάλη μας χαρά πληροφορηθήκαμε για το μπουκάλι που βρήκατε στα δίχτυα σας. Είσαστε ο μοναδικός τυχερός φέτος, και πολύ σύντομα, τις επόμενες μέρες θα έλθει στο νησί σας να σας επισκεφτεί μια αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας για να σας γνωρίσει από κοντά και για να συνεννοηθεί σχετικά με το έπαθλό σας.
Συγχαρητήρια και πάλι !
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου,
Η Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων,
Άνελλυ Γκόλτγουορθ
Και πράγματι, μετά από μερικές μέρες έφτασαν στον Κότσινα τρεις εκπρόσωποι του Συλλόγου, πήγαν και βρήκαν τον Μπάρμπα-Νικόλα. Κι αφού βγήκαν τα σχετικά βίντεο και οι φωτογραφίες με τη βοήθεια της εγγονής Άννας που μετέφραζε, πρότειναν στον Μπάρμπα-Νικόλα, είτε να παραλάβει μιαν επιταγή με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ, είτε να αναλάβει ο Σύλλογος τις σπουδές της Αννούλας, η οποία κατά σύμπτωση στις πανελλήνιες εξετάσεις είχε περάσει στην οδοντιατρική Αθηνών.
Ο Μπάρμπα-Νικόλας αγαπούσε ιδιαίτερα την εγγονή του. Ήταν το καμάρι του, γιατί εκτός από τα άλλα, ήταν και πολύ καλή μαθήτρια. Ήξερε ότι οι γονείς της θα δυσκολεύονταν πολύ με τα έξοδα σπουδών. Για αυτό δεν δίστασε ούτε στιγμή. Ζήτησε όλα τα χρήματα να παν στην εγγονή του.
Και πράγματι έτσι έγινε. Η Αννούλα με τα χρήματα εκείνα σπούδασε κανονικά και σε τέσσερα χρόνια έδωσε με επιτυχία πτυχιακές εξετάσεις.
Τη μέρα της ορκωμοσίας ο Μπάρμπα Νικόλας για πρώτη φορά ταξίδεψε με αεροπλάνο στην Αθήνα, για να παραστεί στην τελετή απονομής των πτυχίων. Κι όπως έβλεπε από το παράθυρο του αεροπλάνου κάτω το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, το μυαλό του δεν μπορούσε να χωρέσει, πώς έγινε εκείνο το θαύμα, και εκείνο το μπουκάλι, χρονιάρες μέρες, παραμονές Χριστουγέννων, σπρωγμένο από χιλιάδες κύματα, έμπλεξε στο δίχτυ του.
Μερικούς μήνες αργότερα, η εγγονή του Άννα άνοιξε το δικό της οδοντιατρείο. Στα εγκαίνια ο Μπάρμπα Νικόλας πήγε κρατώντας στο χέρι το τυχερό μπουκάλι. Το έδωσε στην εγγονή του, λέγοντας,
Αυτό να το βάλεις στο σαλονάκι υποδοχής του οδοντιατρείου σου , μαζί με τις φωτογραφίες από εκείνους τους καλούς ανθρώπους από την Αγγλία - καλή τους ώρα!
Και η Αννούλα, σ’ όποιον ρωτούσε, ποιοι είναι εκείνοι οι τρεις ξένοι στη φωτογραφία, απαντούσε:
Είναι οι μάγοι με τα δώρα.
Δεν ήλθαν από την Περσία, αλλά από την Αγγλία.
Και ξέρετε τι τους οδήγησε στο νησί μας; Να, αυτό το μπουκάλι, που μπλέχτηκε στο δίχτυ του παππού μου πριν από πέντε χρόνια, παραμονές Χριστουγέννων!