Του Γιώργου Ν. Μανίκα, δικηγόρου
Έχω παραβρεθεί στο παρελθόν σε πολλά δημοτικά συμβούλια του δήμου Δίου-Ολύμπου και ομολογώ δυστυχώς πως πάντα έφευγα από την αίθουσα με τις ίδιες αρνητικές εντυπώσεις. Ποτέ δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να βγαίνει από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, σοφότερος για τα δημοτικά πράγματα, με απαντήσεις και άποψη για προβλήματα και τα ζητήματα που τα τελευταία χρόνια ταλανίζουν τον δήμο μας. Αφορμή για το παρόν κείμενο στάθηκε το πιο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο που παραβρέθηκα. Βρισκόμαστε λίγες μέρες προ των εορτών και αντί...
οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, σε κλίμα ενότητας, ομόνοιας και συνεργασίας, να δούνε πως μπορούμε να κάνουμε στις γιορτές τον τόπο μας ομορφότερο και περιποιημένο με στόχο την προσέλκυση νέων επισκεπτών και τη δημιουργία κλίματος ζωντάνιας στις τοπικές επιχειρήσεις, αντ’ αυτού κυριάρχησαν για μία ακόμη φορά οι φωνές, οι λογομαχίες και η οχλαγωγία, δημιουργώντας μία εικόνα μιζέριας, αλληλοφαγώματος και παρακμής. Μία εικόνα που δεν τιμά και δεν αρμόζει ούτε στον δήμο Δίου-Ολύμπου ούτε στους δημότες του. Μια εικόνα που δυστυχώς απωθεί τους συνδημότες μας από την ενασχόληση με τα κοινά. Την ώρα που η ανάγκη για συμμετοχή, συνεννόηση, ενότητα και δημιουργία σε ένα τόπο καθημαγμένο κυριολεκτικά από την οικονομική κρίση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Θα ήταν μακράν δημιουργικότερο και αποτελεσματικότερο εάν στα δημοτικά μας συμβούλια αντί να κυριαρχούν οι λογομαχίες, η οχλαγωγία και η ασυνεννοησία, υπήρχε συνεργασία με την σύνθεση δημιουργικών προτάσεων και θέσεων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης η οποία θα παρήγαγε ιδέες, λύσεις και έργα που θα έκαναν κάθε μέρα καλύτερη τη ζωή όλων των συνδημοτών μας.
Εάν όλες οι δημοτικές παρατάξεις εργάζονταν μαζί και συντονισμένα θα μπορούσαν σίγουρα να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τον τουρισμό-που παράγει θέσεις εργασίας στον τόπο μας-, για τα προβλήματα των αγροτών -που δεν περιορίζονται μόνο στην άρδευση-, για την ενίσχυση της στρατηγικής σημασίας παραγωγής ακτινιδίου και της οργάνωσής στης, για την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων, για την περαιτέρω προβολή και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Δίου και του παραδοσιακού οικισμού του Παλαιού Παντελεήμονα, για την υγιή εκμετάλλευση του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, την αναβάθμιση των υποδομών και τόσα και τόσα άλλα θέματα που μπορούν να μειώσουν την ανεργία και να αναβαθμίσουν την οικονομία του δήμου μας.
Είναι σίγουρα φυσικό, πως διαφωνίες θα υπάρχουν αφού δεν είναι δυνατόν πάντα να συμφωνούν όλοι με όλα. Όμως στα πλαίσια του διαλόγου και της σύνθεσης των απόψεων μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή της σύγκλισης σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Δεν καλούνται οι δημοτικοί μας σύμβουλοι να λύσουν ούτε το Κυπριακό ούτε το Μεσανατολικό ζήτημα αλλά να δώσουν πρακτικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου και σε αυτό το ζήτημα ο κάθε ένας μπορεί να προσφέρει με τις γνώσεις και τις απόψεις του σε όποια παράταξη και αν ανήκει.
Σκεφτείτε σε ένα δήμο με τόσο ασύλληπτες δυνατότητες όπως ο δήμος Δίου-Ολύμπου τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε, εάν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας στο δήμο, εργάζονταν σε πνεύμα ενότητας και δημιουργίας, αφήνοντας έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τις αντιπαλότητες, τις προσωπικές αντιπάθειες και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τι θα είχαμε καταφέρει και πόσο δυνατό παράδειγμα για γινόμασταν. Δεν θέλω να ακούω για το τι γίνεται σε άλλους δήμους της Ελλάδας. Ο δικός μου δήμος θέλω να είναι πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση και όχι το αντίθετο. Μόνο ενωμένοι θα πάμε τον τόπο μας μπροστά.