Όταν η θερμοκρασία πέφτει και το κρύο γίνεται τσουχτερό, μια ζεστή σούπα είναι το καλύτερο γιατρικό! Το...
Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 3 νόστιμες συνταγές για ζεστές σούπες που αξίζει να σερβίρετε σε μικρούς και μεγάλους αυτές τις ημέρες που η κακοκαιρία πλήττει τη χώρα μας.
Το μυστικό για μια επιτυχημένη σούπα
Το μυστικό για μια επιτυχημένη σούπα
Το μυστικό επιτυχίας, είναι ένας σπιτικός ζωμός. Σιγοβράζοντας για αρκετή ώρα κόκκαλα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί ή μοσχάρι, ανακατεμένα με μια χούφτα από χοντροκομμένα λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, αλάτι και καρυκεύματα, θα έχετε έτοιμη τη βάση για μια θρεπτική και απόλυτα υγιεινή σπιτική σούπα. Ο ζωμός αυτός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ή την κατάψυξη για αρκετό καιρό.
Σούπα με κριθαράκι
Υλικά:
1 φλ. κριθαράκι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
½ κιλό ντομάτες περασμένες από το μπλέντερ ή τριμμένες
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
6 φλ. νερό
1 κύβο ζωμού λαχανικών
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ακολούθως, προσθέτετε το καρότο.Στη συνέχεια, βάζετε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη. Βράζετε τη σάλτσα για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ζεστό νερό και το ζωμό.Όταν ξαναβράσει η σάλτσα προσθέτετε το κριθαράκι και αλατοπιπερώνετε.Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε το φαγητό για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι.Κατά διαστήματα ανακατεύετε γιατί είναι εύκολο το κριθαράκι να κολλήσει στην κατσαρόλα.Αν θέλετε περισσότερο ζουμάκι στο φαγητό προσθέτετε ακόμα λίγο νερό. Λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά βάζετε τον άνηθο.
Κοτόσουπα με τραχανά
Yλικά:
1 κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλαδάκι σέλινο
1 κομμάτι πράσο (το λευκό μέρος)
2 γαρίφαλα
1 κλαδάκι θυμάρι
1 φλιτζάνι καφέ τραχανά ξινό
50ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για το αβγολέμονο
3 αβγά
1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό, το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, το πράσο, το γαρίφαλο και το θυμάρι. Μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο, ξαφρίζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Μόλις είναι έτοιμο (στα 40 λεπτά περίπου), το βγάζετε προσεκτικά από την κατσαρόλα με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και σουρώνετε τον ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ. Ξεψαχνίζετε το κοτόπουλο και το ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τον ζωμό και, μόλις πάρει βράση, ανακατεύετε μέσα τον τραχανά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μετά από 10 λεπτά σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά. Εν συνεχεία φτιάχνετε το αβγολέμονο. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με μίξερ χειρός ή αβγοδάρτη. Προσθέτετε το λεμόνι και μετά σταδιακά 1-2 κουτάλες από τον ζωμό της σούπας, τον οποίο ρίχνετε με ροή κλωστής, χτυπώντας συνεχώς. Όταν έχει ζεσταθεί καλά το μείγμα των αβγών, περιχύνετε τη σούπα και κουνάτε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού. Σερβίρετε αμέσως σε σουπιέρα ή βαθιά πιάτα.
Βελουτέ Σούπα με Αρακά
Υλικά:
½ κιλό αρακά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μέτριο πράσο, το άσπρο και ανοιχτό πράσινο μέρος του μόνο, σε λεπτά φετάκια,
3 φλ. ζωμός λαχανικών (σπιτικός ή από κύβο),
2 κουταλιές ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου,
1 κουταλιά χυμός λεμονιού,
Αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε μέσα το πράσο.Το πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί καλά, χωρίς όμως να πάρει χρώμα, ανακατεύοντάς το συχνά.Ρίχνετε στην κατσαρόλα τον ζωμό, δυναμώνετε τη φωτιά να κοχλάσει και ρίχνετε μέσα τα μπιζέλια.Όταν κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε για 15-20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτετε τον δυόσμο, αφήνετε να πάρει μια βράση και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Την αφήνετε για 10 περίπου λεπτά ξεσκέπαστη για να σμίξουν τα αρώματα. Περνάτε τη σούπα τμηματικά από το μπλέντερ ή το πολυμίξερ, μέχρι να γίνει ένας λείος, ρευστός πολτός.Την επιστρέφετε στην κατσαρόλα, ελέγχετε το αλατοπίπερο και την ξαναζεσταίνετε (αν θα τη σερβίρετε αργότερα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μέσα λίγο νερό). Πριν τη σερβίρετε, ανακατεύετε μέσα το χυμό λεμονιού.
ΠΗΓΗ