Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Σκανδαλώδης υπερτιμολόγηση υλικού για χημειοθεραπείες



Την υπερκοστολόγηση υλικών απαραίτητων για χημειοθεραπεία καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με... 

 
 
 
 
την εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος'' τα «κακώς κείμενα» στην Υγεία φαίνεται να μην έχουν τέλος, καθώς αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες βγαίνουν κερδισμένες οι εταιρίες ιατρικών ειδών.
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, ο καθετήρας PORT που εμφυτεύεται για χημειοθεραπεία και η ελαστομερής αντλία έγχυσης φαρμάκων (μέσω της οποίας γίνεται έγχυση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων) μέχρι και τέλη Οκτωβρίου χορηγούνταν αποκλειστικά μέσα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Το κόστος του PORT ήταν στα 100-150 ευρώ και της αντλίας 25 ευρώ.
Από την 1η Νοεμβρίου, και με βάση το νέο ΕΚΠΥ, άλλαξε, όπως λέει η Ομοσπονδία, ο τρόπος χορήγησης και τόσο το PORT όσο και η αντλία χορηγούνται με ιατρική συνταγή ως σετ από παρόχους ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, εταιρίες ιατρικών ειδών). Μόνο που η τιμή του ανέβηκε στα… 600 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς δεν έχουν κάποια επιβάρυνση, ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ χρεώνεται με 400-450 ευρώ περισσότερα.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, ενώ το PORT εμφυτεύεται μόνο μία φορά και οι αντλίες πολλές φορές (σε κάθε χημειοθεραπεία), οι ασθενείς αγοράζουν ολόκληρο το σετ, το οποίο χρεώνεται στα 600 ευρώ και στα χέρια τους παίρνουν μόνο την αντλία, κόστους 25 ευρώ.
«Για ποιο λόγο φάρμακα και υλικά για νοσηλευόμενους ασθενείς, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, να αγοράζονται έξω από τα νοσοκομεία; Ποια η λογική αυτής της απόφασης», διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι το «το κέρδος των εταιριών είναι απίστευτο» και «το σκάνδαλο μεγάλο, καθώς οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε τέτοιες θεραπείες είναι 10.000 το χρόνο».
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με χθεσινή ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι υπήρξε υπερκοστολόγηση των υλικών και, όπως αναφέρει, μείωσε το κόστος των 600 ευρώ σε 113 ευρώ ή 25,5 ευρώ, αναλόγως για το τι προϊόν πρόκειται. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η κοστολόγηση τέτοιου υγειονομικού υλικού βασίζεται σε πρόταση -με υπεύθυνη δήλωση από τους εισαγωγείς- των τριών χαμηλότερων τιμών από χώρες της Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια δευτερογενούς ελέγχου, με άγνωστο για πόσο χρόνο έμειναν τα υλικά στην τιμή των 600 ευρώ, «διαπιστώθηκε από τα φύλλα οδηγιών ότι αρκετές αντλίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παραπάνω από μία κατηγορίες. Για το λόγο αυτόν, εντάχθηκαν και σε άλλες συναφείς κατηγορίες με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών». Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΠΥΥ, όσοι πάροχοι πρότειναν την τιμή των 600 ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, παραδεχόμενος κατ’ αυτό τον τρόπο ότι για κάποιο διάστημα εταιρίες «πλούτιζαν».
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι αποζημιώνει τα εν λόγω υλικά που χρησιμοποιούνται από ασθενείς εκτός νοσοκομείων. «Αν η θεραπεία γίνεται στο νοσοκομείο, τότε τα υλικά αυτά δεν πρέπει να συνταγογραφούνται, καθώς περιλαμβάνονται στην αποζημίωση των νοσοκομείων».