Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Γροιλανδία: Η ζωή στην πιο αραιοκατοικημένη χώρα του πλανήτη (ΦΩΤΟ)


Η Γροιλανδία είναι μια τεράστια έκταση γης (2.166.086 km2) πολύ κοντά στον Βόρειο Πόλο, η οποία ανήκει διοικητικά στη Δανία έχοντας όμως μια σχετική αυτονομία, ενώ... 

αποτελεί (αν ξεχάσουμε για λίγο τη Δανία) την πιο αραιοκατοικημένη χώρα του πλανήτη με 0,028 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ενδεικτικά, η Ελλάδα έχει περίπου 81 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ένα περίπου 80% της περιοχής είναι καλυμμένο από τεράστιες μάζες πάγου.


Η πρωτεύουσα

Πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της Γροιλανδίας είναι η πόλη Nuuk, στη νότια (προφανώς) πλευρά της Γροιλανδίας, με 17.796 κατοίκους. Επομένως, μια περιοχή με 2.166.086km2 έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού σε μια πόλη που έχει περίπου όσους κατοίκους έχει το Ξυλόκαστρο ή η Παλλήνη. Η πολεοδομία και τα κτίρια θυμίζουν απόλυτα ψαροχώρια της Δανίας. 
 


Το βουνό Sermitsiaq είναι στο φόντο της πόλης και ορατό σχεδόν από κάθε μέρος της. 


Η οικονομία

Η Γροιλανδία στηρίζει την οικονομία κυρίως μέσω χρημάτων που έρχονται από τη Δανία. Κατά τα άλλα, βασικό μέρος της οικονομίας της βασίζεται στο ψάρεμα (κυρίως γαρίδας και μπακαλιάρου) και το κυνήγι. Το κατά κεφαλήν εισόδημα αγγίζει τα 37,600 δολάρια (αρκετά πάνω από τα 27.800 της Ελλάδας). Πάντως, το ζήτημα της αυτονόμησης από τη Δανία έχει ως κεντρικό εμπόδιο αυτή την ακραία οικονομική εξάρτηση που αφορά ακόμα και τα 2/3 των ετήσιων εσόδων. 




Τα τελευταία χρόνια η ανακάλυψη του πλούσιου υπεδάφους της Γροιλανδίας έγινε ζήτημα που αφορά την αλλαγή ολόκληρου του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με συγκρούσεις που αφορούν και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εκμετάλλευσής του.

Υπόλοιπες πόλεις και χωριά

Όλες οι πόλεις της Γροιλανδίας, όπως και το Nuuk, είναι κτισμένες στις ακτές, στη συντριπτική πλειοψηφία στη δυτική ακτή. Εξαίρεση αποτελεί το Ittoqqortoormiit των 452 κατοίκων, την πιο απομονωμένη πόλη της Γροιλανδίας, που ενώνεται με τις υπόλοιπες πόλεις κυρίως μέσω του μοναδικού ελικοδρόμιου. Η διασκέδαση δεν είναι και το φόρτε της πόλης, καθώς λειτουργεί μια pub ανοιχτή μόνο τις Παρασκευές.



Kαιρικές συνθήκες

Οι θερμοκρασίες, όπως φαντάζει λογικό, είναι αρκτικές. Στην πρωτεύουσα Nuuk κατά μέσο όρο η θερμοκρασία τον Ιούλιο φτάνει τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τους -7,5. Στις 22 Δεκεμβρίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου, η ανατολή του ήλιου είναι στις 10.30 το πρωί και η δύση στις 2.20 το μεσημέρι. Αντίστροφα, στις 21 Ιουνίου, μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, η ανατολή είναι στις 3 το πρωί και ο ήλιος δεν δύει μέχρι τις 12.



Bέβαια, αυτά αφορούν το Nuuk. Η ‘πόλη’ Qaanaaq, μια από τις πιο βόρειες πόλεις του κόσμου, με 656 κατοίκους, φτάνει κατά μέσο όρο τους -24,6 βαθμούς τον Φεβρουάριο. 



Πολιτική κατάσταση

Παρότι κομμάτι της Δανίας, η Γροιλανδία κάνει κανονικά εκλογές. Βασικό ζήτημα διάκρισης μεταξύ των κομμάτων είναι η σχέση με τη Δανία. Αυτή τη στιγμή συγκυβερνά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Siumut με πρωθυπουργό τον Kim Kielsen. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γροιλανδίας στηρίζουν τη δημιουργία Συντάγματος για τη χώρα, ενώ τα ενωτικά κόμματα, παρότι κερδίζουν κάποια έδαφος, δεν μπορούν να διεκδικήσουν κυβερνητικό ρόλο.

Κλιματική αλλαγή

Σε μια χώρα τόσο εξαρτημένη από τις καιρικές συνθήκες, όσο είναι η Γροιλανδία, οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη γίνονται ιδιαίτερα φανερές. Παγόβουνα λιώνουν, ενώ οι αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων. 



Αγριολούλουδα αρχίζουν να φυτρώνουν στο Nuuk, όπως και πατάτες και φράουλες. 



Τελικά, οι κάτοικοι της Γροιλανδίας αρχίζουν να βιώνουν κάτι που χρονικά εμείς το έχουμε τοποθετήσει στο πολύ μακρινό μέλλον. Το γεγονός ότι μιλάμε για 50.000 κατοίκους, κάτι σαν παρατημένους από τη γενεαλογία και τη μοίρα τους σε μια από τις πιο κρύες γωνιές του πλανήτη, δεν μπορεί να πείσει τους ανθρώπους της πόλης. Η Γροιλανδία είναι πολύ εξωτική για να μας προκαλέσει οτιδήποτε πέρα από περιέργεια.

Και όμως, η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν συμβαίνει τελικά και τόσο μακριά και, κατά παράδοξο τρόπο, αυτά που συμβαίνουν στο περιβάλλον μιας χούφτας ανθρώπων στους οποίους δεν αναφερόμαστε ποτέ, έρχονται αργά αλλά σταθερά να επηρεάσουν και τον δικό μας τρόπο ζωής.

Το πιο πιθανό είναι να μη συναντήσουμε ποτέ κάποιον από τους 450 κατοίκους του Ittoqqortoormiit και όμως έχουμε ένα κοινό συμφέρον: εκείνος να σώσει τις πανέμορφες ξερόπετρες του Αιγαίου και εμείς τα εντυπωσιακά παγόβουνα του Nuuk.

ΠΗΓΗ