Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Τα παιδιά του Ζορμπά… Ρατσιστική η συμφωνία των Πρεσπών;


Βαίνουμε ολοταχώς ώστε το προσύμφωνο των Πρεσπών να γίνει συμφωνία.

Τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής με πρόσχημα το εθνικό συμφέρον που μόνο τα καθένα απ’ αυτά γνωρίζει αλλά δεν ορίζει θα υπερψηφίζουν το προσύμφωνο δίνοντας εικονικές μάχες και «σχίζοντας τα ιμάτιά τους».

Το αόριστο εθνικό συμφέρον είναι ουσιαστικά ένα πρόσχημα για να κερδίσουν εντυπώσεις στον προεκλογικό αγώνα που ξεκίνησε προ πολλού.

Και φυσικά... 
 
το εθνικό συμφέρον μπορεί να ταυτίζεται με τις απόψεις που κυριαρχούν στο «εθνικό κέντρο», το κομματικό συμφέρον και τις μυστικές στρατηγικές ως τις κάλπες όπως και τις συμφωνίες και συμφέροντα με τους ισχυρούς μας συμμάχους (ΕΕ, ΝΑΤΟ κτλ).

Η εθνικοτοπική άποψη που κυριαρχεί στη Μακεδονία δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα το «εθνικό κέντρο». Οι αποφάσεις της Βουλής είναι υπεράνω όλων.

Έτσι λοιπόν σύντομα θα μοιραζόμαστε -όπως και παλαιότερα- το όνομα της Μακεδονίας με κατοίκους της γειτονικής χώρας που φαίνεται πως τελικά τους «πείσαμε» πως δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία ή και ρωμαϊκή Μακεδονία αλλά είναι «γνήσιοι» σλάβοι (αν όχι Βούλγαροι).

Με καθαρά εθνικιστικά κριτήρια καταφέραμε να τους πείσουμε να αρνηθούν κάθε σχέση με την ιστορία της Μακεδονίας πριν το 600 μ. Χρ.. Λες και στη συνέχεια δεν υπήρξαν επιμειξίες κι ανακατατάξεις πληθυσμών ένθεν κι ένθεν. Βγάλαμε λοιπόν με τη συμφωνία αυτή «καθαρές φυλές»….

Για να μην πάμε στο απώτερο παρελθόν αναφέρομαι επιγραμματικά στον μυθιστορηματικά συνονόματο του Πρωθυπουργού, τον Αλέξη Ζορμπά.

Πασίγνωστο απ’ το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" όσο και το φίλμ που ακολούθησε με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Αλέξης ή καλύτερα Γιώργος Ζορμπάς ενσάρκωσε την εμβληματική μορφή τον σύγχρονου Έλληνα. Γεννήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας στη Μακεδονία μας και μετά από ταραχώδη ζωή και περιπλάνηση στην Ελλάδα, κατέληξε να εγκατασταθεί στα Σκόπια. Εκεί δημιούργησε οικογένεια και φυσικά έκανε παιδιά κι άφησε απογόνους.

Πέθανε το 1941. Ο οικογενειακός του τάφος του που φέρει και το όνομά του βρίσκεται σε νεκροταφείο των Σκοπίων.

Το θέμα που προκύπτει είναι τι είδους Μακεδόνες είναι οι πιθανοί απόγονοι του Γιώργου Ζορμπά;

•«Γνήσιοι» Σλάβοι, σαν κάτοικοι της γειτονικής χώρας;

•Έλληνες, βάσει την καταγωγή τους;

Μα σύμφωνα με δηλώσεις σκοπιανών από παλιά, «δεν υπάρχουν Έλληνες στη χώρα αυτή»! (Παγκόσμια πρωτοτυπία βέβαια!).

Ή μήπως κάτι άλλο «υπερβατικό» της συμφωνία των Πρεσπών;

Αλλά φανταστείτε και μια άλλη διάσταση της ιστορίας και της ταυτότητας μας που σμιλέψαμε στο πέρασμα των αιώνων. Χάρη στο Μ. Αλέξανδρο και τους ελληνιστικούς χρόνους - που ακολούθησαν -κι όχι στον Ισοκράτη- λίγο ή πολύ, ενστερνιστήκαμε πως Έλληνας καλείται αυτός που «μετέχει στην δικής μας παιδεία». Χάρη στην παιδεία επιβίωσε ο ελληνισμός.

Πολλές φορές χάρη σε ιστορικές μορφές γραμμάτων και τεχνών -σχεδόν των 2000 χρόνων που ακολούθησαν- και που δεν ήταν πάντα και «τόσο γνήσιοι» Έλληνες στην καταγωγή.

•Μήπως λοιπόν η περιβόητη πια «συμφωνία των Πρεσπών» είναι περισσότερο ρατσιστική και εθνικιστική απ’ ότι φαντάζει;

•Μήπως πρέπει επιτέλους να στρέψουμε τα «μάτια μας» και τις δυνάμεις μας στο να αναπτύξουμε και να καταστήσουμε την ελληνική παιδεία πρωτοποριακή κι αξιοζήλευτη; Η φοίτηση λχ στα ελληνικά πανεπιστήμια να θεωρούνται σπουδές κύρους. Όχι σ’ αυτά της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Αμερικής…

Aν γίνει αυτό, τότε σίγουρα θα πολεμήσουμε τον ρατσισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Οι (νέο)Έλληνες θα αποκτήσουν το κύρος που τους λείπει σήμερα.

Ίσως ακόμη δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις για τα ενωμένα Βαλκάνια που κατακερματίστηκαν. Αν η ελληνική παιδεία κυριαρχήσει, ας μιλά, ο καθένας στον τόπο του, όποια γλώσσα ή διάλεκτο θέλει. Έτσι κι αλλιώς οι γλώσσες των Βαλκανίων εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό ελληνικών λέξεων και ριζών.

Γι’ αυτό λοιπόν ας επενδύσουμε στην παιδεία. Αν θέλουμε ν’ αφήσουμε μια αξιόλογη παρακαταθήκη και πολιτιστική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

Διαφορετικά θα μας απομείνει η σύγχρονή μας πολιτική κακομοιριά…

Ανδρέας Μπούκας  



ΥΓ: Η παρακάτω φωτογραφία του οικογενειακού τάφου του Γιώργου Ζορμπά από τη Wikipedia.