Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Χιονισμένο τοπίο όμοιο με εκείνα της Κεντρικής Ευρώπης


Όμορφες εικόνες από το δρυοδάσος της Φολόης - Δείτε τις φωτογραφίες
 
 
Η ιστορία του έχει ρίζες στα αρχαία χρόνια, όπου ο μύθος θέλει τον Ηρακλή στη διαδρομή για τον... 

 
 
 
 εντοπισμό του Ερυμάνθου Κάπρου, να φιλοξενήθηκε από τον καλό του φίλο Κένταυρο Φόλο. Το θεϊκό κρασί, όμως, που τον κέρασε, αναστάτωσε τους υπόλοιπους Κένταυρους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους δύο φίλους. Στη διάρκεια της μάχης ο Φόλος πληγώθηκε κατά λάθος από τα βέλη του Ηρακλή κι έτσι εκείνος αποφάσισε να δώσει στο δάσος προς τιμήν του φίλου του, το όνομα Φολόη.

Αυτός είναι ο μύθος σχετικά με το όνομα του δρυοδάσους της Φολόης, στην Ηλεία. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα της Ευρώπης και μοναδικό στα Βαλκάνια.

Στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας σε υψόμετρο 600 μέτρων και έκταση 218.000 στρέμματα, το δάσος απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία, ενώ είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000.

Στο οροπέδιο της Φολόης οι βελανιδιές καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, δημιουργώντας ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη. Κυριαρχούν οι ευθύκορμες βελανιδιές, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάπελη, αλλά υπάρχουν και δέντρα με μεγάλο κορμό και πολλά κλαδιά.

Το πανέμορφο αυτό δάσος αποτελεί αγαπημένο προορισμό, όλες τις εποχές. Πριν λίγες ημέρες, φόρεσε και αυτό το λευκό μανδύα του χιονιά και οι εικόνες που έρχονται από το τοπίο, είναι απλά υπέροχες, σα να πρόκειται για δάσος της Κεντρικής Ευρώπης. Ακόμη και για δάσος ενός παραμυθιού!















newsbeast.gr