Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Γερό «χαστούκι» για τον Μακρόν: Τον εγκαταλείπει και ο σύμβουλος επικοινωνίας του

 
Ο «Μπαλζάκ του Ελιζέ», ο 46χρονος Σιλβέν Φορ, αποχωρεί στο τέλος του μήνα.

Θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον Μακρόν; Ένας από...  

 
 
 
 
 
τους στενούς συμβούλους του Γάλλου προέδρου, που είχε επιφορτιστεί με την εξομάλυνση των σχέσεων του Ελιζέ με τα γαλλικά ΜΜΕ, αποχωρεί στο τέλος του μήνα.

Ο 46χρονος σύμβουλος Επικοινωνίας, Σιλβέν Φορ, εγκαταλείπει την ομάδα του Eμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο διευθυντής του τμήματος Τύπου και Επικοινωνίας του Γάλλου προέδρου, αποχωρεί από το Ελιζέ για προσωπικούς λόγους. Ο Φορ, πατέρας τριών παιδιών, έχει ήδη ενημερώσει τον Γάλλο πρόεδρο για την απόφασή του.

Ο γαλλικός Τύπος διερωτάται για τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησης του Φορ, ο οποίος, από το καλοκαίρι του 2016 που είχε ενταθεί στην προεκλογική ομάδα υποστήριξης του Μακρόν, βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του. Και τώρα σε μία δύσκολη στιγμή για τον Γάλλο πρόεδρο, τον εγκαταλείπει, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». Το ποσοστό δημοτικότητας του Μακρόν έχει ολισθήσει επικίνδυνα μετά την υπόθεση «Μπεναλά» και την απήχηση του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα».

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον Γάλλο πρόεδρο, ο Φορ διαρρέει ότι αποχωρεί από το Ελιζέ για να έχει περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στην οικογένειά του. Απόφοιτος της «Ecole Normale Supérieure», που θεωρείται ένα από τα πιο περίβλεπτα και πιο επιλεκτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στη Γαλλία, ο Φορ ήταν ένα «γερό χαρτί» στην ομάδα του Γάλλου προέδρου. Λάτρης της όπερας και της μουσικής, ο Φορ χρησιμοποιεί, πολλές φορές, ωμή γλώσσα.

Σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Φορ θεωρούσε πως ο Μακρόν έπρεπε να κρατάει σε απόσταση τους δημοσιογράφους σε πολλά θέματα. Προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα, ο Φορ απέδειξε τις ικανότητές του ως διευθυντικό στέλεχος στην εταιρεία «BNP Paribas» και εν συνεχεία στράφηκε στην πολιτική διατελώντας σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί (2012).

Ο «Μπαλζάκ του Ελιζέ» επιμελήθηκε πάνω από 300 ομιλίες του Μακρόν. Η υπόθεση «Μπεναλά» τον έφερε αντιμέτωπο με τις σκληρές ερωτήσεις των δημοσιογράφων κι έκτοτε με πολλούς από αυτούς απέκτησε τεταμένες σχέσεις. Χρεώθηκε την «κακή» ενημέρωση του Μακρόν για πολλά θέματα.