Φανή Πατρή
Ιατρός, Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ
Οι «Δούρειοι ίπποι» της πολιτικής, και όχι μόνο,προσπαθούν να καπηλευτούν τον πατριωτισμό και την ευαισθησία των Ελλήνων. Προσπαθούν να θολώσουν την στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, «πλέκοντας» μύθους και θέτοντας «ρητορικές» ερωτήσεις.
1ος Μύθος: Η ΝΔ θα μπορούσε να ζητήσει την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών με 180 βουλευτές.
Στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται πλειοψηφία 180 βουλευτών για ζητήματα που σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Μόνο στη παραχώρηση αρμοδιοτήτων του ελληνικού κράτους σε διεθνή οργανισμό ή φορέα, όπως π.χ. στα όργανα της ΕΕ, προβλέπεται αυξημένη πλειοψηφία, σύμφωνα με τη παράγραφο 2, του άρθρου 28 του Συντάγματος. Επομένως, η Συμφωνία αυτή θα μπορούσε να περάσει και με απλή πλειοψηφία, ακόμη και επί των παρόντων βουλευτών, δηλαδή ακόμη και με λιγότερους από 151.
2ος Μύθος: Οι βουλευτές της ΝΔ θα μπορούσαν να παραιτηθούν, τόσο οι ίδιοι όσο και οι αναπληρωματικοί βουλευτές. Έτσι θα διαλυόταν η Βουλή και θα έπεφτε η Κυβέρνηση.
Παραίτηση των 78 βουλευτών της ΝΔ, καθώς και όλων των αναπληρωματικών βουλευτών της, το μόνο που θα προκαλούσε θα ήταν διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών, μόνο στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έμειναν κενές οι βουλευτικές έδρες, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Συντάγματος και το άρθρο 104 του ΠΔ 26/2012. Ακόμη όμως και αν παραιτούνταν και οι 155 βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν θα διαλυόταν η Βουλή, καθώς οι κενές έδρες απλώς θα αναπληρώνονταν με αναπληρωματικές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση ενισχυμένος θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανότατα θα επανακτούσε τη δεδηλωμένη.
3ος Μύθος: H ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη σύνθετη ονομασία.
Ποτέ δεν ήταν διαπραγματευτικός στόχος της ΝΔ να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Και εάν τελικά κατέληγε σε όνομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα ήταν ως έσχατη λύση. Ακόμη και αν το γειτονικό Κράτος ονομαζόταν «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής», αλλά οι κάτοικοι ονομάζονταν «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική», η ΝΔ δεν θα δεχόταν τη Συμφωνία. Η κυβέρνηση παρέδωσε όχι μόνο το όνομα, αλλά «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα», κάτι που καμμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε και κανένας Πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Ζάεφ έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες αναγνώρισαν ότι είμαστε Μακεδόνες που μιλούμε μακεδονική γλώσσα» και ότι χτίζει την «παγκόσμια Μακεδονία». Γι αυτό, η ΝΔ θεωρεί όχι μόνον κάκιστη, αλλά και επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ανοίγει πολλές πληγές αλυτρωτισμού, αλλά και προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας.
1. Γιατί η ΝΔ δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Η ΝΔ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να ακυρώσει την εθνικά επιζήμια Συμφωνία
Στη Βουλή:καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας πριν από την υπογραφή της στις Πρέσπες. Στη συνέχεια αξίωσε απ' όλους τους βουλευτές και κυρίως από τους ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση. Το έκανε πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε κάθε μία από τις τρεις φάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης. Τέλος προσπάθησε να αποτρέψει την κύρωση της στη Βουλή, φέρνοντας προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές, απέναντι στους Έλληνες,στη συνείδησή τους και την Ιστορία.
Στο Εσωτερικό:Yπερασπίστηκε όσους θέλησαν να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία απέναντι σε μία Κυβέρνηση που χαρακτήριζε ακροδεξιούς, εθνικιστές και μη σκεπτόμενους, όσους έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον.
Στο Εξωτερικό: Η ΝΔ και ο Πρόεδρος της κ.Κ.Μητσοτάκης σε όλες τις επαφές του, απέναντί στη βούληση όλων των ισχυρών δυνάμεων, εκπροσώπησε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είπαν ένα ξεκάθαρο όχι στην καταστροφική αυτή συμφωνία. Απόδειξη αυτού είναι ότι η ίδια η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε δημοσίως, ότι δεν μπορεί να αλλάξει την άποψη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη εναντίον αυτής της συμφωνίας.
2. Γιατί δεν ξανακατέθεσε η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας πριν από την κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή;
Έκανε τον Ιούνιο όταν πράγματι μπορούσε να πέσει η Κυβέρνηση, καθώς τότε ο κ. Καμμένος ήλεγχε ακόμα τους βουλευτές του. Αυτός όμως, αντί να ρίξει την κυβέρνηση έδωσε το στυλό στον κ. Κοτζιά για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μείνει για λίγο καιρό ακόμη στην καρέκλα. Δεν ξανακατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, διότι ήταν βέβαιο ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να περάσει. Ο κ.Τσίπρας είχε βρει ήδη τους πρόθυμους 151 να την στηρίξουν, στηριζόμενος σε 4 δανεικούς βουλευτές του κ. Καμμένου.
3. Γιατί δεν πίεσε η ΝΔ τον ΠτΔ να παραιτηθεί;
Βάσει του άρθρου 34 του Συντάγματος, ακόμη και αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον αναπληρώνει αμέσως ο Πρόεδρος της Bουλής. Επομένως, ακόμη κι αν ο Παυλόπουλος είχε παραιτηθεί, θα είχε αναπληρωθεί από τον Βούτση και η Συμφωνία των Πρεσπών θα είχε και πάλι ψηφιστεί.
4. Γιατί η ΝΔ δεν ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή έστω, γιατί δεν πίεσε τον ΠτΔ να προκηρύξει αυτός δημοψήφισμα;
Η ΝΔ ζήτησε επανειλημμένα εκλογές πριν από την κύρωση της Συμφωνίας, όμως ούτε η αντιπολίτευση, ούτε ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορούν να επιβάλουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά, ότι δημοψήφισμα μπορεί να προτείνει μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή η Κυβέρνηση.
5. Γιατί η ΝΔ δεν έχει δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία όταν εκλεγεί;
Ο Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας για να υπόσχεται ότι θα σκίσει ψηφισμένες διεθνείς συμβάσεις, και όποιος το υπόσχεται αυτό είναι απατεώνας. Η ΝΔ θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας, όταν έρθει την Παρασκευή προς κύρωση στην Βουλή. Και θα αξιοποιήσει κάθε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό μέσο για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών. Θα αγωνιστεί για να προστατεύσει τα μακεδονικά μας προϊόντα. Και θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Βόρεια Ελλάδα και τη Μακεδονία που ποτέ δεν θα αποδεχθούμε να ονομάζεται «το Βόρειο Τμήμα του πρώτου Μέρους», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του αποδέχονται, χωρίς να αισθάνονται ίχνος ντροπής.
6. Θα ασκήσει βέτο η ΝΔ στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ;
Για να μπει μία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση. Στην αρχή για να ανοίξουν και στο τέλος για να κλείσουν. Αυτά τα 35 κεφάλαια πρέπει να ολοκληρωθούν για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Η ΝΔ δεσμεύεται ότι, ούτε θα ανοίξουν, ούτε θα κλείσουν ποτέ, εάν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας.
7. Θα κάνει κάτι η ΝΔ για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων των επιχειρήσεων στη Μακεδονία;
Η ΝΔ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι το brand «μακεδονικός/η/ο» δεν θα ταυτιστεί με τη γειτονική μας χώρα. Και αυτό θα το πράξει τόσο χρησιμοποιώντας ως όπλο την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αλλά και με παρεμβάσεις στα διεθνή φόρουμ και οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να επιτρέψει να πληγούν και τα εμπορικά συμφέροντα της χώρας μας,των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Ακόμη επεξεργάζεται ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα, με ναυαρχίδα τη Θεσσαλονίκη που πρέπει επιτέλους να γίνει ένας περιφερειακός πόλος εξωστρέφειας, καινοτομίας, πολιτισμού και παιδείας.
Κάποτε λέγαμε σ'αυτόν τον τόπο «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι πέρι πάτρης». Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση και τα «κουρέλια» της, το έκανε «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι πέρι πάρτης». Η λατρεία της εξουσίας όμως, ουκ ολίγαις φορές οδήγησε στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό.
Όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος της ΝΔ, κ.Κ.Μητσοτάκης κατά την χθεσινή του ομιλία στους τομεάρχες της ΝΔ: «Η παράταξή μας είναι τώρα το μεγάλο πατριωτικό ρεύμα της Δημοκρατίας και της Ελπίδας που αναζητούν όλοι. Και σε λίγο, η Ν.Δ με την εμπιστοσύνη των πολιτών θα γίνει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με επικεφαλής τους πιο άξιους των Ελλήνων. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους, να πάει μπροστά. Και μαζί, το μπορούμε!».
Αξίζουμε καλύτερα! Μπορούμε καλύτερα! Ελλάδα μπορούμε!
Φανή Πατρή
Ιατρός, Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ