Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συναντήθηκε με εκπροσώπους της
επιχειρηματικής κοινότητας και άκουσε τα προβλήματα που πνίγουν τις
μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σοφία Χριστοφορίδου
Υπερφορολόγηση, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, έλλειψη χρηματοδότησης και κόκκινα δάνεια πνίγουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισαν προς την...
Υπερφορολόγηση, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, έλλειψη χρηματοδότησης και κόκκινα δάνεια πνίγουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισαν προς την...
πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Ζήτησαν μείωση του ΦΠΑ, της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικά για τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας τόνισαν ότι είναι δυσβάσταχτος ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες, όπου η φορολογία είναι πολύ χαμηλότερη. Πολλοί εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων έθιξαν το θέμα με τις επωνυμίες προϊόντων που φέρουν τον προσδιορισμό «μακεδονικός» σημειώνοντας τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε εφιάλτη η όλη υπόθεση.
Καλπάζει το κόστος παραγωγής
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση για ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη στήριξη των επιχειρήσεων που σήμερα με δυσκολία κρατιούνται στη ζωή και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Καλπάζει το κόστος παραγωγής
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση για ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη στήριξη των επιχειρήσεων που σήμερα με δυσκολία κρατιούνται στη ζωή και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια να κρατήσουν σταθερές τις τιμές στο διεθνές ράφι μείωσαν την κερδοφορία τους. Επισήμανε ακόμη ότι οι τιμές παραγωγού καλπάζουν και το κόστος παραγωγής αυξάνεται, αναφέροντας μάλιστα ότι πρώτες ύλες αποθηκεύονται προκειμένου να επηρεαστεί η ζήτηση και να πιέσουν τις τιμές προς τα πάνω και ζήτησε αυτοσυγκράτηση στο κόστος παραγωγής. «Πρέπει να έχουμε ομαλή ροή πρώτης ύλης. Γίνεται σπέκουλα στα αγροτικά προϊόντα, οι τιμές παραγωγού ξέφυγαν από κάθε λογική» τόνισε.
Από την πλευρά του ο γ.γ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μενεξόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διακίνησης προϊόντων και πρώτων υλών από γειτονικές χώρες με πλαστά ή χωρίς καθόλου παραστατικά, γεγονός που εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των συνεπών επιχειρήσεων που βαρύνονται με φόρο 29%, ΦΠΑ 24% και ασφαλιστικές εισφορές που έχουν τον χαρακτήρα της φορολόγησης.
Το εμπόριο βρίσκεται από το 2010 σε ελεύθερη πτώση, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, λέγοντας ότι υπάρχει έντονος και αθέμιτος ανταγωνισμός από τις πολυεθνικές που φορολογούνται ελάχιστα σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν 29% σε φόρους. «Επί δέκα χρόνια ποια απόφαση πάρθηκε για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Καμία. Προσπάθησαν να περάσουν τις Κυριακές ως μεταρρύθμιση και μας κατέστρεψαν» τόνισε και απευθυνόμενος στην κ. Γεννήματα τη ρώτησε: «από πού θέλετε να ξεκινήσετε την ανάπτυξη, από τα ερείπια δικών μας επιχειρήσεων;».
Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Σάκη Νικολόπουλο υπενθύμισε ότι 250.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο στα χρόνια της κρίσης και άλλες τόσες βρίσκονται σε αδράνεια γιατί δεν μπορούν να κλείσουν και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στον παραγωγικό ιστό.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου έθιξε τα θέματα του παρεμπορίου και της αστυνόμευσης.
Επιχειρήσεις όμηροι
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διαπίστωσε ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται στα Τάρταρα εξαιτίας της υπερφορολόγησης. Ειδικά οι επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα βρίσκονται στα όριά τους, είπε, λόγω της γειτνίασης με χώρες όπου το φορολογικό καθεστώς είναι τελείως διαφορετικό, και πρότεινε να διεκδικήσει η Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ειδικά για αυτές.
Σχετικά με το θέμα των εμπορικών σημάτων που φέρουν τον προσδιορισμό «μακεδονικός» εκτίμησε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, «δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση για τα ελληνικά προϊόντα, μόνο για τα προϊόντα των Σκοπιανών. Γιατί άραγε δεν μπορούσαν να έχουν τον προσδιορισμό "βορειομακεδονικά"; Η μοναδική λύση για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι μια δαπανηρή διαδικασία, η οποία δεν κατοχυρώνει τις νέες επιχειρήσεις παρά μόνο τις υφιστάμενες». Αναφορικά με την επιτροπή διαλόγου που προβλέπει τη δημιουργία μεικτής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα η κ. Γεννηματά σχολίασε χαρακτηριστικά: «Πιάσ’ τ' αυγό και κούρευ’ το. Μέχρι το τέλος του 2022 οι επιχειρήσεις θα είναι όμηροι». Κάλεσε δε τα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές ενώσεις να οργανώσουν άμεσα την αντίδρασή τους.
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε ότι πρέπει να στηριχθούν όσοι επλήγησαν από κρίση και σχολίασε ότι η κυβέρνηση έφτασε στο χείλος του γκρεμού και δεν έκανε τίποτα για αυτό το θέμα. Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είπε ότι πρέπει να γίνει με όρους αξιοπρέπειας για όσους έχουν ανάγκη. Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας που να πυροδοτήσει την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.
«Χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου δεν έχουμε άλλο καιρό. Απέναντι στη στασιμότητα, την υπανάπτυξη και τη στοχοποίηση ένα πράγμα κερδίζει έδαφος, κι αυτό είναι η ακροδεξιά και φασισμός, που θα είναι ολέθρια για την Ευρώπη» κατέληξε.