Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Τα τηλεφωνήματα που μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά


Χρυσές δουλειές κάνουν οι επιτήδειοι με θύματα τους ηλικιωμένους. Με πρόσχημα τον κίνδυνο συγγενικών τους προσώπων τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων από επιτήδειους, οι οποίοι με πρόσχημα την.... 
 
εμπλοκή συγγενικών προσώπων σε τροχαία αποσπούν από τα ανυποψίαστα θύματά τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τελειωμό δεν έχουν τα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων από επιτήδειους, που με πρόσχημα την εμπλοκή συγγενικών τους προσώπων σε τροχαία ατυχήματα ή τη δήθεν νοσηλεία τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αποσπούν από τα ανυποψίαστα θύματά τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

Καθώς οι τηλεφωνικές απάτες εξελίσσονται σε «μάστιγα», η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε την εκ νέου προβολή τηλεοπτικού σποτ με τίτλο «Κάποια τηλεφωνήματα κοστίζουν ακριβά», επιχειρώντας με την καμπάνια αυτή να ενημερώσει τους πολίτες για τη μεθοδολογία των δραστών, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

Την ίδια στιγμή, το τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την εξιχνίαση τριών περιπτώσεων απάτης (με την παραπάνω μεθοδολογία), που καταγγέλθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν δύο Έλληνες, 46 και 70 ετών, και μία πενηνταεπτάχρονη, υπήκοος Βουλγαρίας, που κρατούνται ήδη σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Σύμφωνα με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται τρεις άγνωστοι προς το παρόν συνεργοί τους, η «λεία» τους προσεγγίζει τις 36.000 ευρώ. Η ίδια δικογραφία κάνει λόγο για «συμμορία», που δρούσε επιλέγοντας ως θύματά της αποκλειστικά ηλικιωμένα άτομα, στα οποία τα μέλη της συστήνονταν τηλεφωνικά, ανάλογα με την περίπτωση, ως γιατροί, δικηγόροι και αστυνομικοί.

Με πρόσχημα την εμπλοκή συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων -συνήθως των παιδιών τους- σε τροχαία ατυχήματα, τα κατηγορούμενα ως μέλη της συμμορίας, προσποιούμενα τις παραπάνω ιδιότητες, αποσπούσαν χρήματα, προκειμένου είτε να αποφευχθούν νομικές κυρώσεις εις βάρος των συγγενών τους είτε αυτοί να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εμπλοκή της ίδιας συμμορίας σε παρόμοια περιστατικά.

Ειδικές συμβουλές από την Αστυνομία για αποφυγή εξαπάτησης

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.