Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου

 
Υλικά για 6 άτομα

Για το μείγμα κιμά

  • 600 γρ. κιμάς κοτόπουλου
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 
 
 
 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα ζυμαρικά

  • 400 γρ. κοντό ζυμαρικό (π.χ. πέννες)
  • χοντρό αλάτι
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 400 ml γάλα
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το παστίτσιο

  • λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το κορν φλάουρ μαζί με λίγο από το κρύο γάλα και τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως το κορν φλάουρ.
  • Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρολίτσα και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε το μείγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύετε διαρκώς, σε μέτρια φωτιά, με σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα.
  • Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά την αφήνετε για λίγο να κρυώσει ελαφρώς και μετά προσθέτετε τα χτυπημένα αβγά, το κάρυ, τη μουστάρδα, το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να αναμιχθούν πλήρως.
  • Για το μείγμα κιμά
  • Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 2 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ½ λεπτό επιπλέον.
  • Προσθέτετε το κιμά, δυναμώνετε τη φωτιά και τον σοτάρετε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και ζωηρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να κομματιαστεί ο κιμάς και να αλλάξει χρώμα.
  • Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ με τους χυμούς τους, το πελτέ ντομάτας, το κόλιανδρο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το κάρυ και 1 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό κότας ανακατεύετε και τα αφήνετε να πάρουν βράση.
  • Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύετε τη σάλτσα κιμά για 17-20 λεπτά περίπου ή μέχρι να σωθούν τα υγρά και μείνει ο κιμάς με το λαδάκι του.
  • Αποσύρετε το κιμά από τη φωτιά και τον αφήνετε στην άκρη μέχρι να χλιαρίνει ελαφρώς.

Για τα ζυμαρικά

  1. Παράλληλα με το κιμά βράζετε το ζυμαρικό σας σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό 2-3 λ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφετε στη συσκευασία ή μέχρι να μείνει αλ ντέντε εφόσον θα ψηθεί και στο φούρνο.
  2. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα στραγγίζετε καλά.
  3. Για το παστίτσιο
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  5. Λαδώνετε ένα βαθύ ταψί, ρίχνετε μέσα το ζυμαρικό σας, τα χτυπημένα αβγά, το τριμμένο τυρί, το γιαούρτι ανακατεμένο καλά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά με 2 μεγάλα κουτάλια.
  6. Προσθέτετε τη σάλτσα κιμά και συνεχίζετε το ανακάτεμα με τα κουτάλια και μόλις ενσωματωθεί ισομερώς ο κιμάς ισιώνετε την επιφάνεια.
  7. Σκεπάζετε με τη μπεσαμέλ και ψήνετε το παστίτσιο σας στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό.