Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Επτά στους δέκα Κατερινιώτες δεν έχουν πάει ποτέ στο φαράγγι του Ενιπέα, παρ’ ότι αυτό είναι τόσο κοντά, μόνο 25 χλμ. στην άκρη του Λιτοχώρου και αποτελεί μια μαγευτική και μοναδική διαδρομή και εμπειρία. Εκατοντάδες ξένοι από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται καθημερινά, για να θαυμάσουν τον μυθικό Όλυμπο και τις εντυπωσιακές ομορφιές του. Η διαδρομή ξεκινάει από...
τους νερόμυλους (όπου υπάρχει πάρκινγκ και γραφική ταβέρνα κάτω απ’ τα πλατάνια), είναι 700 μέτρα, πανεύκολη και οριζόντια, μέσα σε οργιώδη βλάστηση, κατάλληλη ακόμα και για ηλικιωμένους. Καταλήγει μάλιστα σε εντυπωσιακό καταρράκτη ενώ στο βάθος κυλάει ο ποταμός Ενιπέας.
Ακόμα πιο κοντά είναι το χωριό Κίτρος, μόνο 16 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, στο κέντρο των περίφημων αμπελώνων της περιοχής και με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και τη χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.
Και μόνον επειδή η μητρόπολη του νομού Πιερίας ονομάζεται “Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος” θα ήταν αρκετός λόγος όλοι οι Κατερινιώτες, μια φορά τουλάχιστον στη ζωή τους να επισκεφτούν αυτό το μεγάλο και γραφικό χωριό.
Παρ’ όλα αυτά, οκτώ στους δέκα Κατερινιώτες δεν έχουν πάει ποτέ στο Κίτρος.
Δεν ξέρουν τι χάνουν...
Γιατί κι εδώ οι ξένοι έχουν ανακαλύψει τον γευστικό παράδεισο, εκεί στην πλατεία του χωριού, στην ταβέρνα του Αδάμου, κάτω απ’ τον πλάτανο και τη φωλιά των πελαργών.
Εδώ σερβίρεται η περίφημη πίτσα της κυρίας Κωνσταντίας (που έχει βραβευτεί με διεθνές μετάλλιο γευσιγνωσίας), όπως και οι άλλες σπιτικές σπεσιαλιτέ, τρικαλινό (τρυφερό μοσχαράκι με πράσο στη γάστρα που λιώνει στο στόμα), τρικαλινή πέρδικα, κ.ά.
Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, είναι το κελάρι του κ. Γιώργου Αδάμου, στο υπόγειο της ταβέρνας. Εκεί θα σε ξεναγήσει με καμάρι στα βαρέλια με τα διάφορα κρασιά του (Βασίλισσα, Πριγκίπισσα, Δεσποτικό κ.ά.), τα οποία έχουν πάρει συνολικά 9 χρυσά και αργυρά βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις.
Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο κ. Γιώργος με την 40/ετή πείρα του στην αμπελουργία και παραγωγή κρασιού, και ο γιος του που σπούδασε οινοποιός στο Μπορντώ της Γαλλίας, παράγουν τα κρασιά-νέκταρ που έχουν κατακτήσει τους ξένους και Έλληνες μερακλήδες.
Πολλοί μάλιστα διατηρούν εκεί στο υπόγειο το δικό τους προσωπικό βαρέλι – όπως κι εσύ, αν θέλεις.
Στον Αδάμο, λοιπόν, θα φας καλά, και θα πιεις ακόμα πιο καλά.
Κι αφού απολαύσεις τις νοστιμιές και το καλό κρασί, θα σου σερβίρει και το φανταστικό επιδόρπιο, κυδώνι στο φούρνο με σαντιγί, περιχυμένο με κόκκινο σιρόπι και λικέρ…
Η ταβέρνα του Αδάμου είναι και πρατήριο. Λειτουργεί καθημερινά μετά τις 6 το απόγευμα και μπορείς να πάρεις μαζί σου και για το σπίτι τις θεϊκές γεύσεις, μούστο, τσίπουρο ή κρασί, αφού τα δοκιμάσεις πρώτα κάτω στο κελάρι…
(τηλ. 2351071990, 6947989707).