Υλικά για 6 άτομα
- 2 κιλά κιμά ανάμεικτο χοιρινό - μοσχάρι από σπάλα
- 400 γρ. γραβιέρα πικάντικη
- 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 4 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 2 κουτ. σούπας γάλα
- 2 αβγά
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2κουτ. γλυκού μπαχάρι
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 2 ντομάτες σφιχτές
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 ml κρασί
- 200 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε αρχικά τον φούρνο στους 180 Βαθμούς Κελσίου.
- Παίρνετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε σταδιακά τα ξερά κρεμμύδια τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος το σκόρδο.
- Τα κατεβάζετε από την φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
- Ξεφλουδίζετε την ντομάτα την ξεσποριάζετε και την κόβετε μικρά καρεδάκια. Το ίδιο κάνετε και με τις πιπεριές.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μία λεκάνη ρίχνετε τον κιμά τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα αβγά, το ψωμί, τα μυρωδικά, τα φρέσκα βότανα, το μισό ελαιόλαδο, τις ντομάτες και τις πιπεριές και αλατοπιπερώνετε.
- Πλάθετε για 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Κόβετε μετά ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και απλώνετε επάνω τον κιμά σε μία ισοπαχή στρώση.
- Κόβετε την γραβιέρα σε χοντρά μπαστουνάκια και την τοποθετείτε στο κέντρο του κιμά.
- Σηκώνετε από την μία μεριά την λαδόκολλα και τυλίγετε μέχρι την μέση σκεπάζοντας την γραβιέρα.
- Κάνετε το ίδιο και από την άλλη μεριά προσέχοντας να μην διπλώσετε μέσα στον κιμά την λαδόκολλα.
- Με τα δύο σας χέρια φτιάχνετε το ρολό και το τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο πυρέξ αφαιρώντας προσεκτικά την λαδόκολλα.
- Ρίχνετε μέσα στο πυρέξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και ψήνετε για 40 με 45 λεπτά γυρίζοντας κατά καιρούς για να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές.