Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Γεμιστό ρολό κιμά με γραβιέρα και ντομάτες - Χορταστικό και ζουμερό πιάτο για το μεσημεριανό σας


Υλικά για 6 άτομα 

  • 2 κιλά κιμά ανάμεικτο χοιρινό - μοσχάρι από σπάλα
  • 400 γρ. γραβιέρα πικάντικη
  • 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο  
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • 2 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 2 ντομάτες σφιχτές
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 ml κρασί
  • 200 ml ελαιόλαδο


Εκτέλεση 

  1. Προθερμαίνετε αρχικά τον φούρνο στους 180 Βαθμούς Κελσίου.
  2. Παίρνετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε σταδιακά τα ξερά κρεμμύδια τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος το σκόρδο.
  3. Τα κατεβάζετε από την φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
  4. Ξεφλουδίζετε την ντομάτα την ξεσποριάζετε και την κόβετε μικρά καρεδάκια. Το ίδιο κάνετε και με τις πιπεριές.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μία λεκάνη ρίχνετε τον κιμά τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα αβγά, το ψωμί, τα μυρωδικά, τα φρέσκα βότανα, το μισό ελαιόλαδο, τις ντομάτες και τις πιπεριές και αλατοπιπερώνετε.
  6. Πλάθετε για 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  7. Κόβετε μετά ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και απλώνετε επάνω τον κιμά σε μία ισοπαχή στρώση.
  8. Κόβετε την γραβιέρα σε χοντρά μπαστουνάκια και την τοποθετείτε στο κέντρο του κιμά.
  9. Σηκώνετε από την μία μεριά την λαδόκολλα και τυλίγετε μέχρι την μέση σκεπάζοντας την γραβιέρα.
  10. Κάνετε το ίδιο και από την άλλη μεριά προσέχοντας να μην διπλώσετε μέσα στον κιμά την λαδόκολλα.
  11. Με τα δύο σας χέρια φτιάχνετε το ρολό και το τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο πυρέξ αφαιρώντας προσεκτικά την λαδόκολλα.
  12. Ρίχνετε μέσα στο πυρέξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και ψήνετε για 40 με 45 λεπτά γυρίζοντας κατά καιρούς για να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές.