Μέχρι και τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, κάποια μνημεία αρχαίων πολιτισμών παραμένουν μυστήριο για...
τους ερευνητές και τους αρχαιολόγους. Πάμε να τα ανακαλύψουμε.
Τεοτιουακάν, μια αντανάκλαση του σύμπαντος
Τεοτιουακάν, μια αντανάκλαση του σύμπαντος
Η προκολομβιανή πόλη Τεοτιουακάν στα βορειοανατολικά της πόλης του Μεξικού έχει μπερδέψει πραγματικά τους ιστορικούς, που ψάχνουν να βρουν ποιος μπορεί να έχτισε αυτό το μνημείο 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων; Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι Αζτέκοι δεν έχουν χτίσει αυτό το μνημείο 2 χιλιάδων ετών, αλλά μάλλον το κληρονόμησαν από τους δημιουργούς του που το εγκατέλειψαν. Αυτό, όμως, που είναι ακόμη πιο αξιοπερίεργο είναι ότι ο αμερικανός μηχανολόγος, Hugh Harleston, έδειξε ότι η πόλη αποτελεί το τέλειο μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος: τα κτίρια ανταποκρίνονται αναλογικά στη θέση και το μέγεθος των πλανητών, κάτι που σίγουρα ακούγεται μυστηριώδες.
Πυραμίδες, τα αρχιτεκτονικά θαύματα
Ξέρουμε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτιζαν πυραμίδες, αλλά πώς αυτές οι ογκώδεις δομές χτίστηκαν στην Ιαπωνία και το Μεξικό, βρίσκεται υπό διερεύνηση. Μήπως το μυστικό αυτών των αρχιτεκτονικών θαυμάτων ήταν κάποτε γνωστό σε όλο τον κόσμο; Δεδομένου του ότι οι δημιουργοί τους είχαν πολύ λίγους πόρους, πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο εντυπωσιακά μνημεία; Στις πυραμίδες της Γκίζα, συγκεκριμένα, εκατομμύρια τσιμεντόλιθοι διαφορετικών μεγεθών, με τον καθένα να ζυγίζει τόνους, έπρεπε να μεταφερθεί πολλά χιλιόμετρα πριν τοποθετηθεί στην κατασκευή, η οποία ξεπερνά τα 140 μέτρα ύψος –κι όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ. Οι συζητήσεις γύρω από τις πυραμίδες και οι διάφορες θεωρίες συχνά έρχονται ενάντια σε επιστημονικές εξηγήσεις και πολλοί αναρωτιούνται αν πρόκειται για κάποιο μεταφυσικό φαινόμενο ή… εξωγήινη δραστηριότητα.
Τα ερείπια του Tiwanaku, μιας από τις πιο παλιές πόλεις του κόσμου
Η προκολομβιανή πόλη Tiwanaku στη Βολιβία έχει δημιουργήσει μεγάλες διαφωνίες στους ειδικούς. Χτίστηκε 4 χιλιάδες χρόνια πριν; 8 χιλιάδες χρόνια; Ή μήπως 12 χιλιάδες χρόνια; Μήπως είναι μια από τις πιο παλιές πόλεις του κόσμου; Από το μέσο του υψηλού υψόμετρου που βρίσκεται η τοποθεσία, μπορείτε να θαυμάσετε τη δομή και τις διακοσμητικές λεπτομέρειες του εντυπωσιακού πέτρινου έργου τέχνης, ενώ φαίνεται ότι το Tiwanaku φιλοξενούσε κάποτε έναν αρχαίο πολιτισμό που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.
Πέτρα, η σμιλεμένη πόλη
Χτίστηκε περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ. στην Ιορδανία και μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ. είχε ξεχαστεί. Ανακαλύφθηκε ξανά το 1812, υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο και ορίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, αποτελώντας σήμερα ένα άκρως ιδιαίτερο αρχαιολογικό μνημείο που εγείρει πολλές ερωτήσεις. Πώς μπόρεσε ολόκληρη πόλη κυριολεκτικά να λαξευτεί μέσα σε βράχο; Πώς είχαν αρκετό νερό, δεδομένης της τοποθεσίας που είναι μια από τις πιο άνυδρες του πλανήτη;
Οι μεγαλιθικοί ναοί της Μάλτας
Το αρχιπέλαγος της Μάλτας «κρύβει» τον δικό του μυστηριώδη θησαυρό: τους μεγαλιθικούς ναούς της περιοχής. Τα νησιά της Μάλτας και του Γκόζο φιλοξενούν μερικά από τα πιο παλιά, προϊστορικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, που χρονολογούνται ανάμεσα στο 4000 και το 2500 π.Χ. Οι ναοί αυτοί είναι πολύ περίτεχνοι στο design τους και αποτελούν εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής. Η αξιοσημείωτη κατάσταση στην οποία συντηρούνται τους έχει εξασφαλίσει, μάλιστα, μια θέση στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Newgrange, ο μυστηριώδης προϊστορικός χώρος της Ιρλανδίας
Το Newgrange βρίσκεται στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και αποτελεί έναν τάφο που μετρά περίπου 5 χιλιάδες χρόνια ζωής. Έχει διάμετρο 85 μέτρα και πραγματικά είναι εντυπωσιακό στο μάτι ενώ για μερικά λεπτά το πρωί, εκεί γύρω στο χειμερινό ηλιοστάσιο, μια ακτίνα φωτός περνά από ένα άνοιγμα στο λόφο και ταξιδεύει ολόκληρο το μονοπάτι μέχρι τον θάλαμο της ταφής, σε μια τέλεια ευθυγράμμιση.
Stonehenge, οι πέτρες του ανεξήγητου
Εξωγήινοι, δρυΐδες και διάφοροι άλλοι έχουν πρωταγωνιστήσει στις θεωρίες που κυκλοφορούν για το χτίσιμο του Stonehedge της Αγγλίας. Γιατί, όμως, χτίστηκε; Έρευνες δείχνουν ότι κατασκευάστηκε για τον εορτασμό της χειμερινής ισημερίας κι όχι της εαρινής, όπως πίστευαν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι το αξιοθέατο χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 3700 και 1600 π.Χ. και από το 1986 αποτελεί μνημείο στη λίστα της Unesco. Αν και η σημασία του δεν είναι πλήρως κατανοητή ακόμη και σήμερα, φαίνεται να αποτελεί απόδειξη τελετών και νεκρώσιμων πρακτικών της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού.
Moai, οι «γίγαντες» του Νησιού του Πάσχα
Ένα από τα πιο μυστηριώδη μνημεία όλων των εποχών, τα Moai στο Νησί του Πάσχα της Πολυνησίας στα ανοιχτά της ακτής της Χιλής έχουν απασχολήσει πολύ. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, μια εκ των οποίων υποστηρίζει ότι είναι υπεύθυνα για το θάνατο των κατοίκων του νησιού. Η μεταφορά τους πάνω σε κορμούς δέντρων σήμαινε καταστροφή των δασών, με το έδαφος χωρίς δέντρα να υποχωρεί και να προκαλεί καταστροφή των καλλιεργειών, πείνα, πόλεμο και κανιβαλισμούς. Δημιουργήθηκαν από τον 10 έως τον 16ο αιώνα και σύμφωνα με την Unesco υπάρχουν περίπου 900 moai στο νησί, ενώ οι θεωρίες για τη δημιουργία και τη μεταφορά τους είναι πολλές.
ΠΗΓΗ