Της Ελευθερίας Κούρταλη
Τα συμπεράσματα της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει η Bank of America Merrill Lynch μετά το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους επίσημους πιστωτές, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, δημοσιογράφους και αναλυτές του ιδιωτικού τομέα.
Όπως...
επισημαίνει, η βραχυπρόθεσμη εικόνα είναι θετική. Η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει και η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σημαντικό "μαξιλάρι" μετρητών και, αν και το χρέος παραμένει υψηλό, το προφίλ ωρίμανσής του και το κόστος εξυπηρέτησής του είναι πολύ ευνοϊκά. Επίσης, η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον πρόσβαση στις αγορές και η πορεία της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι θετική. Οι εκλογές πλησιάζουν, αλλά σύμφωνα με την BofA, η πολιτική σταθερότητα δεν κινδυνεύει και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά τις εκλογές, με την Νέα Δημοκρατία να ηγείται των δημοσκοπήσεων και, όπως εκτιμά, δεν αναμένεται να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν και οι προεδρικές εκλογές το 2020 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες γενικές εκλογές στη χώρα, η BofA δεν εκτιμά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο για δύο λόγους. Η Νέα Δημοκρατία πιθανόν να προτείνει τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο για μία δεύτερη θητεία και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τον εγκρίνει επίσης αφού ήταν δική του επιλογή το 2015. Επίσης, το 2020 είναι πολύ νωρίς να θελήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθούν νέες εκλογές, μετά την (εκτιμώμενη) ήττα φέτος. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι πιθανό να έχει τέσσερα χρόνια πλήρους θητείας, γεγονός που υποδηλώνει πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, oι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι περιορισμένοι.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Bofa, για το μακροπρόθεσμο διάστημα οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. Το υψηλό επίπεδο των NPLs των ελληνικών τραπεζών παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ελληνικής οικονομίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο οι προσπάθειες και το έργο που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια είναι τεράστια.
Το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Σε μεγάλο βαθμό, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται από τη δυνητική ανάπτυξη, που είναι πολύ χαμηλή. Η ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι λοιπόν επιτακτική.
Σε ότι αφορά την έξοδο της Ελλάδας με 10ετές ομόλογο, η BofA σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη έχει θετικές επιπτώσεις. Η ρευστότητα της ελληνικής αγοράς ομολόγων βελτιώνεται, είναι θετικός ο αντίκτυπος στις προοπτικές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, είναι bullish για την αγοραστική δύναμη των ελληνικών ομολόγων, αυξάνει την πιθανότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και βελτιώνει τις προοπτικές των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές αν και διατηρεί ένα υψηλό cash buffer το οποίο καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για δύο χρόνια, στέλνει ένα ισχυρό σήμα και θα βοηθήσει την οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα, έστω και αν και το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου – όπως αποδείχθηκε - είναι υψηλό. Πάντως, όπως τονίζει η BofA, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν οι επενδυτές την πορεία των ελληνικών ομολόγων τις επόμενες μέρες ακόμα, καθώς θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις προοπτικές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων μεσοπρόθεσμα.
Οι εκδόσεις ομολόγων εάν γίνουν με προσεκτικά βήματα και με επίκεντρο την επενδυτική ζήτηση, θα βοηθήσουν στο να μειωθεί σταδιακά το κόστος δανεισμού, να βελτιωθεί η ρευστότητα και να δώσει στην ευρύτερη οικονομία πρόσβαση στις αγορές, στηρίζοντας την ανάκαμψη. Η πρόσβαση στις αγορές είναι επίσης μία "σιωπηρή" απαίτηση, κατά την άποψη της BofA, σε ότι αφορά την ΕΚΤ στο να μπορέσει να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το όριο των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να αγοράζουν, κάτι που θα βελτιώσει περαιτέρω τη ρευστότητα.
Η BofA συστήνει στους επενδυτές long θέσεις στα ελληνικά 5ετή ομόλογα, έναντι των ιταλικών καθώς η αύξηση του spread τις τελευταίες ημέρες προσφέρει ελκυστικό σημείο εισόδου. Σε ότι αφορά τους κινδύνους που έχει αυτό το trade, η BofA τοποθετεί την ύπαρξη ενός πολύ ελκυστικού γύρου TLTROs από την ΕΚΤ ή την υλοποίηση βραχυπρόθεσμων κινδύνων όπως ένα αρνητικό αποτέλεσμα των δύο προσεχών συνεδριάσεων του Eurogroup.