Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Μεγάλη ανακάλυψη στις ΗΠΑ: Eντοπίστηκε το ναυάγιο του τελευταίου δουλεμπορικού



Στις ακτές της Αλαμπάμπα ανακαλύφθηκε το ναυάγιο του τελευταίου δουλεμπορικού που μετέφερε παράνομα σκλάβους από την Αφρική στις ΗΠΑ μισό αιώνα μετά την κατάργηση της δουλείας.

Το... 

 
 
 
σκαρί του δουλεμπορικού παρέμενε άφαντο εδώ και 160 χρόνια και αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο από την άμπωτη μετά τον «κυκλώνα βόμβα» που είχε σαρώσει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Μετά από έρευνες που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο η Ιστορική Επιτροπή της Αλαμπάμα επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το Clotilda. «Πρόκειται για μια σημαντικότατη αρχαιολογική ανακάλυψη», λέει η Λίζα Δημητροπούλου Τζόουνς, εκτελεστική διευθύντρια της επιτροπής. «Το ταξίδι του αντιπροσώπευε μια από τις σκοτεινότερες εποχές της σύγχρονης ιστορίας».

Αν και το δουλεμπόριο είχε από το 1808 απαγορευτεί στις ΗΠΑ το μήκους 26 μέτρων ιστιοφόρο μετέβη το 1860 στο Μπενίν της Δυτικής Αφρικής για να παραλάβει σκλάβους -συνολικά 110 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στο ταξίδι της επιστροφής, μια νύχτα του Ιουλίου, ο καπετάνιος και το πλήρωμα φοβούμενοι ενέδρα των Αρχών ξεφόρτωσαν τους σκλάβους λίγα μίλια βόρεια του Μόμπαϊλ της Αλαμπάμα και για να καλύψουν τα ίχνη τους έβαλαν φωτιά στο δουλεμπορικό στις όχθες του Δέλτα του Tensaw .



Το οικογενειακό δέντρο της Λόρνα Γκέιλ Γουντς, απογόνου του επιζώντα του Clotilda Τσάρλι Λιούις στο Africatown του Μόμπαϊλ της Αλαμπάμα

Το Clotilda κατέχει μια σημαντική θέση στην ιστορία της δουλείας στις ΗΠΑ, αλλά και στην ιστορία της πολιτείας της Αλαμπάμα.

Οι σκλάβοι, που μετέφερε το τελευταίο αμερικανικό δουλεμπορικό απελευθερώθηκαν πέντε χρόνια μετά τον εμφύλιο. Ζήτησαν από τον δουλέμπορο που είχε ναυλώσει το σκάφος να τους πληρώσει τα έξοδα της επιστροφής στην Αφρική, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Στη συνέχεια απευθύνθηκαν στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και εκεί βρήκαν τις πόρτες κλειστές.

Έτσι εγκαταστάθηκαν κοντά στο Μόμπαϊλ και δημιούργησαν την κοινότητα, που έμεινε γνωστή ως Africatown. Απόγονοι εκείνων των σκλάβων εξακολουθούν μέχρι σήμερα να ζουν στην περιοχή...