Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Μπορούν οι φακοί επαφής να μας προστατέψουν από τη UV ακτινοβολία; Η απάντηση από τα Οπτικά Ανδρεάδη


Το πιο πιθανό είναι να γνωρίζετε το πόσο επιβλαβείς είναι η UV ακτινοβολία, και για τα μάτια μας και για το δέρμα μας.

Θα σας αναφέρουμε απλά ότι...






υπάρχουν 3 τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας. Το UV-C απορροφάται από το στρώμα του όζοντος και δεν είναι τόσο απειλητικό. Ωστόσο, τα UV-A και UV-B μπορούν να παρουσιάσουν διάφορες αρνητικές επιπτώσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Εάν εκθέσετε τα μάτια σας σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να αναπτύξετε φωτοκερατίτιδα. Αυτό είναι ουσιαστικά ένα ηλιακό έγκαυμα που εμφανίζεται στο μάτι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, λιπαρή αίσθηση στο μάτι και εξαιρετική ευαισθησία στο φως.

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα συνήθως είναι μόνο προσωρινά και κανονικά δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη στα μάτια.

Εάν εκθέσετε τα μάτια σας στην ηλιακή ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κίνδυνος ανάπτυξης καταρράκτη είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα μάτια σας μπορούν ακόμη να εμφανίσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία;


Οι γιατροί συστήνουν να φοράτε ποιοτικά γυαλιά ηλίου που αποκλείουν το 99% των ακτίνων UV. Όμως υπάρχει και άλλη λύση.
Εάν είστε κάτοχος φακών επαφής, μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν φακοί επαφής που προστατεύουν τα μάτια σας από τη UV ακτινοβολία.

Πώς οι φακοί επαφής βοηθούν τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία;

Κάποιοι φακοί επαφής (όχι όλοι) απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μειώνοντας την ποσότητα της ακτινοβολίας που μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια του ματιού. Ενώ τα γυαλιά ηλίου εμποδίζουν αυτές τις ακτίνες, οι φακοί επαφής λειτουργούν διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι αλάνθαστα. Η μόδα της εποχής θέλει τα γυαλιά να είναι flat είτε πολύ μικρά, έτσι η ακτινοβολία διεισδύει μέσα από το πάνω μέρος αλλά και τα πλάγια των γυαλιών ηλίου.

Οι φακοί επαφής μπορούν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Δεδομένου ότι καλύπτουν όλο το φακό των ματιών σας, μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από την ακτινοβολία που προέρχεται από πάνω ή γύρω από τις πλευρές των γυαλιών ηλίου.

Υπάρχουν 2 τύποι φακών επαφής που εμποδίζουν την ακτινοβολία UV:

Πρώτος τύπος:
Πρέπει να εμποδίζει το 90% του UVA
Πρέπει να δεσμεύει το 99% της UVB

Δεύτερος τύπος:
Πρέπει να εμποδίζει το 70% του UVA
Πρέπει να εμποδίζει το 95% της UVB

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε φακούς επαφής. Η πρώτη σας επιλογή για την προστασία από τη UV είναι τα γυαλιά ηλίου. Ρωτήστε για να μάθετε ποιοι φακοί επαφής παρέχουν προστασία από τη UV ακτινοβολία.

Τι είδους φακοί επαφής είναι κατάλληλοι για εσάς;


Συζητήστε με τον οπτικό σας και καθορίστε πόση έκθεση στον ήλιο λαμβάνετε καθημερινά. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο είδος φακών επαφής είναι κατάλληλο για εσάς. Παράγοντας σε πράγματα όπως η μετακίνηση, η θέση εργασίας και η χώρα.

Υπάρχουν κάποιοι έγχρωμοι φακοί που προσφέρουν επίσης υπεριώδη προστασία;

Φυσικά. Ρωτήστε μας για να μάθετε περισσότερα.