Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Πούλησαν το όνομα της Μακεδονίας για 35 δις


γράφει ο Γεώργιος Δημητρούλιας

Όλα τα δημοσιεύματα που διάβασα για το νέο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» των δύο δημοσιογράφων που ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες, μιλούν για το οικονομικό Grexit, όταν δηλαδή ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χλόμιαζε... 

 
 
 
με τις διαπραγματεύσεις του Μπαρουφάκη, που σαν μικρός επιστήμονας «απειλούσε» με έξοδο από την ευρωζώνη γινόμενος γελοιογραφία μέχρι και στα οπισθόφυλλα των λιθουανικών εφημερίδων.
Τότε συνειδητοποιούσα ότι ο ερασιτεχνισμός δεν σε πάει μακριά, αλλά και με τα ψέματα μπορείς να επηρεάσεις την κοινή γνώμη. Ο χαρακτήρας των Ελλήνων άλλη μια φορά στάθηκε αντάξιος της ιστορίας του και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τα έβαλε με όλη την Δύση μη συλλογιζόμενος ότι η ηγεσία του, αυτή η θλιβερή παρέα της χαβιαροαριστεράς, όχι μόνο του είπε ένα κάρο ψέματα, αλλά και ο στόχος της ήταν τα πούρα και τα κότερα, όπως μας έδειξε ο χρόνος. Αναλογιζόμενος όλα αυτά, σκέφτηκα αυτό που κάπου είχα διαβάσει, ότι ο χρυσός με τον Έλληνα ταυτίζονται και το μόνο που μας ενδιαφέρει ως λαός είναι μόνο το ατομικό μας συμφέρον. Μπορεί στο δημοψήφισμα, όταν το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ μέσα σε λίγες ώρες, να ορθώσαμε το ανάστημά μας αλλά τελικά ο ραγιάς προσκύνησε τον ευρωαφέντη με τα ευρώπουλα. Το παρασκήνιο όμως ήταν άλλο και ήταν καλά κρυμμένο, απορώντας πως τους ξέφυγε και δημοσιεύτηκε σε μια μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, που με άφησε διαβάζοντάς το άναυδο! Ας το δούμε με τα δικά τους λόγια, γιατί scripta manent που έλεγαν οι Ρωμαίοι:
«Ούτε δύο μήνες δεν είχε κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας και οι Ευρωπαίοι εταίροι του εξήγησαν πόσο σημαντική θα ήταν για αυτούς η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου του 2015, όταν ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, στο κτήριο Berlaymont, είχε τονίσει στον Τσίπρα ότι ο ίδιος θα προσπαθούσε να βοηθήσει την Ελλάδα με όποιον τρόπο μπορούσε. Εκείνη την εποχή το ΕΣΠΑ είχε παραλύσει επειδή η χώρα δεν είχε να πληρώσει την απαιτούμενη εθνική συμμετοχή και ο Γιούνγκερ υποσχέθηκε στον Τσίπρα ότι θα βοηθούσε να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Στη συνέχεια, μάλιστα, του πρότεινε επιπλέον και ένα καινούργιο αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα ύψους 35 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα όμως έπρεπε να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, του τόνισε, και έβγαλε από την τσέπη του μια λίστα 15 βασικών μεταρρυθμίσεων, για να εξηγήσει στον Αλέξη Τσίπρα ποιες θεωρούνταν σημαντικότερες να υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση».
«Έντεκα ημέρες αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για πρώτη φορά στην καγκελαρία. Με τα λόγια του Γιούνγκερ φρέσκα ακόμα στο μυαλό του, έθεσε το ζήτημα του Μακεδονικού στην Άνγκελα Μέρκελ, – Θέλω να λύσω το θέμα ακόμα και με τον Γκρουέφσκι – της είπε σε εκείνη την πρώτη τους συνάντηση, αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις, όταν η συμφωνία φαινόταν ακόμα ανέφικτη. Κι εκείνη είχε απαντήσει: «Δεν σε πιστεύω, Αλέξη. Κανένας από τους προκατόχους σου δεν θέλησε ποτέ να ανοίξει το θέμα αυτό».
Το ζήτημα αυτό ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό για γεωπολιτικούς λόγους στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Ρωσία και έπρεπε να λυθεί πάση θυσία. Βρέθηκε λοιπόν ο κατάλληλος χαβιαροαριστερός πρωθυπουργός, το καλό παιδί του αφέντη. «Με τον Τσίπρα, όμως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Είχε επιτέλους κάποιον που θα μπορούσε να αποδειχθεί άνθρωπος – κλειδί, για την επίλυση του πολυετούς αγκαθιού στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο Γιούνγκερ τήρησε την υπόσχεσή του και στις 15 Ιουλίου του 2015 η Επιτροπή ανακοίνωσε 35 δις. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα». Έτσι οι «σύντροφοι» τσεπώσανε 35 δις. και ο αμερικανοκομμουνιστής Αλέξης υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών.

elkosmos.gr