Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

ΧΡ. ΤΖΙΟΥΒΑΡΑΣ: ΜΙΑ ΠΙΟ «ΓΕΜΑΤΗ» ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Για την ανάγκη να υπάρξει μία πιο «γεμάτη» εσωκομματική Δημοκρατία μίλησε ο Χρήστος Τζιουβάρας σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Παρασκευής, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης της Κ.Π.Ε. του Κινήματος Αλλαγής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι με θέμα τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου και...




τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την περαιτέρω πολιτική και οργανωτική του ανάπτυξη.

«Το κόμμα, όπως είπε, έχει να κάνει δύο δουλειές. Η μία είναι να επιλέγει πολιτική, και η άλλη είναι να επιλέγει τα πρόσωπα εκείνα που θα εκφράσουν καλύτερα αυτήν την πολιτική».

«Από το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο περάσαμε στο δίπολο παραλογισμός – λογική, αλλά η λογική μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται στη βάση επιχειρημάτων που απορρέουν από αρχές και αξίες, δηλαδή όταν τα ίδια είναι θεμελιωμένα πάνω στην βάση κάποιας λογικής».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Ν.Δ. και του Σύριζα, ανέφερε ότι «Η Ν.Δ. κράτησε μεγάλο μέρος των δυνάμεών της μέσα στην κρίση, ενώ η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε τώρα είναι κατά βάση μία αντισύριζα πλειοψηφία, ο συντομότερος δρόμος που επέλεξε ο κόσμος για μία άλλη κυβέρνηση.

Συνέχισε λέγοντας πως «οι κεντρώοι Υπουργοί δεν κάνουν την Ν.Δ. κεντρώα, εάν αυτοί δεν συμμετέχουν στην διαμόρφωση πολιτικής. Η Ασφάλεια, για παράδειγμα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας όπως είπε ο Υπουργός, αλλά άλλο η εφαρμογή του «Νόμος και Τάξη» και άλλο να προσεγγίζεις την εγκληματικότητα ως ένα κοινωνικό φαινόμενο. Άλλο είναι, δηλαδή, να αντιμετωπίζεις την εκδήλωση του φαινομένου και άλλο τα βαθύτερα αίτιά του.

Το 31.5% του Σύριζα δεν είναι καθόλου θεμελιωμένο, δεν αποτελεί θετική ψήφο των πολιτών, δεν θυμόμαστε καν ποιο είναι ήταν το αφήγημα του Συριζα κατά την προεκλογική περίοδο, και κατά συνέπεια δεν ξέρουμε αν πίσω από το 31,5% υπάρχει ένα περιεχόμενο που μας αφορά όλους ή ποιους αφορά».

Εκτίμησε μάλιστα ότι ο Σύριζα βρίσκεται σε μεγάλο στρατηγικό δίλλημα σχετικά με το ποιον αντιπολιτευτικό δρόμο θα ακολουθήσει, και ερωτώμενος αν ο μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα της ΚεντροΑριστεράς αναρωτήθηκε αν μπορείς να γίνεις κάτι που δεν είσαι.

Όπως είπε, «το κενό στον χώρο της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας είναι φανερό και οι άνθρωποι που εμφορούνται από τις αρχές και αξίες της παράταξης είναι εκεί και περιμένουν να εκφραστούν».

Σχετικά με το που μπορεί να στηριχθεί μία πολιτική του Κινήματος Αλλαγής από εδώ και πέρα, ανέφερε μία φράση που είπε στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής προεκλογικά, ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη είναι προϋπόθεση και όχι κατάληξη της ανάπτυξης», ενώ δεν ξεχνάω, όπως είπε, και έναν ορισμό για την Δημοκρατία που λέει ότι εκεί κανένας άνθρωπος, ομάδα ή τάξη δεν επικρατεί – πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά- πάνω σε άλλον άνθρωπο, ομάδα ή τάξη, που κατά μία έννοια αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όπως αυτήν κωδικοποιήθηκε σε φράσεις όπως «η απελευθέρωση του Έλληνα», «η ελεύθερη ανάπτυξη της δημιουργικότητας του ατόμου», «η πνευματική ολοκλήρωση του ατόμου», «η μη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» κλπ.

Σχολιάζοντας τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε πως προφανώς θα θέλαμε να είχαμε πείσει περισσότερους ψηφοφόρους, αλλά είναι σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ έχει πολιτικό χώρο να εκφράσει και αυτό το μένει είναι να οργανωθούμε καλύτερα και με πιο στοχευμένη και ουσιαστική δράση να το πετύχουμε.

Κατέληξε λέγοντας πως ο μόνος δρόμος για να φτιάξουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία περνάει μέσα από μία πιο «γεμάτη» Δημοκρατική Λειτουργία του κόμματος τόσο σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής όσο και σε επίπεδο επιλογής προσώπων που θα την εκφράζουν, μία λειτουργία που θα είναι πιο ανοιχτή στην κοινωνία και θα δίνει χώρο σε κάθε δημιουργική δύναμη να συμμετέχει στις διαδικασίες μας, και θεώρησε ότι αυτό πρέπει να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Π.Ε. του Κινήματος Αλλαγής.

*Ο Χρήστος Τζιουβάρας είναι Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας και στις εκλογές της 26ης Μαϊου εκλέχθηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας με τον Συνδυασμό «Πράξεις για την Μακεδονία».