Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Μήπως πατήσατε αχινό; Δείτε τι πρέπει να κάνετε


Το να πατήσει κανείς αχινό στη θάλασσα, μπορεί να του «καταστρέψει» τις διακοπές του αν και δεν είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία… ή και όχι, εάν ακολουθήσει χωρίς πανικό τις παρακάτω συμβουλές.

«Δεν μπαίνω στη θάλασσα, έχει βράχια και φοβάμαι μήπως πατήσω αχινό», μία φράση που ακούς συχνά από τους… 

λιγότερο τολμηρούς κολυμβητές το καλοκαίρι στις παραλίες. Φυσικά ο αχινός δεν είναι κάτι επικίνδυνο, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στις βουτιές μας και να τον αποφύγουμε ώστε να μην μας τρυπήσει.

Ωστόσο ακόμα και αν το… κακό συμβεί και πατήσουμε αχινό, δεν χρειάζεται πανικός, αφού δεν πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό, ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία μας, απλώς μία μικρή ταλαιπωρία.

Αν λοιπόν κάποιος πατήσει αχινό στη θάλασσα, θα πρέπει να με απόλυτη ηρεμία, αλλά και με τη βοήθεια των φίλων του να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα πρώτων βοηθειών.

Πάντως πολλοί υποστηρίζουν πως η παρουσία αχινών δείχνουν ένα υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα και μία παραλία κατάλληλη για κολύμπι.

Τι κάνουμε αν πατήσουμε αχινό

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει κάποιος στην περίπτωση που πατήσει αχινό είναι καθαρίσει την περιοχή που έχουν μπει τα αγκάθια με οινόπνευμα ή οξιζενέ. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μολύνσεις. Σημειώνεται πως στο πάτημα αχινού, στην περίπτωση που δεν έχετε οινόπνευμα, μπορείτε να καθαρίσετε το σημείο της πληγής με νερό, κατά προτίμηση ζεστό, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών.
Στη συνέχεια θα πρέπει να επαλείψετε με λάδι (ελαιόλαδο ή baby oil ή λάδι αντηλιακό, οτιδήποτε αρκεί να είναι λιπαρή ουσία) το σημείο που βρίσκονται τα αγκάθια του αχινού.
Αφήνουμε να περάσει λίγος χρόνος ώστε να μαλακώσει το δέρμα και στη συνέχεια αφαιρούμε τα αγκάθια του αχινού με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Είναι σημαντικό πριν χρησιμοποιήσουμε το τσιμπιδάκι για την αφαίρεση των αγκαθιών του αχινού, να το έχουμε απολυμάνει είτε με οινόπνευμα είτε καίγοντάς το με έναν αναπτήρα.
Υπάρχουν και οι λύσεις της καρφίτσας και της πίεσης με τα χέρια, ωστόσο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές.
Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αφαίρεσης του αχινού, θα πρέπει να απολυμάνουμε το σημείο με οινόπνευμα ή οξιζενέ, για να αποφύγουμε την μόλυνση.
Μετά θα πρέπει να καλύψουμε με αυτοκόλλητο επίδεσμο την περιοχή που το είχαν μπει τα αγκάθια του αχινού και να αποφύγουμε να πατήσουμε το πόδι.