Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ: «Η Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ σε αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα»



Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε επιχειρησιακή εγρήγορση και ετοιμότητα συνεργάζεται άμεσα και αποτελεσματικά με τη Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Πιερίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία

Η...




Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, με το Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΠΕ Πιερίας – από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων – σε συνάντηση εργασίας, έκαναν την πρώτη αποτίμηση των ζημιών που καταγράφηκαν στην Πιερία, μετά την τελευταία κακοκαιρία (έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση αλλά και ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι).

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ανέφερε ότι στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης καταγράφηκαν και επενέβησαν κλιμάκια Πυροσβεστών σε 18 συμβάντα, από τα οποία, οκτώ (8) χωροθετούνται στην περιοχή ευθύνης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κολινδρού, ενώ τα υπόλοιπα δέκα (10) στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης. Ωστόσο, δύο (2) ακόμα συμβάντα αντιμετώπισε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου. Όλα τα συμβάντα αφορούσαν πτώσεις δένδρων στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, χωρίς ωστόσο την παρακώλυση της κυκλοφορίας των οχημάτων, χωρίς την πρόκληση υλικών ζημιών και το σπουδαιότερο χωρίς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

Στη συνάντηση αναφέρθηκαν επίσης οι ενέργειες που υλοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κατ’ εντολή της Αντιπεριφερειάρχη, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μέτρα προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, μέσα σε αυτό το ασταθές καιρικό τοπίο, είναι αναμενόμενη η καταγραφή πλήθους ηλεκτρικών ατμοσφαιρικών εκκενώσεων (κεραυνών), οι οποίοι είναι σε θέση αφενός να πλήξουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων αλλά και κατοικιών, αλλά το σπουδαιότερο ανθρώπους.

Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, αναφέρθηκε ότι η τοποθέτηση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας (αλεξικέραυνο) είναι επιθυμητή έως επιβεβλημένη, για όλες τις επιχειρήσεις, ειδικά όταν αυτές χωροθετούνται σε περιοχές που δεν γειτνιάζουν με άλλα ψηλότερα κτίρια ή αποτελούν «πόλο έλξης κεραυνών». Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση αλεξικέραυνου στις κτιριακές εγκαταστάσεις προστατεύει όχι μόνο τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εν γένει την περιουσία αλλά κυρίως τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται μέσα σε αυτές.

Για τις κατοικίες, όπου επίσης παρατηρούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω των καιρικών φαινομένων, η τοποθέτηση ενός συστήματος ελέγχου της τάσης – Διάταξη Διαφορικού Ρεύματος, γνωστό ως ρελέ διαφυγής ή διαρροής (αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ), καθιστά ασφαλέστερη την κατοικία προστατεύοντας αποτελεσματικά τόσο τους ενοίκους από ηλεκτροπληξία όσο και τις ηλεκτρικές συσκευές. Σημειώθηκε επίσης, ότι η τοποθέτησή του, αφενός γίνεται μέσα στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα της κατοικίας, ενώ το κόστος του είναι προσιτό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τα οφέλη της προστασίας τα οποία προσφέρει.

Εκτιμώντας τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τόσο η Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής καλούν τους πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα – επιπρόσθετα μέτρα αυτοπροστασίας από τους κεραυνούς, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση βροχόπτωσης που συνοδεύεται από κεραυνούς, δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε δάσος ή σε περιοχή με δένδρα, να μην κρατάμε ομπρέλες ή να στεκόμαστε κάτω από αυτές και το κυριότερο να φροντίσουμε να προστατευτούμε το συντομότερο δυνατό σε μέρος μόνιμης κατασκευής και όχι σε πρόχειρα στέγαστρα, κλπ.

Έτσι σε περίπτωση καταιγίδας και για να προστατευτείτε από τους κεραυνούς, μη βγαίνετε έξω. Παραμείνατε μέσα στο σπίτι και αποφύγετε να έχετε επαφή με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, υδραυλικά εξαρτήματα και τηλέφωνα κινητά και σταθερά (απενεργοποιήστε το κινητό σας).

Εάν είστε έξω κατά τη διάρκεια καταιγίδας, προσπαθήστε να μεταβείτε σε χώρο παρόμοιο με τους παρακάτω:
  • Αν βρίσκεστε σε κατοικημένη περιοχή, μπείτε σε ένα σπίτι ή άλλο μεγάλο κτίριο (κατά προτίμηση με μεταλλική οροφή)
  • Πηγαίνετε σε ένα υπόγειο χώρο, όπως μετρό, τούνελ, σπήλαιο
  • Μπείτε σε κάποιο κλειστό όχημα με μεταλλική οροφή, όπως τρένο, αυτοκίνητο, λεωφορεία , κτλ.
  • Μπείτε σε κλειστή βάρκα ή πλοίο με μεταλλική οροφή ή με αντικεραυνική προστασία
  • Πηγαίνετε σε κάποιο δρόμο ο οποίος είναι τριγυρισμένος από ψηλά κτίρια
Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε τους κάτωθι χώρους, οι οποίοι θα σας προσφέρουν λίγη ή καθόλου προστασία από κεραυνούς:
  • Μικρά απροστάτευτα κτίρια, αχυρώνες, υπόστεγα
  • Σκηνές και προσωρινά καταφύγια
  • Οχήματα ανοιχτά ή με μη-μεταλλική οροφή
Οι κάτωθι χώροι είναι άκρως επικίνδυνοι και πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο: 
  • Κορυφές βουνών, λόφων, και ταράτσες κτιρίων
  • Υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, γήπεδα
  • Υπαίθρια parking
  • Πισίνες, λίμνες και παραλίες
  • Μεταλλικοί φράχτες, απλώστρες ρούχων, εναέρια καλώδια, σιδηροδρομικές γραμμές ή άλλες μεταλλικές οδεύσεις που μπορούν να μεταφέρουν τον κεραυνό
  • Μεμονωμένα δέντρα
Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο να βρίσκεστε μέσα ή πάνω στα κάτωθι κατά την διάρκεια καταιγίδας:
  • Ανοιχτά τρακτέρ και άλλα γεωργικά οχήματα στο ύπαιθρο
  • Αυτοκινητάκια του γκολφ, μηχανάκια, ποδήλατα
  • Ανοιχτές βάρκες (χωρίς κατάρτι)
Δεν είναι πάντα δυνατόν να επιλεγεί η τοποθεσία που θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία από κεραυνό. Ακολουθήστε λοιπόν τις κάτωθι οδηγίες αν έχετε την δυνατότητα επιλογής τοποθεσίας προφύλαξης:
  • Βρείτε μία χαμηλωμένη περιοχή - αποφύγετε κορυφές και ψηλά μέρη
  • Βρείτε ένα πυκνό δάσος - αποφύγετε μεμονωμένα δέντρα
  • Βρείτε ένα κτίριο, σκηνή ή άλλο καταφύγιο σε χαμηλή περιοχή - αποφύγετε απροστάτευτα από κεραυνό κτίρια και καταφύγια σε υψηλές περιοχές
Αν είστε στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια καταιγίδας και δεν υπάρχει δυνατότητα μετάβασής σας σε κάποιο προστατευτικό χώρο, παρόμοιο με αυτούς που αναφέρονται παραπάνω:
  • · Γονατίστε και σκύψτε μπροστά, ακουμπώντας τα χέρια σας στα γόνατά σας.
  • Μην ξαπλώσετε ή μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος.
  • Μην κρατάτε ομπρέλα.
  • Απενεργοποιήστε το κινητό σας.
  • Μην στέκεστε όρθιοι!
Tο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης, αλλά και το «166» τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)