Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ε όχι και καταπιεσμένοι οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης




Μέχρι και πριν από 30 με 40 χρόνια ήταν μάλλον δικαιολογημένα τα παράπονα των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης για καταπίεση τους από την ελληνική πολιτεία, για μη ίσα δικαιώματα με τους Χριστιανούς Έλληνες κλπ αλλά αυτό έχει πάψει να ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.
Σήμερα...




στην Ευρωπαϊκή και πάνω απ’ όλα δημοκρατική Ελλάδα, μουσουλμάνοι και χριστιανοί στη Θράκη έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις και φυσικά ούτε λόγος για θρησκευτική καταπίεση.
Κάθε μουσουλμανικός οικισμός της Θράκης έχει το τζαμί του, όλοι οι μουσουλμάνοι της περιοχής ασκούν χωρίς κανένα εμπόδιο τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κι αν κάποιος ισχυριστεί το αντίθετο, λέει ψέματα.
Ας βγει έστω ένας μουσουλμάνος να αποδείξει πως με τον Α ή Β τρόπο παρεμποδίζεται ως προς την άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων. Ας βγουν οι κάτοικοι έστω ενός μουσουλμανικού οικισμού να αποδείξουν πως η ελληνική πολιτεία τους απαγόρευσε να χτίσουν το δικό τους τζαμί.
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει στη Θράκη. Υπάρχει δηλαδή υπερβολική ελευθερία με αποτέλεσμα οι γνωστοί σε όλους μας κύκλοι να δρουν ανενόχλητοι κατά της Ελλάδας. Ακόμα κι εκείνοι που φανερά δηλώνουν Τούρκοι και μιλάνε για (μόνο στη φαντασία τους) τουρκική μειονότητα στη Θράκη, απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία και τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες της περιοχής.
Αν υπάρχουν κάποιοι μουσουλμάνοι στη Θράκη που να μπορούν να μιλάνε όχι για καταπίεση αλλά για αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας αυτοί είναι οι Πομάκοι. Όχι ότι κι αυτοί δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, απλά υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια αδιαφορία – αδράνεια ως προς την καταγραφή και διάσωση της γλώσσας τους καθώς και της πολιτισμικής τους ιδιαιτερότητας συν το ότι η στάση αυτή της Ελλάδας τους σπρώχνει στην αγκαλιά της Άγκυρας. Κατά τα άλλα, όταν ακούτε μουσουλμάνους πολιτικούς να μιλάνε για καταπίεση στη Θράκη να ξέρετε πως εννοούν ένα και μόνο πράγμα. Τη μη αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, κάτι που δηλαδή που έτσι κι αλλιώς υπάρχει μόνο στο άρρωστο μυαλό τους.

 Σεμπαϊδήν Καραχότζα

πηγή: xanthinet,gr...