Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

«Ναι» από το ΚΙΝΑΛ στην κατάργηση του ασύλου - H άτυπη «μάχη» στη βουλή Μητσοτάκη-Γεννηματά


Το σημερινό Κίνημα Αλλαγής ως ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει τον νόμο Διαμαντοπούλου, το 2011, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβλεπε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, και σήμερα δείχνει να εμμένει στη θέση του.

H άτυπη «μάχη» στη βουλή Κυριάκου-Φώφης

Κατά...




τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης έγινε ένας άτυπος διάλογος μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αμφισβήτησε τις προθέσεις του ΚΙΝΑΛ για το θέμα, από το βήμα της βουλής, και της κυρίας Γεννηματά για το άσυλο.

«Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα Πανεπιστήμια. Το άσυλο της παρανομίας, των ναρκωτικών και των μολότοφ καταργείται αμέσως. Είμαι πολύ περίεργος διότι τέτοια ρύθμιση υπήρχε στον νόμο που ψηφίστηκε τότε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία τι θα κάνει τώρα το ΚΙΝΑΛ γιατί ακούω διάφορα ότι δήθεν σκέφτεστε να αλλάξετε θέση στο ζήτημα αυτό. Εύχομαι σε αυτή τη μεγάλη τομή τουλάχιστον εσάς να σας έχουμε συμμάχους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

Η Φώφη Γεννηματά από το έδρανό της απάντησε στον Πρωθυπουργό όταν τον άκουσε να αναφέρεται στην ομιλία του στη θέση του Κινήματος Αλλαγής για το άσυλο. «Καλό θα ήταν να σταματήσετε να ακούτε τη μονταζιέρα σας και να ακούτε αυτά που λέμε εμείς μέσα στη Βουλή», ήταν η απάντησή της, όπως αναφέρουν συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Κατά της κατάργησης του ασύλου η Φώφη το 2018

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2018 η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), στη Χαριλάου Τρικούπη και η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανομία και τις αναταραχές που κυριαρχούν στα ΑΕΙ.



Αμέσως μετά η κ. Γεννηματά δήλωσε κατά της κατάργησης του ασύλου:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει απόλυτα την ευθύνη για την επικράτηση της ασυδοσίας που αμαυρώνει την εικόνα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Είναι μάλιστα πρόκληση να καλεί σε αυτοδικία πανεπιστημιακούς και φοιτητές, μετατρέποντάς τους σε "πολιτοφυλακή". Λέμε Ναι στο ακαδημαϊκό άσυλο, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, την διακίνηση των ιδεών. ΟΧΙ στη συντηρητική λογική της ΝΔ που εξαγγέλλει την κατάργησή του. ΟΧΙ στις πολιτικές ταύτισής του με τη βία και την ανομία. Άμεσα, τώρα αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπισθούν με πολιτική βούληση και συνεργασία των ιδρυμάτων με τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας».

Διγλωσσία στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε μια διγλωσσία σε επίπεδο βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής. Υπάρχει από τη μια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διαρηγνύει τα ιμάτιά του ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει υπέρ της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Το επανέλαβε και το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ:


Από την άλλη όμως, ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, παίρνοντας το λόγο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δήλωσε τα ακριβώς αντίθετα:

«Η ατζέντα της κυβέρνησης για την ασφάλεια, το νόμο και την τάξη διαφημίζει την κατάργηση του ασύλου αλλά και το μεταναστευτικό. Και είναι εντελώς παραπλανητικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, με το πρόσχημα της ανομίας. Αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, η θέση που εξέφρασε για το πανεπιστημιακό άσυλο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, με κύκλους μάλιστα της Χαριλάου Τρικούπη να κάνουν λόγο για μεγάλο πολιτικό φάουλ του βουλευτή Ηλείας.

Χαριλάου Τρικούπη: Το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει «ναι» στην κατάργηση του ασύλου

Εγκυροι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι τελικά το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, αρκεί ο νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση να περιέχει προβλέψεις και για τον ρόλο των συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Δεν θα ψηφίσουμε άρθρα που δεν θα εφαρμόζονται, να ισχύσει η ποινική διαδικασία για το άσυλο, αλλά να υπάρξει ευθύνη και του συμβουλίου των ιδρυμάτων».

Το «ναι» της Φώφης Γεννηματά στη βουλή

Η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της για το θέμα του ασύλου, εξέφρασε την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής που είναι η επιστροφή στον νόμο του 2011 (γνωστός και ως νόμος Διαμαντοπούλου).

Ειδικότερα, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η ανομία πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί υπονομεύει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, περιορίζει την πρόσβαση σε ποιοτική γνώση των λιγότερο προνομιούχων φοιτητών.

«Υπάρχει απλή λύση», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσουν το άρθρο 3 του Ν. 4009/2011, διάταξη που είχε τότε ψηφιστεί από την Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία . «Διάταξη», που όπως σημείωσε «προστατεύει πλήρως κατά το Σύνταγμά μας, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις για την διασφάλιση αυτή τη φορά της εφαρμογής του και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας».

Τα ίδια ανέφερε και η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, αρμόδια για τα θέματα Παιδείας, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση την επαναφορά της διάταξης που υπήρχε στο νόμο Διαμαντοπούλου.

«Νομοθετικό πλαίσιο σας έχουμε παραδώσει από το 2011. Στα επιμέρους θέματα εφαρμογής ίσως χρειάζεται εξειδίκευση. Αυτό όμως που κυρίως απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Την έχετε;», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Αλλά και δια στόματος Ανδρέα Λοβέρδου, ξεκαθάρισε η στάση του κόμματος υπέρ της κατάργησης του Πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε, μιλώντας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ότι το κόμμα του είναι θετικό για την κατάργηση του ασύλου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τελειώσει η ανομία, το παραεμπόριο, τα ναρκωτικά», όπως είναι θετικό και για την επανεξέταση ορισμένων άρθρων του Ποινικού Κώδικα.

Κομβική αλλαγή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η ρύθμιση για το άσυλο, που είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, αναμένεται, πράγματι, ότι θα κινείται στη λογική του νόμου Διαμαντοπούλου. Η ΝΔ θα ήθελε το άσυλο να ψηφιστεί και από άλλα κόμματα ή βουλευτές άλλων κομμάτων, ώστε να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση για το θέμα αυτό. Εξάλλου, το 2011, η ΝΔ είχε ψηφίσει τον νόμο Διαμαντοπούλου και εμμένει στο ίδιο πλαίσιο ώστε να εξοβελιστεί η βία και η ανομία από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Οπως είχε εξηγήσει πρόσφατα στο iefimerida η υπουργός Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, θεωρεί το πλήγμα που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία πιο βαρύ απ'ό,τι στην Οικονομία.

Τι είναι ο νόμος Διαμαντοπούλου για το άσυλο

Το άρθρο 3 του νόμου 4009 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, του 2011, προέβλεπε για το άσυλο και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας: «1. Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. 2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Η αιτιολογική έκθεση του άρθρου ξεκαθάριζε ότι «το άρθρο 3 αναφέρεται στην ελευθερία της έρευνας, της διδασκαλίας και της διακίνησης ιδεών, η οποία κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη (άρθρο 16)», διευκρινίζοντας το αυτονόητο: «Οπως και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, έτσι και εντός των χώρων των ΑΕΙ, όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Ο νομοθέτης περιέγραφε τότε την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου από τις μικροομάδες βίας που απειλούν και σπέρνουν τον τρόμο στα ΑΕΙ. Ο νόμος Διαμαντοπούλου, όπως ονομάστηκε, έγραψε τότε ιστορία, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και 255 ψήφους. Θετικά είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ «όχι» το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά. Ωστόσο, ακυρώθηκε στην πράξη, καθόσον δεν εφαρμόστηκε, και τα πανεπιστήμια στέγασαν κάθε είδους παρανομίες, επέτρεψαν τον δημόσιο εξευτελισμό δασκάλων και οδήγησαν ουσιαστικά σε απαράδεκτη συρρίκνωση της ελευθερίας του λόγου, της έρευνας και της διδασκαλίας.

Ο Νίκος Φίλης ξήλωσε τον νόμο ΔιαμαντοπούλουΕπί ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ξηλώθηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου, επανήλθε το πανεπιστημιακό άσυλο και οι αιώνιοι φοιτητές και καταργήθηκαν τα Συμβούλια των ιδρυμάτων.