Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Απίστευτο φιάσκο: Έβγαλαν φοιτητικό πάσο σε 17χρονο μαθητή


Ακόμη μια ιστορία ελληνικής… τρέλας έλαβε χώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια που αναδεικνύει τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών στη χώρα μας και μάλιστα με… 






πρωτοφανή τρόπο. Νεαρός Θεσσαλονικιός, μαθητής της τρίτης Λυκείου το 2015, έκανε τα χαρτιά του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να αποκτήσει τη φοιτητική ιδιότητα και τα προνόμια που τη συνοδεύουν!

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, δεν είναι η… παγαποντιά του 17χρονου τότε μαθητή, αλλά το γεγονός πως το αίτημά του… εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου! Μάλιστα, ο μαθητής είχε δηλώσει πως είναι… μεταπτυχιακός φοιτητής (!) παρά το νεαρό της ηλικίας του, όμως ούτε αυτό προβλημάτισε τους αρμόδιους υπαλλήλους που ενέκριναν κανονικά το αίτημα!

Ετσι για περίπου δύο χρόνια ο 21χρονος σήμερα άνδρας κυκλοφορούσε με φοιτητικό πάσο, έχοντας π.χ. πρόσβαση σε μειωμένα εισιτήρια για τα μέσα μεταφοράς, αλλά και τα υπόλοιπα προνόμια που το συνοδεύουν. «Εκανα μία βλακεία που την έχω μετανιώσει», λέει ο ίδιος στον «Ε.Τ.» (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) «αλλά όταν έκανα τα χαρτιά μου για να βγάλω πάσο, το έκανα περισσότερο για πλάκα, δεν περίμενα ότι θα εγκριθεί το αίτημα, μάλιστα γι’ αυτό δήλωσα και μεταπτυχιακός φοιτητής, που ήταν προφανές πως είναι ψευδές, αφού ήμουν μόνο 17 ετών». Οταν όμως αποκαλύφθηκε τι είχε συμβεί, η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Ανηλίκων, με τον 21χρονο να καλείται πλέον κατηγορούμενος στο δικαστήριο ανηλίκων για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και απάτη.

«Μπήκα κανονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου για την έκδοση φοιτητικής ταυτότητας (academicid.minedu.gov.gr). Εβαλα τα στοιχεία μου, δηλώνοντας ψευδώς πως είμαι μεταπτυxιακός φοιτητής στο τμήμα ψυχολογίας του ΕΚΠΑ… Εχω καταλάβει το λάθος μου, αλλά αναρωτιέμαι πώς η γραμματεία του Πανεπιστημίου ενέκρινε το αίτημα. Εγώ απλά συμπλήρωσα τα στοιχεία μου και θα περάσω δικαστήριο! Το πανεπιστήμιο όμως δεν πρέπει να είναι προσεκτικό; Πιστεύω πως πρέπει να εντοπιστεί ο υπάλληλος που έκανε το λάθος και να έχει κυρώσεις», περιγράφει ο 21χρονος. Πράγματι, εγείρει ερωτηματικά το γεγονός πώς η γραμματεία του ΕΚΠΑ δεν έλεγξε επαρκώς (;) τα στοιχεία του, αλλά και το εάν υπάρχουν και άλλοι πολίτες, που κατόρθωσαν να πάρουν πάσο κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Οι δυνατότητες που δίνει η φοιτητική ταυτότητα δεν είναι αμελητέες, όπως αποδεικνύει το κατηγορητήριο για τον 21χρονο. Οπως προέκυψε από την προανάκριση, ο… «φοιτητής» εκτός από τα μειωμένα εισιτήρια κατηγορείται και για τη λήψη… φοιτητικής πιστωτικής κάρτας! Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «έκανε χρήση της υφαρπαχθείσας ψευδούς βεβαίωσης καθόσον την προσκόμισε στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να προβεί στην έκδοση ειδικής φοιτητικής πιστωτικής κάρτας», ενώ το ίδιο συνέβη και στον ΟΑΣΘ, όπου προσκόμισε τη φοιτητική ταυτότητα για να βγάλει πάσο για τα αστικά λεωφορεία.

Η διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικής φοιτητικής ταυτότητας καθιερώθηκε το 2012, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο φοιτητών που… «έχαναν» το πάσο και δεν το παρέδιδαν με την αποφοίτησή τους, διατηρώντας τα φοιτητικά προνόμια για ένα επιπλέον ακαδημαϊκό έτος, μετά την αποφοίτησή τους. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει… άλλα προβλήματα, εάν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Εκτός από μειωμένα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι φοιτητές δικαιούνται έκπτωση σε πολλές ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. κινητής τηλεφωνίας, εισιτήρια σε αεροπλάνα, τρένα ή ΚΤΕΛ) εκπτώσεις σε φροντιστήρια, γυμναστήρια, μουσεία και κινηματογράφους, αλλά και ειδικές προσφορές, ιδίως στα πολυκαταστήματα.

eleftherostypos.gr