Ψηφίστηκε τελικά από την ελληνική Βουλή ο Νόμος για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Υπέρ της κατάργησής του ψήφισαν...
η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, κατά το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ ψήφισε παρών, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 είχαν αποχωρήσει νωρίτερα διαμαρτυρόμενοι για δύο τροπολογίες που εισήγαγε στο Νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Προηγουμένως είχαν αποχωρήσει και οι βουλευτές και των άλλων κομμάτων, πλην ΝΔ, αλλά επέστρεψαν για την ονομαστική ψηφοφορία. Απομένει μόνον να εγγραφεί στο φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως για να είναι πλέον και τυπικά Νόμος του Κράτους.
Το Πανεπιστημιακό Άσυλο όμως δεν είναι ένας θεσμός που μας έρχεται από την εποχή της Αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας, ούτε καν από την εποχή σύστασης του Νεοελληνικού Κράτους, κατοχυρώθηκε Νομοθετικά το 1982. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές αλλαγές αλλά και δεκάδες καταλήψεις, επεισόδια, πυρπολήσεις και καταστροφές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τους τραμπούκους να εκμεταλλεύονται την αδυναμία, λόγω του Νόμου, της αστυνομίας να παρέμβει. Η αλήθεια είναι ότι οι διαδικασίες που απαιτούνταν για επέμβαση της αστυνομίας ήταν πολύπλοκες και χρονοβόρες, σύγκληση της ολομέλειας της Συγκλήτου, απόφαση για άδεια επέμβασης και εντολή, κατόπιν αυτών, από τον Εισαγγελέα. Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι αν αυτός που παρανόμησε βρισκόταν, για παράδειγμα, μέσα στο Πολυτεχνείο θα μπορούσε μέχρι να γίνουν όλα αυτά να φύγει και να πάει περπατώντας μέχρι… την Κηφισιά.
Γιατί όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν καταργούσαν το άσυλο και το έκανε η σημερινή; Οι λόγοι ήταν οι ιδεολογικοπολιτικές τους αγκυλώσεις και ο φόβος του πολιτικού κόστους, τώρα μετά την ασυδοσία που επικράτησε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος είναι έτοιμος να δεχτεί την κατάργηση του Ασύλου που ουσιαστικά προστατεύει μόνον τους αριστεριστές τραμπούκους.
Οπωσδήποτε όμως δεν είναι δυνατόν να φυλάσσονται όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και δεν είναι και δόκιμο, αναρωτιόμαστε λοιπόν στην πρώτη έφοδο των αριστερών ποια θα είναι η στάση της αστυνομίας; Θα επέμβει ακαριαία ή θα προβεί, μέσω Εισαγγελέα και Πρυτάνεων σε διαβουλεύσεις; Φυσικά πρέπει να γίνονται και αυτές αλλά αν γίνουν κατεστημένο το παιχνίδι χάθηκε.
Σε κάθε σύγκρουση υπάρχουν θύματα και απώλειες και με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα και όπλα στην περιοχή των Εξαρχείων δεν γνωρίζουμε κατά πόσον είναι έτοιμη η σημερινή κυβέρνηση να σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος συγκρούσεων και επεισοδίων.
elkosmos.gr