Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 100 χρόνια από την ίδρυσή του

 
Από την ίδρυσή του έως σήμερα, η πορεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεύει αδιάλειπτα την Ιστορία του Έθνους μας, αποτελώντας φάρο για την Παιδεία και την Επιστήμη.

Τα... 

 
 
 
εκατό χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920 ως Εμπορική Ακαδημία Αθηνών και είναι το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας στον χώρο των οικονομικών σπουδών. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων στατιστικής, λογιστικής και χρηματοοικονομικών, πληροφορικής και ευρωπαϊκών σπουδών, λειτουργώντας σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και προωθώντας παράλληλα την έρευνα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του ΟΠΑ, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν για όλο το ακαδημαϊκό έτος.

«Από την ίδρυσή του έως τις μέρες μας, η πορεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεύει αδιάλειπτα την Ιστορία του Έθνους μας, αποτελώντας φάρο για την Παιδεία και την Επιστήμη και διακριτή ακαδημαϊκή εστία σύνδεσης της εκπαίδευσης με την οικονομία, την κοινωνία και την αγορά», δήλωσε ο πρύτανης του ΟΠΑ, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Γιακουμάκης, ανέπτυξε τους στρατηγικούς στόχους του πανεπιστημίου για τα επόμενα χρόνια, ανάμεσα στους οποίους είναι: η Αριστεία στην Έρευνα και την Εκπαίδευση, η παροχή υψηλής στάθμης προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, η αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, η ενεργός συμμετοχή του πανεπιστημίου στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό περιβάλλον, η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών υψηλού κύρους και η εν γένει διεύρυνση της διεθνούς απήχησης και αναγνωρισιμότητάς του.



«Όραμά μας είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να αποτελεί σταθερά διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας στις επιστήμες της Οικονομίας, της Διοίκησης και της Πληροφορίας, και να συμβάλλει, με τη δράση του και την προσφορά του, στις προκλήσεις της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας. Για την υλοποίηση του οράματος αυτού, στη διαρκή αναπτυξιακή του πορεία, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ως βασικούς πυλώνες τις ιδρυματικές αξίες του: την Αριστεία, την Καινοτομία, την Εξωστρέφεια και την Κοινωνική Προσφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρύτανης και κατέληξε: «Κοιτάζουμε το παρελθόν, την ιστορία μας, με σεβασμό και υπερηφάνεια, διότι αυτή είναι η ταυτότητά μας. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα το μέλλον, με επίγνωση».

Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Σπύρος Λιούκας και πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού της Επετείου 100 Χρόνων από την Ίδρυση του ΟΠΑ, αναφέρθηκε στο πλάνο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται εντός του ακαδημαϊκού έτους 2019-20, με βασικότερες τις εξής:
  • Την κεντρική επετειακή εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλοπούλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2019
  • Την έκδοση επετειακού ιστορικού τόμου
  • Τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου
  • Σειρά εκδηλώσεων για τους αποφοίτους του ΟΠΑ
  • Καλλιτεχνική εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό
  • Δημιουργία ειδικού επετειακού microsite
  • Δημιουργία video για τα 100 χρόνια ΟΠΑ
  • Αγώνα δρόμου ΟΠΑ Run
  • Σειρά αναμνηστικών ειδών με το λογότυπο των 100 χρόνων ΟΠΑ
Όπως ανέφερε ο κ. Λιούκας, «η χρονιά αυτή θα είναι μια μεγάλη γιορτή, μια μοναδική ευκαιρία για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να μοιραστεί με την κοινωνία την ιστορία του και την επίδρασή του στη χώρα, αλλά και το όραμά του για το μέλλον».
 
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ιστορία

Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάλεσε στην Ελλάδα τον Γεώργιο Παγιάρ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, με εντολή τη σύνταξη οργανισμού για τη ίδρυση και λειτουργία Ανώτατης Εμπορικής Σχολής, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης. Έτσι το 1920 ιδρύθηκε η Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών, υπαγόμενη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη συνέχεια (1926) μετονομάστηκε σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Το 1935 η Σχολή εγκαταστάθηκε στο κτίριο της οδού Πατησίων 76, το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα της δωρεάς του Γρηγορίου Μαρασλή.

Το 1939 η Σχολή υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζεται ως ισότιμη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τοποθετείται ιεραρχικά αμέσως μετά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1955 η φοίτηση στη Σχολή αυξάνεται από τα 3 στα 4 έτη και στο τέταρτο έτος οι σπουδές χωρίζονται σε δύο κατευθύνσεις (τμήματα): Οικονομικών Επιστημών και Εμπορικών Επιστημών. Το 1961 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Επιμορφώσεως εις την Διοικητικήν των Επιχειρήσεων, με στόχο την εξειδίκευση ανώτατων στελεχών στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Το Ινστιτούτο λειτούργησε μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 1974-75 (η υποβολή μελετών γινόταν δεκτή μέχρι το Σεπτέμβριο του 1984).

Το 1970 το Εμπορικό Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ ο διαχωρισμός των φοιτητών στα δύο τμήματα άρχισε να γίνεται από το δεύτερο έτος σπουδών. Το 1979 ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στις Οικονομικές Επιστήμες. Το 1984 η Α.Σ.Ο.Ε.Ε. διαχωρίστηκε σε 3 αυτοδύναμα τμήματα: α) Οικονομικών Επιστημών, β) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και γ) Στατιστικής και Πληροφορικής των Οικονομικών.


 
Το εσωτερικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το 1989 το ίδρυμα πήρε τη σημερινή του ονομασία, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και οργανώθηκε στα ακόλουθα τμήματα:
Οικονομικής Επιστήμης
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (μετονομάστηκε σε Τμήμα Πληροφορικής το 1995)
Στατιστικής
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (νέο τμήμα)
Διοικητικής των Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ (νέο τμήμα που το 1992 μετονομάστηκε σε Τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ)

Το 1999 δημιουργήθηκαν δύο νέα τμήματα:
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Παράλληλα το Τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ μετονομάστηκε σε Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Το Έμβλημα

Το έμβλημα του ιδρύματος απεικονίζει τον Ερμή, αγγελιοφόρο των θεών κατά την ελληνική μυθολογία. Η πρώτη εκδοχή του εμβλήματος χρησιμοποιήθηκε από το 1920, κατά τη σύσταση του ιδρύματος. Το 1938 παρουσιάστηκε μία διαφορετική εκδοχή. Το 1956 χρησιμοποιήθηκε ένα έμβλημα το οποίο παρέμεινε για μεγάλο διάστημα ως διακριτικό του ιδρύματος. Το 2014, το έμβλημα και ο λογότυπος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελίχθηκαν.


Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση

Για το 2018, το ΟΠΑ κατατάσσεται στη θέση 501-600 στην παγκόσμια λίστα των The Times Higher Education (THE) και στη θέση 151-200 στην κατηγορία Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων στην κατάταξη της QS World University Rankings. Το 2015 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αξιολογήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και έλαβε συνολική «Θετική» ιδρυματική αξιολόγηση.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι από διεθνοποιημένο Α.Ε.Ι., με βάση τους ξένους επισκέπτες καθηγητές και φοιτητές και τις διεθνείς συνεργασίες. Σύμφωνα με κατάταξη του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το Ο.Π.Α. είναι στην 25η θέση ανάμεσα στα οικονομικά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Αντιθέτως, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ο.Π.Α. (International MBA), σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό, βρίσκεται στην 15η θέση πανευρωπαϊκά και στην 30η παγκοσμίως.