Η δεξίωση στο “Ποσειδών Παλλάς”.
Τιμώντας τις δεκάδες εθελόντριες και εθελοντές του για την πολυποίκιλη προσφορά τους, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) αποχαιρέτησε το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου με βραδιά που οργάνωσε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο «Ποσειδών Παλλάς», στη Λεπτοκαρυά Δ.Δίου-Ολύμπου Π.Ε. Πιερίας.
48ο Φεστιβάλ Ολύμπου, ένα υπέροχο ταξίδι στα νερά τής τέχνης και του πολιτισμού.
Στ’ αλήθεια, τι ήταν το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου; Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, ένα υπέροχο αλλά και ένα περιπετειώδες ταξίδι στα πολύχρωμα νερά τής Τέχνης και του Πολιτισμού, προς χάριν τού κοινού.
Ήταν μια διαδρομή που προγραμματίστηκε το φθινόπωρο του 2018 όπου η Διοίκηση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου προετοίμασε το έδαφος, ξεκινώντας τις επαφές με θεατρικά και μουσικά σχήματα και γενικά με καλλιτεχνικά σχήματα. Παράλληλα, οργάνωσε τις εκδηλώσεις, τις Συνεντεύξεις Τύπου και γενικότερα τις παρουσιάσεις τού προγράμματος στην Κατερίνη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, αλλά ήρθε και σε επικοινωνίες με την τιμώμενη Χώρα, το Ισραήλ, με σκοπό να πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεων για επαφή, κατανόηση και γνωριμία με έναν μοναδικό αλλά παρεξηγημένο λαό.
Ήταν ένα ταξίδι όπου όλοι, Διοίκηση, στελέχη, συνεργαζόμενοι Φορείς, φίλοι, πολίτες και φυσικά οι δεκάδες εθελόντριες και εθελοντές εργάστηκαν με πάθος και χωρίς να υπολογίζουν ωράρια και κόπο. Γι’ αυτό και κατόρθωσαν να οδηγήσουν το Φεστιβάλ Ολύμπου, αυτή τη ναυαρχίδα πολιτισμού τής Πιερίας, αλλά όχι μόνο, σ’ ένα ακόμη ταξίδι. Να την οδηγήσουν και να την καθοδηγήσουν σ’ έναν ακόμη ετήσιο κύκλο ζωής και παρουσίας.
Έτσι, το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκινώντας την 1η Σεπτεμβρίου 2018 διέγραψε έναν ακόμη επιτυχημένο κύκλο του που ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου 2019, επέστρεψε και πάλι πίσω στο λιμάνι απ’ όπου γίνονται οι προετοιμασίες για τη νέα πλεύση του προς το 49ο Φεστιβάλ.
Οι συνεργασίες στον χώρο τού πολιτισμού δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση.
Οι αντιξοότητες του ταξιδιού, πολλές. Κάθε ταξίδι, ιδιαίτερα κάθε ταξίδι που γίνεται στα νερά τού πολιτισμού, δεν είναι μια εύκολη και ανέφελη υπόθεση. Έχει δυσκολίες και προβλήματα. Οι συνεργασίες στον χώρο τού πολιτισμού με φορείς, συλλόγους και πολίτες δεν είναι πάντοτε κάτι το αυτονόητο.
Βεβαίως, ένα τέτοιο ταξίδι πολιτισμού μπορεί να έχει μεν δύσκολες πορείες και συνεργασίες, έχει όμως και χαρές, έχει και ενθουσιασμούς και αποφασιστικές δράσεις, έχει και στιγμές ευφροσύνης, διότι όπου υπάρχει θέληση για επιτυχημένες προσπάθειες, πίσω απ’ αυτές θα υπάρχουν πάντοτε και άνθρωποι που δίνουν τους εαυτούς τους σε μια όμορφη κοινή δράση. Και τέτοιους ανθρώπους, που εθελοντικά έδρασαν στο 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου και έφεραν καρπούς, μπορεί κανείς να βρει από τη Διοίκηση έως και τον πιο μικρό εθελοντή.
Αν για το κοινό τού Φεστιβάλ Ολύμπου οι φετινές επιτυχημένες εκδηλώσεις έμοιαζαν με μια ξεκούραστη, ευχάριστη και απολαυστική κρουαζιέρα, αντίθετα, για τις δεκάδες εθελόντριες και τους εθελοντές τού 48ου Φεστιβάλ οι εκδηλώσεις ήταν ένα κοπιώδες ταξίδι αφιερωμένο στην υπηρεσία των επιβατών - θεατών.
Η παρουσία των εθελοντριών και των εθελοντών ήταν παντού. Στα γραφεία, στις εισόδους τού αρχαίου θεάτρου και στους λοιπούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς και νεότερους χώρους των παραστάσεων, στα παρασκήνια, στα σημεία προπώλησης. Οι εθελοντές ήταν εκεί για να προσφέρουν, για να εξυπηρετήσουν, για να εξηγήσουν… Με ομαδικότητα, με ζήλο και υπομονή!
Πίσω από τις επιτυχίες τού Φεστιβάλ υπάρχουν και οι θυσίες των δεκάδων εθελοντών του.
Πραγματικά, οι εθελόντριες και οι εθελοντές τού 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου τα έδωσαν όλα σ’ αυτή την προσπάθεια, κάτω από αντίξοες πραγματικές και καιρικές συνθήκες, σ’ ένα καυτό καλοκαίρι που είχε και τις «φουρτούνες» αλλά και τις μπόρες του.
Αφιέρωσαν ή καλύτερα θυσίασαν εκατοντάδες προσωπικές ώρες και πέτυχαν έναν όχι και τόσο εύκολο στόχο. Πέτυχαν να φέρουν σε πέρας το πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Με την ευγένειά τους και την άοκνη προσφορά υπηρεσιών τους πέτυχαν να κερδίσουν το απαιτητικό κοινό τής Πιερίας το οποίο συμμετείχε στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στο Κάστρο Πλαταμώνα, στο Αρχαιολογικό πάρκο Δίου, στην Αρχαία Πύδνα, στο Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, στην Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου και στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες Κατερίνης.
Η αποχαιρετιστήρια βραδιά προς τιμήν των δεκάδων εθελοντριών και εθελοντών.
Και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019, η Διοίκηση του ΟΡΦΕΟ οργάνωσε την αποχαιρετιστήρια βραδιά τού 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, βραδιά που ουσιαστικά ήταν προς τιμήν των εθελοντριών και των εθελοντών, καθώς και των εθελοντικών ομάδων (Διασωστική Ομάδα Πιερίας και Σώμα Εθελοντών-Σαμαρειτών-Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης τού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού).
Τίμησε όλα αυτά τα νέα παιδιά, αλλά και κάποιους μεγαλύτερους, που ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς συμμετείχαν σ’ αυτό το ταξίδι πολιτισμού, δίνοντάς τους ένα «τιμητικό δίπλωμα» για να θυμούνται αυτή την πολύ ωραία περιπέτεια.
Η Διοίκηση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου παρέθεσε λοιπόν ένα δείπνο σε έναν από τους εξωτερικούς χώρου τού ξενοδοχείου «Ποσειδών Παλλάς», όπου προβλήθηκαν κινηματογραφικές εικόνες καθώς και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις παρουσιάσεις και τις εκδηλώσεις τού 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019. Αυτές οι προβολές έδωσαν την ευκαιρία σε Διοίκηση, στελέχη, φίλους και εθελοντές να θυμηθούν κάποιες πολύ ευχάριστες στιγμές, κάποιες πολύ όμορφες στιγμές από το φετινό ταξίδι πολιτισμού.
Η επιμέλεια τής προετοιμασίας και της σύνθεσης του οπτικού υλικού καθώς και της προβολής έγινε από τον Πρόεδρο, Γρηγόρη Παπαχρήστο, σε συνεργασία με τον Φωτογράφο τού Φεστιβάλ, Λεωνίδα Ζάρκο.
Σημαντική η συμβολή στην οργάνωση της δεξίωσης του υπεύθυνου εθελοντισμού από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου τού Οργανισμού, Γιώργου Σαμαλή και της συντονίστριας εθελοντικών δραστηριοτήτων τού Φεστιβάλ Ολύμπου, Ροδής Ναβροζίδου, η οποία υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία τη λειτουργική πλευρά των εκδηλώσεων και του φετινού Φεστιβάλ, πάντα σε συνεργασία και εποπτεία τού Γιώργου Σαμαλή.
Τον συντονισμό τής βραδιάς είχε το διοικητικό μέλος τού ΟΡ.ΦΕ.Ο και υπεύθυνος επικοινωνίας, Περικλής Χατζηγιάννης.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σε ένδειξη ευχαριστιών για την άριστη οργάνωση της βραδιάς από το προσωπικό τού ξενοδοχείου «Ποσειδών Παλλάς», η Διοίκηση του Φεστιβάλ Ολύμπου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Διευθυντή τού ξενοδοχείου, Χρήστο Νίκα, καθώς επίσης και στα στελέχη και στο προσωπικό για την άψογη, από κάθε πλευρά, φιλοξενία και οργάνωση της βραδιάς, στην οποία όλοι απόλαυσαν τα πλουσιοπάροχα εδέσματα.
Τόσο στον κ. Νίκα, όσο και στα στελέχη του ξενοδοχείου «Ποσειδών Παλλάς», Νίκο Γκουνέλα (Σεφ), Αθανάσιο Πιπίλη (Μετρ) και Αθανάσιο Τζαρτζά (Μπαρ μάνατζερ) σε ένδειξη ευχαριστιών, η Διοίκηση τους απένειμε αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων τού Δίου και της γενικότερης περιοχής.
Τιμή και στον Νίκο Γραίκο καθώς και στα παιδιά τού «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, το καθιερωμένο και θεσμοθετημένο εδώ και χρόνια θεατρικό βραβείο «Έπαινος Θεάτρου», η Διοίκηση του Φεστιβάλ το απένειμε φέτος στον Νίκο Γραίκο και στα παιδιά τού «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» όπου ο κ. Γραίκος είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν είκοσι πέντε (25) έφηβες και έφηβοι που, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση με τίτλο: «Γυναίκες γεννηθήκαμε…».
Υπενθυμίζουμε ότι η Θεατρική Ομάδα τού «Εργαστηρίου», τον Απρίλιο του 2019, απέσπασε πολύ καλές κριτικές καθώς και τέσσερα συνολικά βραβεία στην 7η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων που διοργάνωσε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Βέροιας.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε στον Χαράλαμπο Ζαπουνίδη, ιστορικό στέλεχος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που είναι η πρωτοδημιουργός τού Φεστιβάλ Ολύμπου και από την οποία ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. πήρε τη σκυτάλη για τη διάδοχη συνέχεια του Φεστιβάλ.
Την Εστία εκπροσώπησαν στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, η Αντιπρόεδρος, Έφη Μπίσμπα-Παπαδοπούλου καθώς επίσης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής-Μαέστρος, Ευθύμιος Μαυρίδης.