Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Τα δέκα πράγματα δεν πρέπει να κάνετε στο αυτοκίνητο


Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε στο αυτοκίνητο καθημερινά και τόσο συχνά που πλέον δεν μας προξενούν καμία εντύπωση όταν τα βλέπουμε. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι άκρως επικίνδυνα για την ασφάλειά μας. Ας δούμε μερικά από αυτά.

 
 
 
Πόδια στο ταμπλό

Είναι κάτι που βλέπουμε κυρίως το καλοκαίρι και βασικά από γυναίκες συνοδηγούς. Είναι μια συνήθεια που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή τρακαρίσματος. Κατά καιρούς έχουν καταγραφεί πολύ σοβαροί τραυματισμοί με κατάγματα σε ισχίο και όχι μόνο. Η σωστή θέση που καθόμαστε στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο τον οδηγό αλλά και τους υπόλοιπους επιβάτες.

Να… τσιμπήσουμε κάτι

Όλοι το έχουμε κάνει κατά καιρούς. Αλλά κάποιοι το παρακάνουν. Άλλο να παίρνεις μια μπουκιά από ένα κουλούρι και άλλο να τρως σάντουιτς, χάμπουργκερ και παράλληλα να έχεις διπλά τον καφέ ή το αναψυκτικό. Τα χέρια πρέπει να είναι στο τιμόνι και η προσοχή μας στο δρόμο. Στο κάτω- κάτω αν πεινάσατε μπορείτε να κάνετε μια στάση. Θα το απολαύσετε και περισσότερο.

Ακούγοντας μουσική με ακουστικά

Η μουσική -σε λογική πάντα ένταση- κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν είναι πρόβλημα, αλλά η χρήση ακουστικών δεν είναι και το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε κατά την οδήγηση. Η ακουστική απομόνωση του οδηγού από το περιβάλλον είναι μια πολύ επικίνδυνη κίνηση, καθώς ακόμη και αν δεν ακούσεις ένα κορνάρισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο πολλές φορές.

Το αυτοκίνητο δεν είναι αποθήκη

Τα πράγματα που μεταφέρουμε με το αυτοκίνητο πρέπει να είναι και συγκεκριμένα (σε όγκο) και σωστά τακτοποιημένα. Μεγάλα αντικείμενα, πεταμένα άτακτα περιορίζουν την ορατότητα προς τα πίσω, ενώ το επιπλέον βάρος αλλάζει ριζικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
Τελευταίο αλλά αρκετά σημαντικό: τα εκτεθειμένα σε δημόσια θέα πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να αποτελούν πρόκληση για επίδοξους κλέφτες.

Μουσική στη διαπασών και με ανοικτά παράθυρα

Εκτός από το ότι μπορεί να ενοχλεί οδηγούς και πεζούς που κινούνται δίπλα σας, το να ακούς πολύ δυνατά μουσική είναι εξίσου επικίνδυνο με τη χρήση ακουστικών. Η ακουστική επαφή του οδηγού με το περιβάλλον πρέπει να είναι απρόσκοπτη.

Κάπνισμα

Οι κίνδυνοι για την υγεία από το κάπνισμα είναι γενικά γνωστοί. Αν αποφασίσετε να καπνίσετε, ωστόσο, υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε να το κάνετε αυτό στο αυτοκίνητό σας. Μόλις μισό τσιγάρο σε ένα αυτοκίνητο αρκεί για να φτάσει η ποιότητα του αέρα 10 φορές πάνω από αυτό που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί επικίνδυνη. Επιπλέον αποσπά την προσοχή από το δρόμο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί ένα αναμμένο τσιγάρο να μας πέσει από το χέρι και να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο (κάψιμο καθίσματος) ή ακόμη και ατύχημα αν τρομάξουμε και κάνουμε μια απότομη κίνηση.

Το αυτοκίνητο δεν είναι γκαρνταρόμπα

Το να μεταφέρεις κάποια ρούχα με το αυτοκίνητο δεν είναι πρόβλημα. Το να τα κρεμάς δεξιά και αριστερά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο καθώς αυτά «κόβουν» την ορατότητα προς συγκεκριμένα σημεία με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια σας. Την επόμενη φορά που θα πάρετε κάποια ρούχα μαζί σας σκεφτείτε ότι αυτά δεν πρέπει να κλείνουν τα παράθυρα.

Το μακιγιάζ μπορεί να γίνει και αλλού…

Η εστίαση σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την οδήγηση σημαίνει ότι είστε αποσπασμένοι και πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα. Το να προσπαθείτε να μακιγιαριστείτε στο δρόμο για το γραφείο μπορεί να είναι κάτι που σας γλυτώνει χρόνο από το πρωινό ξύπνημα, αλλά σίγουρα δεν σας γλυτώνει από το ατύχημα. Οι καθρέπτες στο αυτοκίνητο έχουν συγκεκριμένη χρησιμότητα και πάντως όχι για να είναι η προέκταση της τουαλέτας σας

Οδήγηση χωρίς παπούτσια

Πολλοί από εμάς το κάνουν το καλοκαίρι. Δεν είναι και τόσο μεγάλο κακό, αλλά δεν είναι και ό,τι πιο ασφαλές καθώς μπορεί να χρειαστεί να φρενάρετε πολύ απότομα και ξαφνικά και να μην μπορέσετε να το κάνετε τόσο καλά με γυμνό πόδι όσο αν φορούσατε ένα παπούτσι. Επιπλέον, αν πρέπει να βγείτε από το αυτοκίνητο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, διατρέχετε τον κίνδυνο να τραυματιστείτε στα πόδια σας ή να χάσετε πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να ξαναβάλετε τα παπούτσια σας.

Δεν λύνουμε τα προβλήματά μας στο αυτοκίνητο

Το αυτοκίνητο δεν είναι ο καλύτερος χώρος για έντονες συζητήσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι «εκρηκτικές» συζητήσεις μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ώρες αργότερα. Αν αυτό ακούγεται… μακροπρόθεσμο, σκεφτείτε ότι την ώρα του καυγά η προσοχή σας δεν είναι στο δρόμο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Περισσότερα από τα μισά τροχαία που οφείλονται σε απόσπαση προσοχής έχουν να κάνουν με συνομιλίες οδηγού-επιβατών και κυρίως σε υψηλούς τόνους όπως αναφέρει ομοσπονδιακή έρευνα στις ΗΠΑ.