Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

O γαστρονομικός παράδεισος της Ιταλίας - Σοκολάτες, τυριά και τρούφες για τους λάτρεις των εκλεπτυσμένων γεύσεων


Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς έναν συγκεκριμένο προορισμό στην Ιταλία, καθώς σχεδόν όλα τα μέρη της έχουν και μια γαστρονομική έκπληξη να αποκαλύψουν στους επισκέπτες της. Τι να πρωτοπεί κανείς για τα τυριά, τα ζυμαρικά, τις πίτσες ή τα κρασιά της γείτονος χώρας;

Το... 




Τορίνο, γνωστό και ως η «πρωτεύουσα» της σοκολάτας, φημίζεται τόσο για τα 19ου αιώνα καφέ του που σερβίρουν το χαρακτηριστικό bicerin (ρόφημα σοκολάτας με καφέ και γάλα), όσο και για τα μικρά, τυλιγμένα σε χρυσόχαρτο φουντούκια με κακάο, τα περίφημα giandujotti.




Επίσης, το Τορίνο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Piedmont, όπου παράγεται το περίφημο κρασί Barolo, ενώ πρόκειται και για τον τόπο όπου ευδοκιμούν οι πεντανόστιμες και πανάκριβες τρούφες.

Σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα των Τορινέζων διαδραματίζει και ο «θεσμός», πια, του απεριτίφ, καθώς εδώ τον 18ο αιώνα ο Carpano εφηύρε το βερμούτ. Εδώ, τέλος, διοργανώνεται η μπιενάλε γαστρονομίας από τον οργανισμό Slow Food και είναι γνωστή ως Salone del Gusto.