Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

«ΆΤΡΑΚΤΟΣ» Ν. Πιερίας: Διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας



Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πιερίας «ΆΤΡΑΚΤΟΣ», στο πλαίσιο των προληπτικών παρεμβάσεών του στο νομό, έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή εκπαιδευτικού σεμιναρίου για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας (δημοτικού σχολείου) του Δήμου Δίου - Ολύμπου στα Δ.Δ. του Δίου και της Καρίτσας με τίτλο: «καθοδηγώντας τα παιδιά στο παιχνίδι της ζωής»,κατά το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2019– Μάιος 2020. Τα ...




προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με τους Σύλλογους Γονέων και Κηδεμόνων των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων Καρίτσας και Δίου.

Πρόκειται για ένα σεμινάριο 23 δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία σχετική με α) το γονεϊκό ρόλο και β) τα χαρακτηριστικά της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και συμπεριφοράς των παιδιών στη σχολική ηλικία. Επίσης θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την Επικοινωνία, τα Συναισθήματα, την Ενεργητική ακρόαση, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις στην οικογένεια, τη διαχείριση του θυμού των γονέων και των παιδιών κ.α. Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναδειχθεί ο ρόλος που εξ ορισμού παίζει η οικογένεια ως το σύστημα σχέσεων που επηρεάζει και καθορίζει την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών αυτής της ηλικίας και να εξετασθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς ως παιδαγωγοί.

Επιπλέον το σεμινάριο αυτό στοχεύει στο να σας στηρίξει:

1)      Να κατανοήσετε τις  ανάγκες και τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας των παιδιών πρώιμης, μέσης και ύστερης παιδικής ηλικίας.
2)      Να ενισχύσουμε το γονεϊκό ρόλο και να βοηθηθείτε να αναπτύξετε δεξιότητες υποστηρικτικές και ενισχυτικές μιας γόνιμης επικοινωνίας με τα παιδιά σας.
3)      Να ενισχύσουμε την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για σημαντικά καθημερινά ζητήματα των σχέσεων με τα παιδιά.
4)      Να άρουμε το φόβο ή το αίσθημα της μοναξιάς και της ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών, με τη συμμετοχή σας σε μια ομάδα κοινού προβληματισμού.

            Το σεμινάριο θα έχει βιωματικό χαρακτήρα, δηλαδή θα βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των γονέων στη συζήτηση και η ομάδα των συμμετεχόντων θα είναι κλειστή, δηλαδή θα συμμετέχουν πάντα οι ίδιοι και δεν θα γίνονται δεκτά νέα μέλη ύστερα από τη δεύτερη συνάντηση.
            Ο χαρακτήρας των σεμιναρίων για ομάδες γονέων, όπως και όλων των σεμιναρίων που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης «ΆΤΡΑΚΤΟΣ» για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες, νέους κ.λ.π. δεν είναι θεραπευτικός.
            Σκοπός των σεμιναρίων είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση όλων των κοινωνικών ομάδων – των γονέων στη συγκεκριμένη περίπτωση – σχετικά με την πρόληψη της χρήσης κατά των ψυχοδραστικών ουσιών, νόμιμων (αλκοόλ, τσιγάρο), και των παράνομων    των λεγόμενων ναρκωτικών).
            Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο χρειάζεται να          συμπληρώσετε την αίτηση και να την παραδώσετε στους διευθυντές των  σχολείων:  για την ομάδα της Καρίτσας  από τις 23 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, και για την ομάδα του Δίου από τις 30 Σεπτεμβρίου – 11 Οκτωβρίου, ώστε να συμπληρωθούν έγκαιρα οι ομάδες γονέων.
Πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε τις συναντήσεις μας στην Καρίτσα  στις 14 Οκτωβρίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 5:30μ.μ στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και στο Δίον στις 16 Οκτωβρίου 2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 6:00 μ.μ στο κτήριο της Κοινότητας και να ολοκληρώσουμε τον κύκλο των επαφών τον Μάιο του 2020 σε ημερομηνίες και ώρες που θα καθορισθούν από κοινού με τις ομάδες.
            Υπεύθυνος για το σεμινάριο είναι ο κ. Μπέης Νικόλαος, Κοινωνιολόγος – στέλεχος Πρόληψης.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση καλώντας το 2351078614.

                                                            Η πρόεδρος του Δ.Σ.
                                                            Σίμου Φιλίτσα