Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Στάχτη: Το καλύτερο φυσικό απορρυπαντικό και απολυμαντικό

Η στάχτη είναι το προϊόν που παίρνουμε μετά την καύση των ξύλων.

Είναι ένα υλικό που οι περισσότεροι θέλουμε να ξεφορτωθούμε αφού δεν γνωρίζουμε τις ιδιότητες της. Βασική... 

προϋπόθεση είναι η στάχτη να προέρχεται από την καύση φυσικού καθαρού ξύλου και όχι από τεχνική ξυλεία ή από ξύλα βαμμένα με βερνίκια.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χημική σύσταση της στάχτης η οποία αποτελείται κατά 45% από ανόργανο αλάτι. Περιέχει επίσης κάλιο, ιχνοστοιχεία χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγγανίου.

Προτιμούμε ξύλα ξερά που έχουν νεκρωθεί και όχι από ζωντανά δένδρα καθώς αυτά περιέχουν μεγάλο ποσοστό υγρασίας και θα καρβουνιάσουν. Μετά την καύση και αφού η τέφρα έχει κρυώσει μαζεύουμε την λευκή σκόνη σε ένα δοχείο αφού την ξεχωρίσουμε από τα κάρβουνα.

Την στάχτη μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους. Οι βασικότεροι είναι:

1. Μπορούμε να φτιάξουμε απορρυπαντικό
Το καλύτερο φυσικό καθαριστικό είναι η αλισίβα την οποία μπορούμε να φτιάξουμε βράζοντας στάχτη με αποσταγμένο η βρόχινο νερό. Μετά σουρώνουμε το μείγμα και το υγρό που θα μείνει είναι η αλισίβα, το καλύτερο φυσικό απορρυπαντικό. Καθαρίζει και τους πιο δύσκολους λεκέδες και λευκαίνει τα ρούχα.

2. Πλύσιμο των δοντιών
Την αλισίβα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και για το καθαρισμό και την απολύμανση των δοντιών μας.

3. Φυσικό σαμπουάν
Με την αλισίβα μπορούμε να λούσουμε τα μαλλιά μας που σε συνδυασμό με το ξύδι μπορούν να χαρίσουν υγεία και λάμψη στα μαλλιά μας.

4. Μπορούμε να καθαρίσουμε από ψείρες και ψύλλους
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πάλι το ξύδι αλλά όχι με αλισίβα, αλλά να το αναμίξουμε απευθείας με στάχτη για να φτιάξουμε μια αλοιφή με την οποία μπορούμε να θεραπεύσουμε το τριχωτό της κεφαλής μας από τις ψείρες ή τα κατοικίδια μας από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια.

5. Εντομοαπωθητικό
Η στάχτη είναι εχθρός των εντόμων αλλά δεν τα σκοτώνει. Όπου ρίξουμε στάχτη τα έντομα και τα παράσιτα θα απομακρυνθούν.

6. Επούλωση πληγών
Αν βάλουμε φυσικό σαπούνι με αλισίβα σε μια πληγή θα σκοτώσει τα μικρόβια και βοηθήσει να επουλωθεί η πληγή ταχύτερα.

7. Συντήρηση σπόρων
Οι αρχαίοι έλληνες για να συντηρήσουν τους σπόρους τους, τους τοποθετούσαν σε πήλινα δοχεία και κάλυπταν το άνοιγμα με ένα στρώμα στάχτης. Η στάχτη διώχνει τα έντομα ενώ ταυτόχρονα μειώνει την υγρασία και την ανάπτυξη των μικροβίων.

8. Συντήρηση τροφίμων
Μπορούμε να συντηρήσουμε φρούτα και λαχανικά αν τα τοποθετήσουμε σε ένα δοχείο με στάχτη. Αφού γεμίσουμε με στάχτη το δοχείο τοποθετούμε τα φρούτα ή τα λαχανικά μέσα σε αυτήν φροντίζοντας να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ή με τα τοιχώματα, τέλος τα σκεπάσουμε με αρκετή στάχτη από επάνω. Μέσα στη στάχτη τα φρούτα μας θα διατηρηθούν για αρκετές ημέρες.

9. Σόδα πλυσίματος
Το ανθρακικό νάτριο, γνωστότερο ως σόδα πλυσίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό και ως φυσικό καθαριστικό που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Σόδα πλυσίματος μπορούμε φτιάξουμε αν βράσουμε στάχτη με νερό και αφού το νερό εξατμιστεί η λευκή σκόνη που θα απομείνει θα είναι η σόδα.