Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Καραμανλής: Μείζον θέμα το προσφυγικό - Μπορεί να βρισκόμαστε ενώπιον εθνικής κρίσης


Στα εθνικά θέματα μετά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και των δηλώσεων Τσαβούσογλου, στο προσφυγικό αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών επικεντρώθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), στη Θεσσαλονίκη.

Ως... 

 
 
 
κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι στα χρόνια που έρχονται «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη».
«Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στο διεθνές σκηνικό είπε ότι «έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας».
Η απρόβλεπτη αυτή συμπεριφορά των ΗΠΑ σημείωσε πως «αποτυπώνεται σε μείζονα θέματα: από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας».

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για «απροκάλυπτη κλιμάκωση της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο» και είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της 'Αγκυρας».
Σε ότι αφορά στη στάση της Ελλάδας τόνισε πως «η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».
«Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
«Δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί»
«Με την Τουρκία, οι σχέσεις μας διαχρονικά δοκιμάζονται από τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί σοβαρότητα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Η Ελλάδα έχει επιλέξει, ως κύριο όπλο της απέναντι στις διεκδικήσεις αυτές, το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Πρέπει ταυτόχρονα να εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την ανάδειξη του προβλήματος ως Ευρω-τουρκικού, και όχι αμιγώς ελληνο-τουρκικού. Και ακόμα να οικοδομούμε ισχυρές συμμαχίες, στη βάση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, που αναβαθμίζουν τη θέση μας στην περιοχή", συμπλήρωσε και συνέχισε:
«Θέλουμε μεν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διάλογο. Με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε. Αλλά δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την αυριανή Επέτειο του "Όχι", η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου».
«Η Τουρκία οφείλει να τιμήσει τη συμφωνία με την ΕΕ»
Ο Κώστας Καραμανλής απέρριψε συστάσεις και προτροπές προς την Ελλάδα για να τα βρει με την Τουρκία λέγοντας:
«Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να "λογικευτούμε και να τα βρούμε", πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας».
«Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη», τόνισε.
Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία οφείλει να τιμήσει τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώνοντας πως οι όποιες κωλυσιεργίες, υπεκφυγές και προσπάθειες περαιτέρω εκμετάλλευσης της κατάστασης εκ μέρους της θα πρέπει να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση του επανακαθορισμού της στάσης της απέναντι στην Τουρκία.

«Διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση επιβαρύνεται και από τη μέχρι στιγμής "διστακτικότητα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος.
«Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες" και ανέφερε ως κραυγαλέο παράδειγμα την διαπιστωμένη αδυναμία της να διαμορφώσει καθαρή και αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι δύσκολο, μεγάλο και επείγον θέμα που θα ενταθεί στο μέλλον και η αντιμετώπιση του με όρους ανθρωπιστικούς, αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης είναι πράγματι επιβεβλημένη, αλλά ανεπαρκής, παρατήρησε.
«Μείζον θέμα με άγνωστες προεκτάσεις το προσφυγικό»
Ειδικότερα για την Ελλάδα είπε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον με άγνωστες σήμερα προεκτάσεις και τι συνέδεσε με το δημογραφικό.
«Η γεωγραφική μας θέση, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, αν, όπως τεκμηριώνουν όλες οι έρευνες, είμαστε μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός και μειώνεται και γηράσκει με εντεινόμενους ρυθμούς, και, ταυτόχρονα, αν δεν ανασχέσουμε τη φυγή νέων κυρίως Ελλήνων στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε, στο όχι μακρινό μέλλον, ενώπιον εθνικής κρίσης», παρατήρησε.
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πίστη ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση των διαστάσεων του προβλήματος και, όπως ήδη φάνηκε, τη βούληση να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.
«Οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών»
Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι «το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας».
«Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας», επισήμανε.
Πηγή: Newsroom , CNN Greece