Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Μιλώντας στο...
euronews, εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε η χώρα και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο. «Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις.
Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο γιατί αλλιώς θα υπάρξει έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση και επάνοδο του εθνικισμού. Συνέχισε λέγοντας πως αν έχουν πρόβλημα τα Βαλκάνια τότε θα έχει και η Ευρώπη.
Ο Ζάεφ υποστηρίζει τα συμφέροντα της χώρας του, αυτό το ξέραμε, εκείνο που δεν ξέραμε και δεν μας το είπαν οι Συριζαίοι, είναι ότι παρά την διμερή, μεταξύ ημών και αυτών, Συμφωνία το αν θα την τηρήσουν εξαρτάται από το αν έχουν όρεξη οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να τους βάλουν στην Ε.Ε. Το κακό είναι πως στις νέες συνομιλίες οι Σκοπιανοί θα ξεκινούν με βάση τις παραχωρήσεις στις οποίες είχε προβεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δυστυχώς η σημερινή της ΝΔ δεν κάνει τίποτε για να τις αλλάξει. Και το χειρότερο είναι πως όταν μιλά για μέρος της Συμφωνίας που θα παγώσει, αναφέρεται στο κομμάτι που αφορά τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τις δικές τους.
elkosmos.gr