Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

«Φέρμελη», μια νέα ματιά στην ιστορία των Ευζώνων


Εύζωνες (από ευ + ζώννυμι, καλά ζωσμένος). Ισχυρός ο συμβολισμός, αλλά περιορισμένη η γνώση του κοινού. Η εικαστικός Λίζα Πενθερουδάκη παρουσίασε πρόσφατα σε δημόσια εκδήλωση μια νέα πρωτοβουλία με αντικείμενο, έμπνευση και αφετηρία τους Εύζωνες. Η... 

 
 
 
 
«Φέρμελη», το όνομα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, φιλοδοξεί να γίνει μια κοινότητα, ένα άτυπο δίκτυο δημιουργικών ανθρώπων που θα φωτίζουν από διάφορες πτυχές την ιστορία των Ευζώνων, τη σύγχρονη δυναμική τους, τη νέα ταυτότητα ως εθνικό σύμβολο και πηγή περηφάνιας. Φέρμελη είναι το όνομα του κεντητού γιλέκου του Εύζωνα και ήδη υπάρχει ο πρώτος βασικός πυρήνας συνεργατών που δουλεύουν για να συνδέσουν την ιστορία και τα σύμβολά της με τη σύγχρονη, παραγωγική κοινωνία.

Η «Φέρμελη» εκκινεί από την πεποίθηση ότι λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τους Εύζωνες ενώ πολλά μπορούν να γίνουν μέσα από τη διάχυση της γνώσης αλλά και την παραγωγή ενός νέου brand. Συγκινητική ήταν η συμβολή –στην εναρκτήρια εκδήλωση– του πατέρα του 24χρονου Εύζωνα Σπύρου Θωμά, ο οποίος απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2019 εν ώρα υπηρεσίας. Η εξεύρεση υποτροφίας για έναν Εύζωνα, στη μνήμη του αδικοχαμένου νέου, είναι ένας από τους στόχους της «Φέρμελης», που προσανατολίζεται επίσης στην εξεύρεση υποτροφίας για τη συγγραφή επιστημονικού βιβλίου ή μεταπτυχιακής εργασίας για την ιστορία των Ευζώνων. Η «Φέρμελη» θα προχωρήσει και σε παραγωγή προϊόντων με θέμα τον Εύζωνα (στην εκδήλωση γνωριμίας, μοιράστηκαν σοκολατάκια με σχήμα τσαρουχιού του Τήνιου ζαχαροπλάστη Λεωνίδα Χάλαρη) που θα διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία και μέσω του e-shop. Μια σειρά από δράσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί. Στις 12 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί συναυλία στον «Παρνασσό» με τον Δαυίδ Ναχμία, ενώ προχωράει και η συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με διαγωνισμούς και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τον ερχόμενο Μάιο, με επιμέλεια της Ιριδος Κρητικού, θα γίνει έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής, με έμπνευση από τον Εύζωνα, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Η Λίζα Πενθερουδάκη, που και η ίδια έχει συχνά εμπνευστεί από το σύμβολο του Εύζωνα και την εικονογραφία του, προτίθεται μέσω της «Φέρμελης» να δημιουργήσει ένα αρχείο με υλικό που θα διατίθεται για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

https://phermeli.gr/