Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν»: «Όχι στη μετατροπή της Λάρισας σε ένα απέραντο γκέτο»


Η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Με βαθύτατη ανησυχία και προβληματισμό, παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στα παράλια του Νομού μας αναφορικά με τη δημιουργία Δομής φιλοξενίας σε ξενοδοχείο της Κοινότητας Καρίτσας. Το έργο ανατέθηκε στην Μ.Κ.Ο Κ.Ε.Α.Ν (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το 1.000.000€ ετησίως. Η παραπάνω ανάθεση έγινε παρά τη ρητή διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού στον περιφερειάρχη, στους βουλευτές και σε δημάρχους ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας νέος πρόσφυγας στην περιοχή. 
Τι μεσολάβησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και άλλαξε «εν κρυπτώ και παραβύστω» αυτή η δέσμευση; 
Με... 




ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή της Περιφερειακής ενότητας Λάρισας; 
Υπήρξε ενημέρωση και διαβούλευση με τους κατοίκους και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους; Μπορεί να επιβληθεί βίαια και «ετσιθελικά» μία δράση που απειλεί να διαταράξει τον ομαλό βίο, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της περιοχής; 
Είναι δυνατόν να επιδεικνύει η κυβέρνηση τέτοια κυνική αδιαφορία για το μέλλον της ζωής των κατοίκων, τέτοια απαξίωση των δικαιωμάτων τους και να εγκαθίσταται η μόνιμη ανασφάλεια και ο διαρκής φόβος στην περιοχή, στον βωμό της εξυπηρέτησης προσωπικών οικονομικών συμφερόντων μίας επιχειρηματία και των «πρόθυμων συνοδοιπόρων της; 
Στις δύο προκηρύξεις ΙΔΟΧ 10.2019 και ΣΜΕ 10.2019 που σας επισυνάπτουμε, αναφέρεται ως ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης του προγράμματος η 10/6/2019-λίγες ημέρες μετά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές- στις οποίες η επιχειρηματίας που εκμισθώνει το ξενοδοχείο της είχε κατέλθει ως υποψήφια δήμαρχος με κεντρικό σύνθημα: «Ναι στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής»!!! 
Έχει ελεγχθεί η Μ.Κ.Ο ως προς την αδειοδότησή της, τις προγενέστερες δράσεις της, την καταλληλότητά της και την επάρκεια της στην υλοποίηση τέτοιων δράσεων; 
Έχει ελεγχθεί ο χώρος (ξενοδοχείο) ως προς την καταλληλότητά του για τέτοια δράση; 
Οι μετατροπές που γίνονται εσπευσμένα έχουν άδεια της πολεοδομία, της διεύθυνσης υγιεινής και της πυροσβεστικής; 
Το κυριότερο: ρωτήθηκαν οι Κάτοικοι; 

Οι Πολίτες της Καρίτσας συνεδρίασαν και ομόφωνα αποφάσισαν ότι δεν επιθυμούν την εγκατάσταση και την λειτουργία αυτής της δομής. Αγνοήθηκαν πλήρως. Μάλιστα, δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και των ειδησεογραφικών sites φιλοξενούν δηλώσεις του επικεφαλής της Μ.Κ.Ο, ο οποίος με βαθύτατη περιφρόνηση προς τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις αποφάσεις των τοπικών συνελεύσεων, δηλώνει απερίφραστα ότι η δράση θα ξεκινήσει άσχετα με την άποψη των κατοίκων!

Με την επιλογή της περιοχής της Καρίτσας ουσιαστικά βάζουν μία βραδυφλεγή βόμβα σε όλα παράλια της Λάρισας, ναρκοθετώντας την τουριστική ανάπτυξη τους και υπονομεύοντας οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομικής προόδου. Προκαλεί πραγματικά τεράστια απορία ότι το κάνουν μετά και τα πρόσφατα σοβαρά περιστατικά εγκληματικών και παραβατικών συμπεριφορών από παράνομους μετανάστες στην ανοικτή δομή δίπλα στις κοινότητες Μάνδρας και Κουτσόχερου, όπου μια αντίστοιχη ΜΚΟ, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, στον τομέα της ασφάλειας και της ειρηνικής συνύπαρξης έχουν αποτύχει πλήρως. 
Η έλλειψη σοβαρής και οργανωμένης πολιτικής για το φλέγον ζήτημα της εγκατάστασης των παράνομων μεταναστών στην περιοχή μας είναι εμφανής. Το ίδιο εμφανής είναι και η αμηχανία αρμόδιων φορέων και αιρετών παραγόντων. Απέναντι στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πάνω από 350 οικογενειών σε ξενοδοχεία της Λάρισας μέσω του «Εστία 2» και την δημιουργία και άλλης δομής είτε στα παράλια είτε στον ορεινό όγκο του νομού μας, επιβάλλεται ΑΜΕΣΑ η δημιουργία ενιαίου και αρραγούς κοινού μετώπου από όλους, για να αντιδράσουμε αποτελεσματικά στην μετατροπή της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής σε ένα απέραντο γκέτο όπως βλέπουμε να συμβαίνει στα νησιά του Αιγαίου».