Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Στατιστική σοκ: Το 20% του σουηδικού πληθυσμού είναι ξένοι


Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες στατιστικές για το 2019, σχεδόν το 20% του σουηδικού πληθυσμού, ή ένα στα πέντε άτομα, γεννήθηκαν εκτός της χώρας. Συνολικά, 1.960.000 αλλοδαποί διαμένουν στη Σουηδία σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών έχει σχεδόν διπλασιαστεί μεταξύ 2000 και 2019.
Η... 




πιο κοινή χώρα καταγωγής για τους μετανάστες από το 2000 έως το 2015 ήταν η γειτονική Φινλανδία, αλλά με τη κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, οι Σύριοι ξεπέρασαν τους Φινλανδούς μετανάστες και αποτελούν πλέον τη νούμερο ένα χώρα καταγωγής για τους αλλοδαπούς κατοίκους. Οι Ιρακινοί μετανάστες έχουν επίσης αυξηθεί από το 2000 και από το 2015 έχουν αντικαταστήσει τους Φινλανδούς στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές τον Αύγουστο του 2019 υπήρχαν στη Σουηδία 190.209 μετανάστες που γεννήθηκαν στη Συρία, 145.602 Ιρακινοί και έπονται όλοι οι άλλοι. Ανά φύλο, οι Αφγανοί «μετανάστες» αποτελούν ποσοστό 65% ενώ στον αντίποδα είναι οι «μετανάστες» από τη Ταϊλάνδη, οι οποίοι αποτελούν ποσοστό 78% σε γυναίκες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος του Botkyrka, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αλλοδαπών κατοίκων με ποσοστό 42,1%. Ο δήμος της πόλης αντιμετωπίζει δυσκολίες ενσωμάτωσής τους στη Σουηδική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, με πολλά περιστατικά ομοφοβικών επιθέσεων. Πολλές περιοχές της πόλης έχουν επίσης χαρακτηρισθεί από τη σουηδική αστυνομία ως «ευάλωτες περιοχές», που σημαίνει ότι «ξένοι» (ξένοι σε αυτή τη περίπτωση σημαίνει Σουηδοί πολίτες ή αστυνομία) δε μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους.
Οι περισσότεροι ξένοι κάτοικοι στη Σουηδία, ωστόσο, τείνουν να ζουν στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Στοκχόλμη και το Μάλμε, όπου ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι ξένοι, ή στο Γκέτεμποργκ, όπου ο αριθμός είναι πάνω από ένας στους πέντε.

elkosmos.gr