Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Τι ακριβώς είναι η τοπογραφία κερατοειδούς; Η ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη


Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι μια ειδική εξέταση με την οποία μπορούμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα.

Σε... 

 
 
 
 
έναν τοπογραφικό χάρτη αναπαρίσταται χρωματικά η κατανομή της διαθλαστικής ισχύος στην κερατοειδική επιφάνεια. Οι διαφορετικοί χρωματισμοί σε μια τοπογραφία κερατοειδούς απεικονίζουν τις περιοχές με την υψηλότερη ή τη μικρότερη διαθλαστική δύναμη. Η κλίμακα των χρωμάτων βοηθά επίσης στο να συγκρίνουμε διαφορετικούς οφθαλμούς αλλά και μεταβολές στον ίδιο οφθαλμό.
 


Πληροφορίες λοιπόν όπως η καμπυλότητα και η κυρτότητα κερατοειδούς, η κερατομετρία, η μέτρηση/ απεικόνιση της πρόσθιας & οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς, η παχυμετρία, ο υψομετρικός χάρτης (με κλίμακα χρωμάτων), η προσομοίωση οπτικής οξύτητας, η μέτρηση μεγέθους κόρης (pupil diameter), η διαθλαστική ισχύς, ακόμα και παράμετροι για κερατόκωνο είναι απαραίτητες για κάθε οφθαλμίατρο.


Ο πιο συνήθης λόγος που χρησιμοποιούμε την τοπογραφία κερατοειδούς είναι στην εξέταση για κερατόκωνο. Οι έγχρωμοι τοπογραφικοί χάρτες στην πραγματικότητα προσδιορίζουν τη θέση, το μέγεθος και την καμπυλότητα του κώνου.

πηγη : lenshop.gr