Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Μοράλες: Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του εκδίδει η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας


Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες αναμένεται να εκδώσουν τις προσεχείς ημέρες οι Αρχές της Βολιβίας.

Σύμφωνα με... 
 



τη Τζανίνε Ανιες, μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας, το ένταλμα σύλληψης κατά του Εβο Μοράλες θα εκδοθεί για το αδίκημα της στάσης. Ο Εβο Μοράλες -ύστερα από ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη στην Κούβα- αυτό το διάστημα βρίσκεται στην Αργεντινή, καθώς ο νέος πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες του χορήγησε προσφυγικό άσυλο.

Ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες -που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη Τρίτη, είχε ταχθεί τον Νοέμβριο υπέρ της χορήγησης ασύλου στον Έβο Μοράλες, θύμα, όπως είπε, «πραξικοπήματος».

H μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίνε Ανιες, μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι ο Εβο Μοράλες «μπορεί να επιστρέψει όποτε θελήσει. Εφυγε επειδή το ήθελε». Σύμφωνα με την Ανιες, το ένταλμα σύλληψης κατά του Εβο Μοράλες «θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, επειδή έχουμε ήδη απαγγείλει τις κατηγορίες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου, όταν έχασε την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού. Είχαν προηγηθεί τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές στη Βολιβία που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών αμαυρώθηκαν από νοθεία.

Ο Εβο Μοράλες, σε εκείνες τις εκλογές, εξελέγη για τέταρτη θητεία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια ως επικεφαλής της Βολιβίας. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, που κυβερνάται από έναν αριστερό πρόεδρο, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Η κυβέρνηση της Ανιες ανέλαβε την εξουσία αφού ο Εβο Μοράλες προσέφυγε στο Μεξικό.