Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας «πρόσωπο από την παράταξή μας, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρόν στα χρόνια της κρίσης».
Μιλώντας στη...
Μιλώντας στη...
συνεδρίαση στελεχών για τον προγραμματισμό δράσεων και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ήταν σαφής ως προς το τι προσδοκά από την επικείμενη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Γεννηματά: Να βάλουμε τις βάσεις για νέα αλλαγή
Γεννηματά: Να βάλουμε τις βάσεις για νέα αλλαγή
«Μέσα στο 2020 μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα αλλαγή! Ασκούμε μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση, που δεν περιορίζεται σε κούφια λόγια άρνησης, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις για προοδευτικές λύσεις. Εμείς παράγουμε πολιτική. Βήμα-βήμα , σκαλί-σκαλί προχωράμε μπροστά. Κοιτάμε ψηλά! Το 2020 βάζουμε πλώρη για την μεγάλη επιστροφή γιατί χρειάζεται επιτέλους μια πραγματική και προοδευτική κανονικότητα, που δεν υπάρχει. Ξεκίνημα Αλλαγής. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Στρατευόμαστε όλοι. Να κάνουμε και πάλι τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, πρωταγωνιστή», είπε αρχικά η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στη νέα χρονιά.
«Το 2020 είναι και μια χρονιά κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα. Η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για τις «γνωστές» κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές. Η παράνομη συμφωνία της με την επηρεαζόμενη από αυτήν κυβέρνηση της Λιβύης αναβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων. Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επιβάλλεται εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
«Η ευκαιρία του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο»
Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «επέλεξε να προχωρήσει μόνος του στα κρίσιμα εθνικά θέματα. Αρνήθηκε την πρότασή μας για Εθνική Γραμμή. Αρνήθηκε την πρότασή μας για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δεν τον δικαιώνουν. Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δημιούργησε εύλογο προβληματισμό και ανησυχία στον ελληνικό λαό. Δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι εθνικές μας θέσεις απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα».
Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυρία Γεννηματά ήταν ξεκάθαρη: «Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα. Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η θέση μας αυτή δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας. Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος. Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε τη δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα».
«Καταψηφίζουμε τον εκλογικό νόμο»
Τέλος, για τον νέο εκλογικό νόμο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε, μεταξύ άλλων: «Μας παρέδωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης την πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο. Την απορρίπτουμε και την καταψηφίζουμε. Εμείς τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που μετατρέπει μειοψηφίες στο λαό, σε κυβερνητικές αυτοδύναμες πλειοψηφίες, δεν τη δεχόμαστε. Είναι ένα άδικο σύστημα που απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ».
Και συμπλήρωσε: «Για άλλη μια φορά η ΝΔ υπονομεύει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Καλό είναι να μαζέψουν τα παπαγαλάκια τους που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Την ευθύνη επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Η Ελλάδα έχει σήμερα -όσο ποτέ- ανάγκη από ισχυρές και ικανές κυβερνήσεις που στηρίζονται σε ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Που έχουν την δύναμη να εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό μας, αυτή την προοπτική εξασφαλίζει η δική μας πρόταση. Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν επιδιώκει την συνεννόηση και την εθνική ομοψυχία αλλά επιλέγει και την κοινωνική πόλωση».