Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Φακοί επαφής: 3 προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες από την κακή χρήση τους. H ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη


Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής αρκετά συχνά, τότε ίσως να γνωρίζετε τα θέματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την κακή χρήση των φακών επαφής. Είναι αυτονόητο ότι ο φακός επαφής, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση στα γυαλιά οράσεως.

Ενώ... 

 
 
 
 
βελτιώνουν την οπτική καθαρότητα και την ακρίβεια, έρχονται με κάποιους ορισμένους κινδύνους που οφείλονται στην υπερβολική χρήση τους. Σας παραθέτουμε τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί από την κακή χρήση των φακών επαφής.

Giant Papillary Conjunctivitis (Θηλοειδής Επιπεφυκίτιδα): Αν δεν αλλάζετε το φακό επαφής σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, τότε μπορεί να αρχίσουν τα συμπτώματα επιπεφυκίτιδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική χρήση φακού επαφής οδηγεί σε εναποθέσεις στους φακούς που ερεθίζουν το μάτι και οδηγούν στον σχηματισμό κοκκώδους στοιβάδας που ονομάζεται Papillae, κάτω από τα βλέφαρα. Αυτοί οι κόκκοι τρίβονται στον κερατοειδή, προκαλώντας φαγούρα, αίσθηση ξένου σώματος, φωτοφοβία (σοβαρή ευαισθησία στην έκθεση στο φως) και κοκκίνισμα στο μάτι. Όσον αφορά τη θεραπεία, θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση του φακού επαφής για ένα μήνα ή και περισσότερο, και να χρησιμοποιήσετε λιπαντικές σταγόνες. Επίσης, χρησιμοποιήστε φακούς υψηλής με υψηλό dk (διαπερατότητας οξυγόνου) και να τους αλλάζετε κάθε μήνα (στο σωστό για να βελτιώσετε την κατάσταση.
 


Contact Lens Associated Red Eye (Κοκκίνισμα του οφθαλμού): Είναι ξαφνική εμφάνιση ερυθρότητας στο μάτι που προκαλείται κυρίως από τη χρήση φακών κατά τη διάρκει του ύπνου. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης παροχής οξυγόνου στον κερατοειδή. Πρόκειται για σχετικά ήπια επιπλοκή, αλλά πρέπει να διαφοροποιείται από την ερυθρότητα λόγω λοίμωξης. Η θεραπεία περιλαμβάνει απαγόρευση χρήσης φακών επαφής για μια εβδομάδα ή και περισσότερο, υποχρεωτική χρήση λιπαντικών και σταγόνων αντιβιοτικών και αλλαγή φακών για καλύτερη προσαρμογή.

Corneal ulcer (Το έλκος του κερατοειδούς): Είναι μια λοίμωξη του εξωτερικού διαφανούς στρώματος του ματιού, που οδηγεί σε απώλεια της όρασης. Η χρήση φακού επαφής κατά τη διάρκεια της κολύμβησης συνήθως προκαλεί την είσοδο στο μάτι, μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια Pseudomonas ή το παράσιτο Acanthamoeba. Καθώς τα μικρόβια κολλάνε στον φακό επαφής και στα μάτια, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης στον κερατοειδή που προκαλεί έλκος του κερατοειδούς. Προκαλεί οφθαλμικό πόνο, ερυθρότητα και θολή όραση. Εάν αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν ειδικό κερατοειδούς. Εάν προκαλείται λόγω βακτηριδίων, πρέπει να χορηγηθούν σταγόνες αντιβιοτικών για να μειωθεί η μόλυνση. Εάν πρόκειται για ανάπτυξη μυκήτων ή Acanthamoeba, τότε μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία για έως και 3 μήνες. Σε ακραίες περιπτώσεις, εάν ο κερατοειδής είναι κατεστραμμένος ή μολυνθεί, μπορεί να χρειαστείτε και μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι χρήστες πρέπει να κάνουν σωστή χρήση φακών επαφής και να τηρούν όλους τους κανόνες υγιηνής που τους προτείνει ο οπτικός.

πηγη: lenshop.gr--