Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Αφιέρωμα: Πέθανε ο Σωτήριος Σοφιανόπουλος. Ένας μεγάλος Έλληνας που καταδιώχθηκε από το ελληνόφωνο μόρφωμα μέχρι εξόντωσης



Ο Σωτήριος Σοφιανόπουλος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και είναι ανιψιός του Ι. Σοφιανόπουλου (ηγετική μορφή της Αριστεράς & για πολλούς ιστορικούς η ‘χαμένη της ευκαιρία’). Το 1956 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αναβρύτων. Σπούδασε Χημικός… στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πολυτεχνείο Darmstadt της Γερμανίας. Διετέλεσε επί τετραετία Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία.

Επί 11 χρόνια διετέλεσε... 

 
 
 
 
 
Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΩ.ΠΕΙ (Χρωματουργία Πειραιώς), όπου ειδικεύτηκε στην αναπτυξιακή Έρευνα & Τεχνολογία. Η εταιρία αυτή:

Πουλούσε χημικά αρίστης ποιότητας (σύμφωνα με τον Σοφιανόπουλο) σε πολύ χαμηλές τιμές & μπορούσε να ανταγωνιστεί στην Ελλάδα τις μεγάλες εταιρείες Bayer, Aldrich, Merck, κ.λ.π
Το 1972 απέδειξε ότι η σόγια ευδοκιμεί στη χώρα μας αλλά ναυάγησαν οι προσπάθειες του για βιομηχανική εκμετάλλευση….
Κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής πρωτεϊνούχων αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα. Την τεχνολογία ζήτησε εκτός των άλλων κρατών & η Βουλγαρία με ανταλλαγή τεχνολογίας παραγωγής κιτρικού οξέος. Το κράτος δεν επέτρεψε τη συνεργασία αυτή & διέταξε το κλείσιμο του εργοστασίου….
Στα εργαστήρια της ΧΡΩΠΕΙ συντέθηκε ως υγρό προωθητικό πυραύλων η υδραζίνη.
Κατασκεύασε τα πρώτα ελληνικά όπλα μετά το 1974. Είχε αρχίσει και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων αλλά για διαφόρους λόγους η παραγωγή σταμάτησε….
Στα ναυπηγεία Αυλίδος κατασκεύασε τορπιλακάτους που όμως η προσπάθεια για διαφόρους λόγους δεν συνεχίστηκε…. Προσεκλήθη ωστόσο από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να υποβάλει “οικονομικό υπόμνημα”.
Για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, έφερε εις πέρας υλικό υψηλοτάτης τεχνολογίας & εφαρμοσμένης έρευνας με άκρως απόρρητη σύμβαση, το οποίο χαρακτηρίστηκε “εθνικό θέμα υψίστης ασφαλείας”, αλλά ποτέ δεν προσκλήθηκε στις δοκιμές….
Πετρέλαιο στη Ζάκυνθο

Το 1965, ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Ζάκυνθο και μαθαίνει ότι στο Κερί, σ’ ένα βάλτο 1.000 στρεμμάτων, υπάρχει πετρέλαιο! Τα χρόνια της δικτατορίας αποφασίζει να ασχοληθεί επιχειρηματικά με την υπόθεση της Ζακύνθου.

Η χούντα είχε τότε παραχωρήσει άδεια για γεωτρήσεις στην αμερικανική εταιρεία ANCAR OIL. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος συναντιέται στα γραφεία της ΧΡΩΠΕΙ με τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της ΑΝΚΑΡΟΪΛ Στερτζ (Στέργιου), καταλήγουν σε συμφωνία και αποφασίζεται να γίνει το συντομότερο γεώτρηση βάθους 2.500 μέτρων:

«Η ΑΝΚΑΡΟΪΛ και η ΧΡΩΠΕΙ θα είχαν ποσοστά επί της παραγωγής και της εκμετάλλευσης του πετρελαίου. Παρασκευή, θα ερχόταν ξανά ο Στερτζ για να υπογράψουμε τη σύμβαση και την Τρίτη γίνεται το πραξικόπημα στην Κύ­προ. Ο Στερτζ δεν έρχεται και βέβαια η σύμβαση ναυαγεί. Γίνονται τα γνωστά, έρχεται η μεταπολίτευση καί εγώ εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για τα πετρέλαια. Επισκέπτομαι τον καθηγητή Ζάχο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου). Πραγματικά, στέλνει στη ΧΡΩΠΕΙ την άδεια να προχωρήσω τις εργασίες στο Κερί».

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος πηγαίνει στη Ζάκυνθο και στήνει εκεί ένα κανονικό εργοτάξιο επανδρωμένο με μηχανικούς και τεχνικούς της ΧΡΩΠΕΙ.

«Η μεγαλύτερη γεώτρηση που είχα κάνει ήταν βάθους 120 μέτρων το περισσότερο, όμως, πετρέλαιο έβγαινε από μια των 18 μέτρων. Πετρέλαιο χωρίς υδρόθειο, με βάση τη νάφθα. Έφτασα να βγάζω, ανάλογα με τις υδροστατικές πιέσεις, μέχρι και 70 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Για μήνες ολόκληρους τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά της ΧΡΩΠΕΙ κινούνταν με αυτό το καύσιμο, ενώ επί χρόνια μου ζητούσαν να τους πω το μυστικό – πώς δηλαδή, κατάφερα να βγάλω ντίζελ σε πρώτη φάση χωρίς διυλιστήριο!».
Ο δραστήριος επιχειρηματίας ζητά από το υπουργείο Βιομηχανίας άδεια εκμεταλλεύσεως:
«Έτρεχα από το υπουργείο Βιομηχανίας στη ΔΕΠ και τούμπαλιν. Σ» αυτά τα δρομολόγια με κορόιδευαν όλοι μαζί. Τράβηξα μια εταιρεία στη Ζάκυνθο και πουλούσα το πετρέλαιο που έβγαζα με κανονικό τιμολόγιο στη ΧΡΩΠΕΙ».

Η δουλειά στο Κερί κρατάει δύο χρόνια και σταματάει με τη σύλληψη του Σωτήρη Σοφιανόπουλου. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος:
«ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ζητήσει από τον υπουργό Βιομηχανίας να μου δοθή άδεια εκμεταλλεύ­σεως, αντ» αυτού μια ωραία πρωία έρχονται στο Κερί και με συλλαμβάνουν ως παραβάτη του νόμου επειδή παράγω αργό πετρέλαιο».

Το 1977 παρήγαγε το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου & κατέληξε στα δικαστήρια κατηγορούμενος από την κρατική μηχανή, παρόλο που είχε πάρει δύο άδειες γι’ αυτό τον σκοπό…




 
 
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δικάζεται τον Μάιο του 1979 και αθωώνεται. Με δικαστική απόφαση, όμως, αναστέλλονται οι δύο άδειες που είχε για παραγωγή πετρελαίου. Από τότε, κανείς δεν ασχολήθηκε πια με τα πετρέλαια της Ζακύνθου. Η περιοχή αναδίδει ακόμα τη μυρωδιά του πετρελαίου και ο βάλτος βουλιάζει στα περασμένα υγρά γυαλιστερά μεγαλεία.Πριν από 40 χρόνια λοιπόν, αποδείχθηκε περίτρανα ότι στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου.

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος υποστηρίζει από τότε ότι εσκεμμένα σκέπασαν την υπόθεση και κατηγορεί όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης ότι παραδίδουν τον εθνικό πλούτο της χώρας στις πολυεθνικές. 

Βίντεο Ντοκουμέντο



Κατόπιν όλων αυτών παραιτήθηκε από τη διοίκηση της ΧΡΩΠΕΙ & ασχολείται μέχρι και σήμερα με τα ελληνικά προβλήματα. Το 1981 αποφάσισε την ίδρυση του Κόμματος Ελληνισμού.
Από το 1990 αφιερώθηκε στο ζήτημα των πανωτοκίων για τα οποία τελικά ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε το 1997 ότι είναι παράνομα.
Από εκεί & πέρα, βοήθησε παρά πολλούς καλλιεργητές με τις γνώσεις του πάνω στην εφαρμοσμένη Τεχνολογία τόσο στο βαμβάκι όσο και στην μουριές.
Η Ελλάδα αν αξιοποιούσε τις πρώτες ύλες θα ήταν κολοσσός

Επέμενε σε βασικά σημεία και σήμερα πια γνωρίζουμε ότι είχε δίκιο. Μερικά από αυτά που υποστήριζε και ποτέ δεν εισακούστηκε

ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΝΙΚΕΛΙΟ σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Χωρίς χρώμιο και νικέλιο δεν υπάρχει ανοξείδωτος χάλυβας στην παγκόσμια βιομηχανία!

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ σε μεγάλες ποσότητες τo οποίο μας το παίρνουνε οι Γάλλοι σχεδόν τζάμπα (σύμβαση Καραμανλή). Επί ΕΡΕ και η σύμβαση ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρέου η οποία ευτυχώς δεν ολοκληρώθηκε.

ΧΡΥΣΟΣ υπάρχει αποδεδειγμένα σε 55 σημεία στη χώρα μας! Ένα κιλό χρυσός κάνει 3,5 εκατομμύρια δρχ, ένας τόνος κάνει 3,5 δις και χίλιοι τόνοι 3,5 τρις. Γιατί οι κυβερνήσεις δεν εκμεταλλεύονται το χρυσό αλλά χρεώνουν τη χώρα κάθε χρόνο 2,5 τρις; (Η παραγωγή του Γαλλικού ποταμού σταμάτησε το 1960). Μόνο από εκεί παρήγοντο 280 Kg. ετησίως.

ΜΑΡΜΑΡΑ η χώρα μας έχει τεράστιες ποσότητες! Όλοι ξέρουν το μάρμαρο του Παρθενώνα, το πεντελικό μάρμαρο. Η Πεντέλη έχει αρκετά κυβικά χιλιόμετρα μάρμαρο. Ένα κυβικό χιλιόμετρο είναι ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα και κάθε κυβικό μας δίνει καθαρά 40 τετραγωνικά μέτρα σε φύλλα 2 πόντους πάχος, άρα 40 δις τετραγωνικά μέτρα και με 25 χιλιάδες δρχ. το τετραγωνικό μέτρο κατ’ ελάχιστον μας κάνουν 1 τετράκις δρχ. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ! ! ! Γιατί οι κυβερνώντες απαγόρευσαν με νόμο την εκμετάλλευσή του; Για παράδειγμα η Γερμανία δεν έχει καθόλου πρώτες ύλες, αλλά είναι οικονομικά η πιο δυνατή σ’ ολόκληρη την Ευρώπη λόγω βιομηχανίας και υποστήριξης των Η.Π.Α.

Ελληνικό Κάρβουνο: Το κράτος χρόνια τώρα λέει ότι η πατρίδα μας στερείται πηγών ενεργείας. Πώς γίνεται όμως ενώ εισάγουμε κάρβουνο για τα Θερμοηλεκτρικά μας εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και συγκεκριμένα 26 χιλιόμετρα πάνω από το Παρανέστι να υπάρχουν κυριολεκτικώς βουνά από ένα ορυκτό είδος άνθρακος με 5 έως 6 χιλιάδες θερμίδες ανά κιλό, δηλαδή διπλασίας ενεργειακής αποδόσεως από το λιγνίτη και σήμερα που γράφονται αυτά σχεδόν ούτε κιλό να μην εξορύσσεται.

Πρόχειροι υπολογισμοί απέδειξαν ότι εάν το εργοστάσιο της Ξάνθης και μόνο αντί πετρελαίου που καταναλίσκει σήμερα (μαζούτ 3.5000) 25.000 τόνους ετησίως κάψει αυτά το ελληνικά κάρβουνο τότε τα μεν κέρδη της εταιρείας ζαχάρεως του συγκεκριμένου εργοστασίου όμως μόνο, δηλαδή της Ξάνθης, θα αυξηθεί δε όφελος της χώρας θα ανέλθει σε 4.000.000 δολάρια.

Μικρές προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν από ιδιώτες ανεστάλησαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως ακυρώθηκε και από τη Ν.Δ. το 1975 η σύμβαση με τη Σοβιετική Ένωση της 7ετίας για την αξιοποίηση της Τύρφης των Φιλίππων που παραμένει ακόμη αναξιοποίητη. Πληρώσαμε τότε και ποινική ρήτρα 30.000.000 δολάρια διότι επιστρέψαμε στους Σοβιετικούς το μηχανολογικό εξοπλισμό που είχε ήδη ξεφορτωθεί στο λιμάνι της Καβάλας. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το κοίτασμα της Τύρφης των Φιλίππων είναι από τα μεγαλύτερα γνωστά του κόσμου ελαχίστης περιεκτικότητος 7 δισεκατομμυρίων τόνων που σε θερμίδες αντιστοιχεί σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Κατά τ’ άλλα εισάγουμε ρεύμα μέχρι και από την Αλβανία. Πρέπει αμέσως να αρχίσει η αξιοποίηση και των δυο αυτών περιοχών.

Κοράλλια σε τεράστιες ποσότητες: Η Ελλάς έχει μεγάλες ποσότητες κοραλλιών στις θάλασσες της. Τα κοράλλια έχουν αξία 200 χιλιάδες το κιλό, αλλά με νόμο απαγορεύεται να βγάλουμε κοράλλια!!! Πέρσι εισάγαμε 300 χιλιάδες, τόνου, αλάτι, κυρίως, από το Ισραήλ. Η Ελλάδα δεν έxει θάλασσες;

Βιομηχανία όπλων: Στην ΧΡΩΠΕΙ ο κ. Σοφιανόπουλος κατασκεύασε όπλα (οπλοπολυβόλα, καραμπίνες) για το στρατό και ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ, που ΔΕΝ ανιχνεύονται από ραντάρ, αλλά το Kράτος τα απαγόρευσε και την έκλεισε! Την έκλεισε διαμέσου της Αγορανομίας, καθήλωσε τις τιμές των φαρμάκων επί 22 χρόνια!

Ναυτιλία: Είμαστε Η ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ σε ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΛΟ στον πλανήτη, αλλά τους πλοιοκτήτες τους διώξαμε εκτός Ελλάδος. Στα ναυπηγεία της Ελλάδος και οι επισκευαστικές ζώνες υπολειτουργούν και κλείνουν. Μπορούμε και πρέπει να τους φέρουμε πάλι στην Ελλάδα για να ξαναδουλέψουν τα ναυπηγεία διότι οι Έλληνες ναυπηγούν τουλάχιστον 50 πλοία το χρόνο. Άρα θα έχουμε εργασία για 50 ναυπηγεία.

Πολύτιμο Νερό: Η χώρα μας έχει τα πιο πολλά νερά, μαζί με την Φιλανδία στην Ευρώπη που δυστυχώς χύνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στην άρδευση των χωραφιών και στην ύδρευση πόλεων και χωριών, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται πολλά δις για γεωτρήσεις και να εισχωρεί η θάλασσα στον υπόγειο υδάτινο ορίζοντα και να καθιστούν τα υπόγεια νερά ακατάλληλα προς ύδρευση και άρδευση. Προτείνουμε τη δημιουργία φραγμάτων και υδροηλεκτρικών έργων, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης της άρδευσης και της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα κοστίζει ελάχιστα, ενώ τώρα κοστίζει ακριβά και μέρος της εισάγεται (3-4%).

Πολύτιμη Γη για γεωργική παραγωγή: Η χώρα μας έχει έκταση 132 εκατομμύρια στρέμματα, που πάρα πολλά είναι ξερικά. Εάν αρδεύσουμε 10 εκατομμύρια στρέμματα απ’ αυτά, που τώρα καλλιεργείται σιτάρι και οι παραγωγοί κερδίζουν μόνο δύο-τρεις χιλιάδες το στρέμμα και καλλιεργήσουμε σόγια, μιας και το κλίμα της Ελλάδος είναι ιδανικό, θα πάρουμε κατά στρέμμα σπόρο-χορτονομή 2 τόνους σόγιας, δηλαδή 20 εκατομμύρια τόνους και επί 70 δρχ. το κιλό μας κάνει 140 δις. καινούρια λεφτά για τους αγρότες μας. Τώρα δεν παράγουμε ούτε κιλό.

Υπογεννητικότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος: Αξιοποιώντας τον πλούτο της χώρας θα αυξηθεί η ετήσια παραγωγή τουλάχιστον 3 φορές και το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να δώσει οικονομικά κίνητρα για τους πολύτεκνους: επιδόματα, μισθό ανά παιδί, συντάξεις στις μητέρες, ρούχα, τρόφιμα κ.τ.λ. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της ερήμωσης της Ελλάδος.