Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Οι 7 εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης πέρα από το... νερό



 
  Το νερό είναι απαραίτητο και πολύτιμο στοιχείο για τη ζωή. Αποτελεί πάνω από το 50% του βάρους ενός υγιούς ατόμου, ενώ όσο μικρότερη είναι η ηλικία ενός παιδιού, τόσο μεγαλύτερη και η αναλογία του σώματός του σε νερό.

Το... 

 
 
 
νερό περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, χλωριούχα ιόντα, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, φθόριο, ιώδιο, μαγγάνιο.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών, την ενεργοποίηση των ενζύμων, την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα, τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και την τόνωση των νεύρων και των μυών.

Ο γενικός κανόνας είναι να πίνετε 8 ποτήρια νερό καθημερινά.

Αν αυτό σας φαίνεται βαρετό, δείτε εναλλακτικούς τρόπους ενυδάτωσης.
  • Νερό καρύδας:
Το νερό καρύδας περιέχει φυσικούς ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο και νάτριο, βασικά θρεπτικά συστατικά για την αναπλήρωση των υγρών και την ενυδάτωση του σώματος. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών.
  • Γρανίτες:
Φτιάξτε τις δικές σας γρανίτες αναμειγνύοντας χυμούς φρούτων, π.χ. καρπουζιού που αποτελείται κατά 90% από νερό, και χυμό λεμονιού που αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου. Παγώστε το μείγμα στις ειδικές θήκες για τουλάχιστον μία ώρα. Μπορείτε να προσθέσετε νερό καρύδας για έξτρα ηλεκτρολύτες ή λίγο μέλι για ελαφρώς γλυκιά γεύση.
  • Κρύες σούπες:
Κανείς δεν θέλει ζεστή σούπα το καλοκαίρι, υπάρχουν όμως πολλές κρύες καλοκαιρινές σούπες με βάση τα λαχανικά, όπως ντομάτα (αποτελείται κατά 94,5% από νερό) και αγγούρι (κατά 96% από νερό).
  • Αφεψήματα βοτάνων:
Κάποια είδη τσαγιού προκαλούν αφυδάτωση, όχι όμως όσα δεν περιέχουν καφεΐνη. Κόψτε μικρά κομματάκια φρούτων, όπως μύρτιλα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και προσθέστε τα στο τσάι. Στη συνέχεια αφήστε το μείγμα το ψυγείο να κρυώσει.
  • Γάλα:
Μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές που κατανάλωναν γάλα ή προϊόντα με βάση το γάλα είχαν καλύτερη κατακράτηση υγρών από εκείνους που έπιναν ενεργειακά ποτά. Το γάλα είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες, τις οποίες το σώμα χρειάζεται για να επανέλθει από τη σωματική άσκηση. Επιλέξτε γάλα με λίγα ή καθόλου λιπαρά.
  • Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά:
Περιέχουν καφεΐνη και ζάχαρη που προκαλούν αφυδάτωση. Αντί για αναψυκτικά, προτιμήστε ανθρακούχο νερό, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού και φύλλα μέντας για έξτρα γεύση και άρωμα.
  • Παγάκια:
Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση. Για να μειώσετε την επίδραση προσθέσετε στο ποτό σας πολλά παγάκια. Μία άλλη επιλογή είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό που καταναλώνετε.