Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερις δικηγόροι για να ανοίξουν και πάλι οι εκκλησίες


.
Το μέτρο προσωρινής απαγόρευσης των θρησκευτικών τελετών με τη συνάθροιση μαζικού αριθμού πιστών για λόγους δημόσιας υγείας λόγω του υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού βρίσκεται τελικά στα χέρια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τέσσερις δικηγόροι ζητούν να ανοίξουν και πάλι οι εκκλησίες για τους πιστούς χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό και παράνομο το μέτρο στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον χώρο της Εκκλησίας.

Με προσφυγή τους στο...




Συμβούλιο της Επικρατείας, οι τέσσερις δικηγόροι ζητούν την αναστολή, αλλά και την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία σταματούν προσωρινά από 16 Μαρτίου έως τις 30 Μαρτίου οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος επισημαίνει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και τη Διαρκή Iερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τους τέσσερις δικηγόρους, μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας που προστατεύεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμα επισημαίνουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπογραμμίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Τέλος σημειώνουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Να σημειωθεί πάντως ότι εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτό οι θρησκευτικές ιεροπραξίες για ταφικές εκδηλώσεις (κηδείες), όπως και η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους.

Η αίτηση ακύρωσης των δικηγόρων θα συζητηθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 5 Μαΐου