Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ν.Σύψας: «Ίσως τέλη Απριλίου να έχουμε φάρμακο για τον κορωνοϊό»


Έλληνες ασθενείς με κορωνοϊό έχουν λάβει σε μικρές ποσότητες το πειραματικό φάρμακο Remdesivir σε νοσοκομεία της Πάτρας αλλά και της Αθήνα όπως τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Όπως... 


 
επιβεβαίωσε ο Ν.Σύψας, η δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στο οποίο και εναποθέτουμε όλοι τις ελπίδες μας, πράγματι αργεί τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά όχι το φάρμακο για την ίαση των συμπτωμάτων του.

Από τα υπάρχοντα φάρμακα κανένα δεν δείχνει να είναι απόλυτα δραστικό, ίσως όμως ένα εξ αυτών να έχει μια δραστικότητα. Ωστόσο χρειάζονται κάποιες μελέτες προκειμένου αυτό να επιβεβαιωθεί, ξεκαθάρισε.

Αυτό το φάρμακο είναι το Remdesivir βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες δοκιμές ( Φάση 3) σε Κίνα και Αμερική και όπως αναφέρει ο καθηγητής, καθώς τυγχάνει να γνωρίζει πως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών είναι καλά ίσως στα τέλη Απριλίου να έχουμε ένα φάρμακο για τον κορωνοϊό.

Ανέφερε παράλληλα ότι το εν λόγω σκεύασμα εάν όλες οι δοκιμές είναι πετυχημένες αναμένεται να κυκλοφορήσει περί τα τέλη του καλοκαιριού.

Ολα αυτά ενώ η φημολογία στην επιστημονική κοινότητα είναι ότι η Κίνα ήδη εφαρμόζει στις θεραπείες συγκεκριμένο φάρμακο με το οποίο πέτυχε να καταστείλει την επιδημία και να υπάρχουν πλέον ελάχιστα κρούσματα.

Ποιο είναι; Μετά από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές σε 2.000 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκριναν στα μέσα Φεβρουαρίου για χρήση το αντιικό φάρμακο Favilavir (γνωστό προηγουμένως ως Fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού

Μέχρι τότε υπήρχαν 1850 νεκροί. Μετά την λήψη του φαρμάκου αποκλιμακώθηκε ραγδαία η ίωση και πλέον θεωρείται παρελθόν μέσα σε χρόνο ρεκόρ! Πέθαναν άλλοι 1400, αλλά όλα αυτά μέχρι που ξεκίνησε η εκτεταμένη χρήση του.

Πριν τρεις ημέρες ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογιών της Κίνας Ζανγκ Ξινμίν ανακοίνωσε πως «εντόπισαν ότι ένα φάρμακο κατά της γρίπης που ανέπτυξε η Ιαπωνία το οποίο επιταχύνει την διαδικασία ανάρρωσης».

Το φάρμακο είναι το... Favipiravir που είναι γνωστό επίσης ως Avigan ή Favilavir χορηγήθηκε στις ομάδες ασθενών.

Το Κινεζικό Εθνικό Κέντρο Ανάπτυξης Βιοτεχνολογιών ανακοίνωσε πως το φάρμακο μειώνει την διαδικασία ανάρρωσης των προσβεβλημένων ασθενών από 11 ημέρες σε 4 ημέρες. Στο 91% αυτών των ασθενών παρατηρείται βελτίωση στην πνευμονική υγεία και τελική ίαση.


Να σημειώσουμε ότι το 91% αφορά αυτούς που νοσηλεύονται, όχι αυτούς που νοσούν και είναι απλά σε καραντίνα στο σπίτι τους, οι οποίοι δεν χρειάζονται καν θεραπεία.