Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Η Ισλανδία δίνει την απάντηση σε όσους εφαρμόζουν καραντίνα - Μόλις 2 νεκρούς - Εθελοντικά τεστ για όλους



Την ώρα που όλες οι χώρες εφαρμόζουν καραντίνα, η Ισλανδοί κάνουν κάτι διαφορετικό... το αποτέλεσμα, μόλις 2 νεκροί από κορωνοϊό. Αυτό που κάνουν στην Ισλανδία είναι τα εθελοντικά τεστ σε όλους όσους θέλουν, έτσι εντοπίζονται τα κρούσματα και δεν χρειάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από... 

 
 
την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναζαν πως θα πρέπει να γίνονται όσα περισσότερα τεστ είναι δυνατόν, καθώς υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν τον Covid-19, αλλά δεν είναι συμπτωματικοί. Πάνω σε αυτό το μοντέλο κινήθηκε η Ισλανδία και τα αποτελέσματα την δικαιώνουν στο έπακρο καθώς είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει εφαρμοστεί lockdown.

Όπως αναφέρει η Washington Post, οι Ισλανδοί (μια χώρα με μόλις 364.000 κατοίκους) έδωσαν το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να κάνει εθελοντικά τεστ, ακόμα και αν δεν έχει τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα όπως αναφέραμε ήταν εξαιρετικά. Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.319 κρούσματα που αναλογικά με τον πληθυσμό είναι περισσότερα και από τις ΗΠΑ, αλλά οι θάνατοι είναι μόλις 2.

Αυτό έχει να κάνει με τα τεστ, καθώς έχουν ελεγχθεί 20.930 που είναι το 6% του συνολικού πληθυσμού και έτσι έχει απομονωθεί πιο εύκολα όσοι ήταν θετικοί στον ιό. Το αξιοπρόσεκτο είναι πως το 50% των τεστ αφορούσαν ανθρώπους που δεν είχαν κάποιο σύμπτωμα κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί θα μπορούσαν να διασπείρουν τον ιό.

Όπως αναφέραμε και στο ξεκίνημα το εθελοντικό τεστ έχει βοήθησε σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την χώρα η οποία μάλιστα δεν έχει εφαρμόσει lockdown, απλά έχει απαγορεύσει συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.