Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Μυστήρια αιώνων πίσω από τα πέτρινα κτίρια στη Νότια Εύβοια


 


 Τα μυθικά Δρακόσπιτα με το τεράστιο μέγεθος και την αινιγματική ιστορία 

  Αν ένα μέρος στην Εύβοια φημίζεται για την αινιγματική ιστορία και τα μυστήρια που κρύβονται πίσω από την μυστηριώδη εικόνα του, αυτό δεν είναι άλλο από... 

 
 
τα μυθικά Δρακόσπιτα, μεταξύ της Καρύστου και των Στύρων.

Τεράστια, ιδιόμορφα πέτρινα κτίσματα διάσπαρτα στην περιοχή, που στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα των αιώνων προκαλώντας ταυτόχρονα εντύπωση για την κατασκευή τους και απορία για την χρήση τους.



Οι ντόπιοι τα αποκαλούν «Δρακόσπιτα», καθώς σύμφωνα με το θρύλο εδώ κατοικούσαν οι δράκοι, τα μυθικά πλάσματα που τρόμαζαν του κατοίκους της περιοχής. Για την δημιουργία τους υπάρχουν δύο εικασίες, με την πρώτη να πιστεύει ότι δημιουργήθηκαν τον 12ο αιώνα π.Χ. και τη δεύτερη πολύ πιο πριν και πιο συγκεκριμένα από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον, μοιάζουν να ξεπροβάλλουν στις απόκρημνες πλαγιές βουνών στην περιοχή, ενώ ξεχωρίζουν και για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.



Έχουν κατασκευαστεί από τεράστιους λίθους σε ορθογώνιο σχήμα, χωρίς θεμέλια και παράθυρα, κάτι που δεν βοηθά ιδιαιτέρως στην κατανόηση της χρήσης τους. Βασικό χαρακτηριστικό τους η πυραμοειδής σκεπή, ενώ οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από 5 έως 13 μέτρα.

Το πιο σημαντικό και εντυπωσιακό όλων, το δρακόσπιτο που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Όχη, πάνω από την Κάρυστο, σε υψόμετρο 1.398 μ.



Αναφορικά με την χρησιμότητά τους, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν προς τιμήν των Θεών, ενώ το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά στα αρχαία λατομεία της περιοχής εντείνει την εκδοχή που θέλει να κατασκευάστηκαν από λατόμους ως ιερά προς τιμή του Ηρακλή, θεού προστάτη τους.