Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Σπουδαίες Ανακαλύψεις με μεγάλο ιατρικό αντίκτυπο και άρωμα Πιερίας!



   Covid-19: Ψηφιακά εργαλεία στο πλευρό του προσωπικού των ΜΕΘ και στη μάχη με τους αναπνευστήρες


Η πανδημία του κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές παγκοσμίως. Χιλιάδες επιπλέον μολύνθηκαν στη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Η μεγάλη επιμόλυνση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αναδείχθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας κυρίως στις χώρες όπως η Ιταλία που χτυπήθηκαν βαριά από τον ιό. Η... 






τηλεϊατρική και η ψηφιακή διαχείριση των δεδομένων των ασθενών είναι η κατεύθυνση προς την οποία στράφηκαν νέες και δυναμικές εταιρείες αιχμής.
Τα data, “το πετρέλαιο της ψηφιακής εποχής”, και η επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο αποδεικνύονται εξαιρετικά πολύτιμα ειδικά σε περιόδους κρίσεων όταν απαιτούνται τάχιστες και βέλτιστες απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως για τη ζωή ασθενών.
Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, οι χρήση των αναπνευστήρων στις ΜΕΘ αναδείχθηκε σε κυρίαρχο ζήτημα. Η αρχική έλλειψη, οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών αλλά και το μεγάλο συσσωρευτικό ιικό φορτίο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, απαιτούσε γρήγορες και έξυπνες λύσεις.
Το ελληνικό δαιμόνιο είναι παρόν και εδώ!
Μια εταιρεία ιατρικών συσκευών που αναπτύσσει μη επεμβατικούς αναπνευστικούς αισθητήρες που προσαρμόζονται στο θώρακα των ασθενών και παρακολουθούν το ρυθμό αναπνοής τους, αναζητούσε τρόπο τηλε-εφαρμογής τους σε ασθενείς με Covid-19. Την λύση πρόσφερε μία εταιρεία υπηρεσιών λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης ελληνικής καταγωγής, στη Βοστώνη, των ΗΠΑ. Η Avlos (https://avlos.ai), που ιδρύθηκε από έλληνες ΜΙΤηδες, δημιούργησε μία πλατφόρμα, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους κατασκευαστές των αναπνευστικών αισθητήρων έτσι ώστε σε πραγματικό χρόνο και ζωντανό περιβάλλον, να καταγράψουν, αναλύσουν, συγκρίνουν τα δεδομένα των ασθενών, και παρέχουν διαγνωστικές παραμέτρους και προβλέψεις στο ιατρικό προσωπικό για τη άμεση λήψη κρίσιμων για τη ζωή των ασθενών, αποφάσεων.



Η συσκευή προσαρμοσμένη στον ασθενή, παρακολουθεί και μεταδίδει δεδομένα αναπνοής σε πραγματικό χρόνο στο κινητό του ιατρικού προσωπικού εκτός ΜΕΘ. Ό συνδυασμός της τηλεϊατρικής και της μηχανικής εκμάθησης και επεξεργασίας ζωντανών (Live) σημάτων μέσα από το ψηφιακό εργαλείο της Avlos έδωσε τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης μεγάλου αριθμού ασθενών και σε πραγματικό χρόνο και εφαρμόστηκε πιλοτικά στη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία της Βοστώνης και της Ιταλίας. Τέτοιου είδους ψηφιακά εργαλεία θα είναι μελλοντικά η απάντηση σε υγειονομικές κρίσεις και επιδημίες.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, CTO της Avlos και από τους ιδρυτές της εταιρείας, στα Νέα https://www.tanea.gr/2020/05/22/inbox/spoudaia-anakalypsi- ellinon-epistimonon-gia-astheneis-me-anapneystika-provlimata/ «Η πανδημία έχει αλλάξει καθοριστικά την ζωή μας και τον τρόπο που
σκεφτόμαστε και λειτουργούμε. Τέτοια δυναμικά εργαλεία μηχανικής μάθησης όπως αυτό που ανέπτυξε η Avlos, πέρα από ιατρικές εφαρμογές, μέσα από τη δικτύωση του Internet of Things, μπορούν να παρέχουν λύσεις σε live-πραγματικό χρόνο σε πολλές βιομηχανίες, επιχειρήσεις ακόμη και κυβερνήσεις ώστε μέσα από ακριβείς προβλέψεις που παρέχει το ψηφιακό εργαλείο, να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις. Γιατί η δυνατότητα εκτέλεσης προγνωστικών μοντέλων πάνω σε ζωντανή ροή πληροφοριών μεγιστοποιεί το οπλοστάσιο των δεδομένων. Φυσικά, αυτό το εργαλείο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σώζει ζωές. Η προσθήκη σε πραγματικό χρόνο ορατότητας και ταχύτητας εδώ είναι ζωτικής σημασίας, αφού μπορεί είτε να διακόψει είτε να βελτιώσει θεραπευτικές διαδικασίες και τελικά να σώσει περισσότερες ζωές». Το μέλλον λοιπόν και στις πανδημίες φαίνεται ότι είναι ψηφιακό.

Ό Γιώργος Παπαβασιλείου είναι γιος των συμπατριωτών μας καθηγητών Εφης Μπάσδρα και Θαναση Παπαβασιλείου, με σπουδές στο MIT, το Χάρβαρντ και στο Berklee College of Music της Βοστώνης.

Η Avlos (https://avlos.ai/) είναι μία τάχιστα αναπτυσσόμενη εταιρεία υπηρεσιών τεχνολογικής υποδομής και λογισμικού με επίκεντρο κυρίως τη μηχανική εκμάθηση και αιχμή σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης ενώ πρόσφατα άνοιξε γραφείο στην Ελλάδα και ήδη προετοιμάζεται για επέκταση και στο Λονδίνο.
Το όνομα της εταιρείας, Avlos, έχει αναφορά στην αρχαία ύδραυλη του αρχαίου Δίου, από τα παλαιότερα μουσικά όργανα στον κόσμο, και που φυλάσσεται στο Μουσείο του Δίου. Τελικά φαίνεται ότι όπου κι αν βρεθείς από τις ρίζες σου δεν αποκόπτεσαι ποτέ!