Σάββατο, 23 Μαΐου 2020

Το Παλιό Λιμάνι των Χανίων, σημείο αναφοράς για την όμορφη πόλη της Κρήτης - Ονειρικές εικόνες που μένουν για πάντα αποτυπωμένες στη μνήμη


   
    Από τα πρώτα πράγματα που κάνει κανείς μόλις βρεθεί στα Χανιά, δεν είναι άλλο από την καθιερωμένη βόλτα στο Παλιό Λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για... 

 
 
 
 
 
 
 
 
ένα αληθινό κόσμημα ανεκτίμητης αξίας για την πανέμορφη πόλη της Κρήτης και αποτελεί σημείο αναφοράς και το πιο ζωντανό κομμάτι της.

Κατασκευασμένο από τους Ενετούς (γι' αυτό είναι γνωστό και ως Ενετικό Λιμάνι) μεταξύ 1320-1356, υπήρξε σημαντικός σταθμός για το βενετσιάνικο πολεμικό ναυτικό επί Eνετοκρατίας και ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου.Από το Ναυτικό Μουσείο στο δυτικό άκρο του μέχρι και το Νεώριο Moro στον ανατολικό μυχό του, απλώνεται σε όλο της το μεγαλείο η ομορφιά και η καλαισθησία ενός από τα πιο ρομαντικά σημεία της Κρήτης.

Κατά μήκος της παραλιακής περαντζάδας μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των Ενετών, όπως αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά στενά κτίρια, καθώς και τον Αιγυπτιακό Φάρο, ο οποίος μονοπωλεί τα βλέμματα όλων.Μεταξύ των Ακτών Κουντουριώτου και Τομπάζη στέκει ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης, το Γιαλί Τζαμισί, που είναι αφιερωμένο στον πρώτο φρούραρχο Χανίων, τον Κιουτσούκ Χασάν (από πολλούς θα ακούσετε να το αποκαλούν και με αυτή την ονομασία).Με κατεύθυνση ανατολικά συναντώνται τα Νεώρια (γνωστά και ως αρσενάλια). Πρόκειται για πέτρινα κτίσματα με αψιδωτή πρόσοψη, τα οποία λειτουργούσαν ως χώρος επισκευής των πλοίων του ενετικού στόλου. Η παραλιακή περαντζάδα καταλήγει λίγα μέτρα πιο κάτω στο Νεώριο Moro, που έχει ανακατασκευαστεί και λειτουργεί ως εκθετήριος χώρος του Ναυτικού Μουσείου και cafe.