Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

Το φαράγγι της Κρήτης που στέκεται στον αντίποδα εκείνου της Σαμαριάς


 Όταν η φύση έχει «κέφια» δημιουργεί θαύματα

 Στον αντίποδα του φημισμένου Φαραγγιού της Σαμαριάς, το Φαράγγι της Ίμπρου, συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά και εντυπωσιακά της Κρήτης, με το εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό ολόγυρά του να προκαλεί δέος και θαυμασμό στην περιπατητή.

Ξεκινάει... 

από το χωριό Ίμβρος, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του, βρίσκεται σχετικά κοντά στη Χώρα των Σφακίων και καταλήγει στο χωριό Κομητάδες. Αποτελώντας μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα φαράγγια του νησιού του οποίου η έξοδος συναντάται σχετικά μακριά από την ακτή.Στην 8 χλμ. διαδρομή του το φυσικό τοπίο -κυπαρίσσια, πρίνοι και σφένδαμοι ξεπετάγονται στην κυριολεξία μέσα από τους βράχους- που συναντά ο επισκέπτης του συγκλονίζει με την επιβλητικότητα και την ομορφιά του, με πιο διάσημο σημείο όλων τις λεγόμενες «πέτρινες πύλες» περίπου στο μέσον της διαδρομής, όπου το πλάτος του φαραγγιού φτάνει μόλις τα 2 μέτρα, ενώ το ύψος των επιβλητικών πέτρινων «τοίχων» ολόγυρά του αγγίζει τα 300 μέτρα!

Η διάσχισή του απαιτεί περίπου 3 ώρες πεζοπορίας, ενώ μετά από πεζοπορία μιας ώρας συναντάται χώρος ανάπαυσης.Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας συναντώνται ίχνη του παλιού δρόμου- μονοπατιού που ένωνε τα Σφακιά με τα Χανιά, ενώ επί Τουρκοκρατίας δεν ήταν λίγες οι φορές που σημειώθηκαν μάχες με τους Οθωμανούς, καθώς επρόκειτο για το μοναδικό πέρασμα της επαρχίας των Σφακίων προς το βορρά του νομού.